27/05/2022 27/05/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στον χαιρετισμό του στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα (CEMSC), που πραγματοποιείται διαδικτυακά και δια ζώσης, στη Μόντσα της Ιταλίας, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, μίλησε για την αναγκαιότητα να καρποφορήσει ο διάλογος μεταξύ ιατρικής και πνευματικής ζωής. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στο...
27 Μαΐου, 2022 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 - 12:48

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στον χαιρετισμό του στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα (CEMSC), που πραγματοποιείται διαδικτυακά και δια ζώσης, στη Μόντσα της Ιταλίας, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, μίλησε για την αναγκαιότητα να καρποφορήσει ο διάλογος μεταξύ ιατρικής και πνευματικής ζωής. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στο μέλλον να δημιουργηθούν ιατρικοί σύλλογοι οι οποίοι θα προάγουν τη συμπονετική ιατρική περίθαλψη.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το 2019, και έχει ως στόχο να αναδειχθεί το πόσο απαραίτητο αλλά και αναπόφευκτο είναι να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ ιατρικής και χριστιανικής πνευματικότητας γίνεται όχι μόνο απαραίτητος, αλλά και αναπόφευκτος.

Επιστημονική και πνευματική συνεργασία για θεραπεία

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μακαριώτατος ανέφερε: “Το πάθος για την επιστημονική ιατρική έρευνα, καθώς και η επιθυμία για εμβάθυνση στην θρησκευτική πνευματική ζωή είναι απαραίτητα για έναν γόνιμο διάλογο, από τον οποίο μπορεί να καρποφορήσει η χαρά της συμπληρωματικότητας και το αίσθημα της συνυπευθυνότητας.

Η ιατρική είναι κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο ο χώρος παρέμβασης της επιστήμης και της πνευματικότητας, ο κοινός σκοπός της οποίας είναι η θεραπεία των αρρώστων μέσω μιας ιατρικής πράξης που γίνεται με πίστη στον Θεό, «το ύδωρ το ζων»”.

“Η πρόοδος στην ιατρική ανοίγει πολλές γέφυρες με τη χριστιανική πνευματικότητα”

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε τα ευεργετικά οφέλη που έχει για την υγεία η πνευματική ζωή: “Η αξιοσημείωτη πρόοδος στην ιατρική επιστήμη ανοίγει πολλές γέφυρες με τη χριστιανική πνευματικότητα. Η πνευματική ζωή, η συμπόνια και η αλληλεγγύη που ασκείται μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων επιβεβαιώνονται σήμερα από πολυάριθμες έρευνες που αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της πίστης και της προσευχής στην πνευματική και σωματική υγεία.

Η αγάπη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των χριστιανικών αρετών, τονίζεται σήμερα από μελέτες αφιερωμένες στη μητρική προσκόλληση ως καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Για παράδειγμα, οι μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπου συνδέονται στενά με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Η αγάπη αποδεικνύεται ως ζωτικός παράγοντας για την αρμονική ανατροφή του παιδιού, στη δόμηση της αντίληψής του για τον κόσμο, στον τρόπο με τον οποίο θα αναπαραστήσει τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του”.

Τα οφέλη της συμπόνιας

“Η ιατρική έρευνα αναδεικνύει τις θεραπευτικές δυνατότητες της συμπόνιας , τις ευεργετικές επιδράσεις του αλτρουισμού και του εθελοντισμού στην υγεία.

Η συμπόνια αυξάνει την ανθεκτικότητα όσων ασχολούνται με τη φροντίδα των αρρώστων μπροστά στα βάσανα. Μια καλή καρδιά είναι ένα ενισχυτικό φάρμακο για μια υγιή καρδιά, όπως και η συγχώρεση που μειώνει την εχθρότητα, τις αντιξοότητες, μειώνει το άγχος και αυξάνει την ποιότητα ζωής του συγχωρούντος”, επεσήμανε.

Επιπλέον ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πνευματική διάσταση της ιατρικής περίθαλψης: “Η ζωή φωτισμένη από την πίστη προάγει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πνευματικής διάστασης της ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία, της υγιούς συμπεριφοράς και τρόπου δράσης, σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινοτικό επίπεδο.

Πλήθος ερευνών στον ιατρικό τομέα αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της πνευματικής ζωής στην ψυχική και σωματική υγεία. Η περιοδική νηστεία, η εθελοντική εργασία, τα οφέλη της σιωπής, που θυμίζουν εγκράτεια, οι πολλές ασκητικές δραστηριότητες επιβεβαιώνουν τα ιατρικά ωφέλιμα.

Στη χριστιανική ζωή, όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο Χριστός ο Κύριος, ο αιώνιος Υιός του Θεού που έγινε άνθρωπος, είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας . Η αγάπη είναι θεραπεία γιατί ο Θεός – ο Δημιουργός του ανθρώπου είναι η αγάπη. Η συμπόνια είναι υγεία γιατί δημιουργεί κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων”.

“Ο Χριστός με απέραντη ευσπλαχνία ανέστησε την ανθρώπινη φύση από την αμαρτία και τον θάνατο και της έδωσε την ανάσταση”, τόνισε.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος έκανε μνεία στον ασκητισμό και το αίσθημα της κοινότητας: “Ο ασκητισμός αποδεικνύεται υγιής γιατί βοηθά τους ανθρώπους να αποφεύγουν την απληστία και τις υπερβολές σε σχέση με τους άλλους και με τη γύρω φύση. Το αίσθημα της κοινότητας αποδεικνύεται ουσιαστικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία, γιατί βοηθά τον άνθρωπο να ζει σε κοινωνία αγάπης”.

Στο μέλλον να προωθηθεί η συμπονετική ιατρική περίθαλψη

“Χαιρετίζουμε και ευλογούμε την έναρξη δεύτερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα και εκφράζουμε την ελπίδα μας ότι στο μέλλον η σχέση μεταξύ της χριστιανικής πνευματικότητας και του τομέα της ιατρικής περίθαλψης θα είναι πιο στενή, όχι μόνο για την αξιοποίηση των θεραπευτικών δυνατοτήτων της πνευματικής ζωής, στη φροντίδα των ασθενών, αλλά και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του ιατρικού προσωπικού για την επίδραση των αρετών και της πνευματικής ζωής στην υγεία.

Χαιρετίζουμε και ευλογούμε την πρόθεση δημιουργίας του Ιατρικού Δικτύου Ιατρικής και Πνευματικότητας και του Ιατρικού Περιοδικού της Ιατρικής και Χριστιανικής Πνευματικότητας. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον είναι ωφέλιμο να δημιουργηθούν επαγγελματικοί ιατρικοί σύλλογοι για την αντιμετώπιση και προώθηση, βάσει ήδη γνωστών επιστημονικών αποτελεσμάτων, της συμπονετικής ιατρικής περίθαλψης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το θεραπευτικό δυναμικό της για τους ασθενείς, αλλά και για την ανάπτυξη. ανθεκτικότητα του ιατρικού προσωπικού, και οι δύο πτυχές συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ποιότητας της ιατρικής πράξης”, επεσήμανε.

Τέλος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανηίλ είπε: “Προσευχόμαστε στον Θεό να μας βοηθήσει να συνδυάσουμε την πνευματικότητα της προσευχής με την ιατρική επιστήμη και όλους τους άλλους κλάδους που στοχεύουν στον άνθρωπο – το στεφάνι της δημιουργίας του Θεού.

Έτσι θα νιώσουμε το έργο της αγάπης του Χριστού στους γιατρούς και στους ανθρώπους που προσεύχονται για την υγεία των άλλων.
Ευχόμαστε σε όλους αγία ειρήνη και χαρά στο φως του Αναστάντος Χριστού’.

Λίγα λόγια για το συνέδριο

Κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ιατρική και τη Χριστιανική Πνευματικότητα (CEMSC 2022) είναι η ανάγκη για διάλογο μεταξύ της ιατρικής και της χριστιανικής πνευματικότητας. Η ιατρική έρευνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αποκαλύψει όλο και περισσότερες συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων σχεδίων προσωπικής και κοινοτικής ζωής, αφενός, και της υγείας, αφετέρου.

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, οι συνήθειες, οι συνθήκες εργασίας, τα γνωστικά και συναισθηματικά πρότυπα, ο τρόπος που συνηθίζουμε να ερμηνεύουμε καταστάσεις της ζωής, οι σχέσεις μας με τους συνομηλίκους και με το περιβάλλον, όλα συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής και στην υγεία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων