29/05/2023 29/05/2023 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, μετά την χθεσινή τέλεση της Θείας Λετουργίας από τον Επίσκοπο Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Αειπαρθένου Μαρίας στο Πλοϊέστι, τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού και μίλησε για την ενότητα της Εκκλησίας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανακαίνισης διήρκησαν τα τελευταία έντεκα χρόνια. Πρόκειται για έναν από...
29 Μαΐου, 2023 - 15:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 18:54

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας τέλεσε τα εγκαίνια ανακαινισμένου ναού παρουσία 3.000 πιστών

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας τέλεσε τα εγκαίνια ανακαινισμένου ναού παρουσία 3.000 πιστών

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, μετά την χθεσινή τέλεση της Θείας Λετουργίας από τον Επίσκοπο Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Αειπαρθένου Μαρίας στο Πλοϊέστι, τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού και μίλησε για την ενότητα της Εκκλησίας.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανακαίνισης διήρκησαν τα τελευταία έντεκα χρόνια. Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους και παλαιότερους ναούς της πειροχής. Χτίστηκε το 1820 από τον ηγεμόνα Ioan Alexandru Suțu, και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, και τόνισε ότι «ο Ιησούς Χριστός δεν μιλά για την ενότητα της Εκκλησίας με τη μορφή κηρύγματος, αλλά σε κατάσταση προσευχής. Επειδή ξέρει πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η ενότητα και η κοινωνία μεταξύ ανθρώπων και λαών σε έναν κόσμο διαποτισμένο από την αμαρτία».

«Αυτό το Ευαγγέλιο μας δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη των ποιμένων για τη διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Η προτροπή του ευαγγελικού κειμένου, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ρουμανίας, είναι «να κρατάμε την ορθή πίστη και να προσευχόμαστε για να μην πέσουμε σε πειρασμό και να μην πλανηθούμε». «Και η αληθινή πίστη διατηρείται, όχι από έναν μόνο, αλλά από όλους μαζί», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αειπαρθένου Μαρίας

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αειπαρθένου Μαρίας μαζί με τον Επίσκοπο Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, και μίλησε για την ιστορία του Ναού, το οποίο είναι άνω των διακοσίων ετών και όπου «χιλιάδες άνθρωποι έχουν βαπτιστεί και παντρευτεί». Συνολικά συμμετείχαν 3.000 πιστοί, σύμφωα με στοιχεία των τοπικών αρχών.

Οι κληρικοί και οι πιστοί που συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού έλαβαν διάφορα βραβεία από τον Πατριάρχη Ρουμανίας.

Ακολούθησε ομιλία του π. Ștefan Mușatτης ενορίας , ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους. Εμφανώς συγκινημένος ο ιερέας εξέφρασε τη χαρά του και την ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ: «Ο Μακαριώτατος είναι μία κινούμενη βιβλιοθήκη. Ήμουν πολλά χρόνια κοντά στον Μακαριώτατο και είχα την ευκαιρία να μάθω τόσα πολλά και από όσα έμαθα από τον Μακαριώτατο το μετέδωσα και σε εσάς», είπε στους πιστούς ο ιερέας της ενορίας.

Ο τόπος λατρείας που είναι αφιερωμένος στην Αειπαρθένο Μαρία έχει για προστάτες τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και την Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη, καθώς η ενορία διαθέτει τεμάχια των ιερών λειψάνων των δύο αγίων. Κατά την τελετή καθαγιασμού οι πιστοί προσκύνησαν τα λείψανα των Αγίων για ευλογία.

Με πληροφορίες από basilica (Sorin Ionițe)

Φωτογραφίες από Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων