28/03/2024 28/03/2024 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα εντός του ρουμανικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μαρσέλ Τσολάκου Πρωθυπουργός της Ρουμανία και ο Νικολάε Τσιούκα πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ύπαρξη παρεκκλησιών σε διάφορα κοινοβούλια παγκοσμίως, σε αεροδρόμια, κοντά σε νοσοκομεία...
28 Μαρτίου, 2024 - 18:11
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2024 - 18:09

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας καθαγίασε το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα εντός του ρουμανικού κοινοβουλίου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας καθαγίασε το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα εντός του ρουμανικού κοινοβουλίου

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα εντός του ρουμανικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μαρσέλ Τσολάκου Πρωθυπουργός της Ρουμανία και ο Νικολάε Τσιούκα πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ύπαρξη παρεκκλησιών σε διάφορα κοινοβούλια παγκοσμίως, σε αεροδρόμια, κοντά σε νοσοκομεία ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο Μακαριώτατος χαρακτηρισε αυτούς τους ιερούς χώρους «πηγή ειρήνης, χαράς και ελπίδας».

Παρακολουθήστετο βίντεο από το TRINITAS TV

Μάλιστα ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα. «Για αυτόν τον λόγο, προτείναμε το παρεκκλήσι του ρουμανικού κοινοβουλίου να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα. Η ανέγερση του παρεκκλησίου εγκρίθηκε με ψήφισμα του 2012, το οποίο ορίζει ότι η ημέρα της γιορτής του Αποστόλου θα είναι μη εργάσιμη για το ευρύ κοινό».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ στη συνέχεια τόνισε ότι ύπαρξη του παρεκκλησίου στο ρουμανικό κουνοβούλιο «υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ προσευχής και κοινωνίας, μεταξύ λατρείας και πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού πολιτισμού, μεταξύ θεσμικής δραστηριότητας και κοινότητας, μεταξύ ατομικής ελευθερίας και κοινωνικής ευθύνης».

«Σε έναν όλο και πιο εκκοσμικευμένο κόσμο, ο Ιερός Ναός προσκαλεί στην προσευχή, μας βοηθά να ανακαλύψουμε εκ νέου την αλήθεια ότι ο άνθρωπος καλείται να είναι σε κοινωνία με τον Θεό και το πλησίον του, επειδή η ατομική και κοινή προσευχή είναι πηγή ειρήνης, χαράς και ελπίδας».

«Προσευχόμαστε στον Θεό να ευλογήσει τους εμπνευστές και τους υποστηρικτές αυτού του έργου», είπε ο Μακαριώτατος.

Μαρσέλ Τσολάκου: Το παρεκκλήσι συμβολίζει τη δέσμευσή μας στις εθνικές αξίες

«Έχω την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχω σήμερα σε μια ιστορική στιγμή, στα εγκαίνια του ορθόδοξου παρεκκλησίου στη ρουμανική Βουλή που τελέστηκαν από τον Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ, του οποίου η αφοσίωση, η επιμονή και η ακούραστη ενέργεια για την επίτευξη του κοινού καλού πάντα με ενέπνεαν», δήλωσε ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας επεσήμανε ότι το παρεκκλήσι αποτελεί και «σύμβολο των εθνικών μας αξιών»: «Σε έναν κόσμο όπου οι παραδοσιακές πεποιθήσεις και αξίες συχνά υποβιβάζονται στο παρασκήνιο, αυτό το παρεκκλήσι αποτελεί απόδειξη του κρίσιμου ρόλου που παίζει η πνευματικότητα στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό το παρεκκλήσι δεν είναι μόνο τόπος ειρήνης και καταφύγιο μπροστά στις καθημερινές προκλήσεις και εντάσεις, αλλά και σύμβολο της προσήλωσής μας στις εθνικές αξίες».

«Σε έναν κόσμο όπου οι παραδοσιακές πεποιθήσεις και αξίες συχνά υποβιβάζονται στο παρασκήνιο, αυτό το παρεκκλήσι είναι μια απόδειξη του κρίσιμου ρόλου που παίζει η πνευματικότητα στην καθημερινή μας ζωή», σημείωσε.

Ο Νικολάε Τσιούκα πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας στην ομιλία του ανέφερε ότι «αυτό το παρεκκλήσι μας βοηθά να είμαστε πιο κοντά στον Θεό, και αυτό σημαίνει να είμαστε ακόμα πιο κοντά στους ανθρώπους».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

   

Φωτογραφίες: /ziarullumina / Luigi Ivanciu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων