09/04/2021 09/04/2021 Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου έστειλε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στον γιό του, Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. “Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του σεβάσμιου πατέρα σας Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς εσάς και τη μητέρα σας βασίλισσα Ελισάβετ, τις δύσκολες αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα προσευχόμαστε...
09 Απριλίου, 2021 - 17:12

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου έστειλε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στον γιό του, Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.

“Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του σεβάσμιου πατέρα σας Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς εσάς και τη μητέρα σας βασίλισσα Ελισάβετ, τις δύσκολες αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα προσευχόμαστε στο Θεό να αναπαύσει τη ψυχή του, να παρηγορήσει τη βασιλική οικογένεια και να ευλογήσου όλους εκείνους που αυτές τις ημέρες πένθους δείχνουν σεβασμό στη μνήμη του”, αναφέρει ο Μακαριώτατος.

Ποιος ήταν  ο Πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 – 9 Απριλίου 2021) ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν ο μεγαλύτερης ηλικίας εν ζωή άνδρας της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Επαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων