25/11/2022 25/11/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ προέστη της Μοναστικής Σύναξης της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Conventus της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσευχή, τον Ησυχασμό και το φάρμακο κατά της εκκοσμίκευσης. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Συμμετείχαν οι ηγούμενοι και ηγουμένες της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Η συντομότερη και πιο...
25 Νοεμβρίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 - 17:33

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας μίλησε για το φάρμακο κατά της εκκοσμίκευσης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας μίλησε για το φάρμακο κατά της εκκοσμίκευσης (ΦΩΤΟ)

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ προέστη της Μοναστικής Σύναξης της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Conventus της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσευχή, τον Ησυχασμό και το φάρμακο κατά της εκκοσμίκευσης.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συμμετείχαν οι ηγούμενοι και ηγουμένες της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου.

Η συντομότερη και πιο έντονη μορφή προσευχής

«Η προσευχή είναι η πρώτη δραστηριότητα των μοναχών, και είναι τόσο απαραίτητη για να φέρει φως στις ψυχές των ανθρώπων, ειδικά όταν είναι ταραγμένοι. Επομένως, η καρδιακή προσευχή είναι η συντομότερη και πιο έντονη μορφή προσευχής», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, και πρόσθεσε:

«Αυτή η προσευχή καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα από τους Ησυχαστές πατέρες. Το κίνημα των Ησυχαστών ήταν συγκεκριμένα κίνημα μοναχών, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι, ερχόμενοι στο μοναστήρι, έμαθαν για την προσευχή στον Κύριο, ως εκ τούτου, διαδόθηκε και στους λαϊκούς πιστούς».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ τόνισε ότι οι Ησυχαστές πατέρες «ασκούσαν την καρδιακή προσευχή, μετέφραζαν έργα των Αγίων Πατέρων για ολόκληρο τον λαό, ανέπτυξαν τον χριστιανικό πολιτισμό και οργάνωσαν την εκκλησιαστική ζωή».

Η εκκοσμίκευση και η θεραπεία της

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, το ησυχαστικό ρεύμα γνώρισε ανά τους αιώνες «περίοδο μεγάλης έντασης, αλλά κατά τον καιρό της εκκοσμίκευσης παρατηρήθηκε αποδυνάμωση της πίστης».

«Ο 14ος και ο 18ος αιώνας ήταν αιώνες εκκοσμίκευσης, καθώς επικρατούσε ολοένα και πιο πολύ η κοσμική σκέψη», όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

«Τα μοναστήρια που φύλαγαν τη φλόγα της πίστης των Αγίων Πατέρων προσπάθησαν και πέτυχαν να δώσουν απάντηση στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εκκοσμίκευση, εξηγώντας την αλήθεια για τη δύναμη της προσευχής. Συνέβαλαν επίσης στην πνευματικοποίηση της ζωής σε πολλά άλλα μοναστήρια, στη μετάφραση των έργων των Αγίων Πατέρων και στη θεολογική ανανέωση στη ζωή της Εκκλησίας», υπογράμμισε.

«Το φάρμακο κατά της εκκοσμίκευσης ήταν ακριβώς η περισσότερη προσευχή, και η επιστροφή στους Αγίους Πατέρες, στα γραπτά τους», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ρουμανίας είπε: «Οι απόστολοι είδαν το Θαβώριο Φως επειδή η θεία χάρη άλλαξε τα μάτια, την ψυχή και τα συναισθήματά τους. Κάποιος άλλος δεν θα είχε δει τίποτα, ενώ όσοι κρίθηκαν άξιοι το είδαν».

Της μοναστικής Ιεράς Σύναξης προηγήθηκε Δοξολογία στην Αίθουσα «Europa Christiana» στην Πατριαρχική Κατοικία.

Με πληροφορίες από basilica (Iulian Dumitrascu)
Φωτογραφία: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Eγκύκλιος Πατριαρχείου Ρουμανίας για τη νηστεία των Χριστουγέννων – Έκκληση για περισσότερη προσευχή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων