18/03/2019 18/03/2019 Στο κήρυγμά του την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο με την εξομολόγηση της αληθινής πίστης μπορεί να φτάσει κανείς στη Βασιλεία των Ουρανών, την αιώνια ευτυχία. Το basilica.ro αναφέρεται στο θέμα της πίστης, και πως μπορούμε να την ενισχύσουμε με τέσσερις απλούς τρόπους μέσα στην...
18 Μαρτίου, 2019 - 10:01

Οι 4 τρόποι να ενισχύσουμε την πίστη μας

Διαδώστε:
Οι 4 τρόποι να ενισχύσουμε την πίστη μας

Στο κήρυγμά του την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο με την εξομολόγηση της αληθινής πίστης μπορεί να φτάσει κανείς στη Βασιλεία των Ουρανών, την αιώνια ευτυχία.

Το basilica.ro αναφέρεται στο θέμα της πίστης, και πως μπορούμε να την ενισχύσουμε με τέσσερις απλούς τρόπους μέσα στην καθημερινότητά μας.

1. Ας ζήσουμε τη ζωή μας στην προσευχή

Ακόμα κι αν φαίνεται ξεπερασμένη, η προσευχή έχει εξαιρετική σημασία για να μας ενδυναμώσει στην πίστη. Αυτό μας λένε οι Άγιοι Πατέρες. Έτσι, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης δηλώνει: “Ένας άνθρωπος που δεν έχει καλλιεργήσει την μικρή του πίστη, αλλά έχει καλή πρόθεση, μπορεί να την καλλιεργήσει με προσευχή ζητώντας από τον Χριστό να του προσθέσει πίστη”.

Είναι σημαντικό να προσευχόμαστε σαν να ήταν ο Θεός μπροστά μας και να ζητήσουμε τη βοήθειά του χωρίς αμφιβολία, σαν να λάβαμε ήδη αυτό που ζητούμε.

Δεν πρέπει να βλέπουμε την προσευχή ως βάρος, αλλά ως έναν ειλικρινή διάλογο με τον Επουράνιο Πατέρα.

Πρακτικές συμβουλές:
Ας δημιουργήσουμε ένα μικρό χώρο προσευχής στο σπίτι και να το μετατρέψουμε σε ένα φιλόξενο χώρο για την ψυχή μας.
Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας έναν μόνιμο ανοικτό διάλογο με τον Θεό. Ακόμα κι αν φαίνεται δύσκολο, δεν είναι αδύνατο να σκεφτόμαστε τον Χριστό και να μιλάμε μαζί Του όλη την ώρα.
Εκτός από τη βοήθεια που ζητάμε από τον Θεό, πρέπει να προσευχόμαστε και για τον συνάνθρωπο.

2.Να εμπιστευτούμε τον Θεό

Πρακτικά αυτό σημαίνει να εμπιστευτούμε το σχέδιο του Θεού για εμάς.  Όλοι μας, σε κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο. Εμείς προσευχόμαστε, ζητάμε τη βοήθεια του Θεού, αλλά μερικές φορές το σχέδιό του είναι διαφορετικό και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας. Όμως, ο Θεός ξέρει καλύτερα τι χρειαζόμαστε.

Επομένως, είναι σημαντικό να υπακούσουμε στη θέλησή Του.

Πρακτικές συμβουλές:
Σε εκείνες τις στιγμές, είναι σκόπιμο να θυμόμαστε βιβλικά πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί από τον Θεό, αλλά έχουν υπακούσει στο θέλημά Του.

3.Ας περιπλανηθούμε με φίλους που αναζητούν τον Χριστό

Ένα παλιό ρητό λέει: “Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε ανοικτό πνεύμα στον γείτονά μας που μπορεί να είναι σε διαφορετικό δρόμο, αλλά να μας περιβάλλουν άνθρωποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την πίστη μας. Κι αυτό λειτουργεί αμφίδρομα: Καθώς χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε πνευματικά, πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους άλλους στην πνευματική τους εξέλιξη στο δρόμο της σωτηρίας.

Πρακτικές συμβουλές:
Ας δούμε τους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες μαζί μας και να ζήσουμε μαζί τους σύμφωνα με τα λόγια του Ευαγγελίου.

4. Ποτέ μην δηλώνετε ότι νικηθήκατε

Τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην πνευματική ζωή, δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τον εαυτό μας να απελπιστεί. Δεν πρέπει ποτέ να δηλώσουμε ότι νικηθήκαμε , αλλά να σηκωνόμαστε μετά από κάθε πτώση και να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού. Κάθε φορά που πέφτουμε και σηκωνόμαστε , η πίστη μας ενισχύεται.

Πρακτικές συμβουλές:
Κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι είμαστε ανίσχυροι μπροστά στον πειρασμό, πρέπει να αναλογιζόμαστε τα Βιβλικά πρόσωπα, τα οποία παρά τις δοκιμασίες αλλά και την αμαρτία στην οποία υπέπεσαν μετανόησαν και ακολούθησαν τον δρόμο του Θεού.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ληστής στο σταυρό, ο οποίος δεν παραιτήθηκε αλλά την τελευταία στιγμή ζήτησε την βοήθεια του Χριστού που κέρδισε της Βασιλεία των Ουρανών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων