21/06/2023 21/06/2023 Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Φλωρέστι, στην κομητεία του Κλουζ τελέστηκαν την περασμένη Κυριακή, 18 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν ιστορικό ναό, κτίσμα του 19ου αιώνα, ο οποίος ανακαινίστηκε εκ βάθρων και πλέον σε αυτόν τελούνται και πάλι τα ιερά μυστήρια και οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από...
21 Ιουνίου, 2023 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 9:13

Οι μορφές 178 Ρουμάνων Αγίων σε ναό στο Κλουζ (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Οι μορφές 178 Ρουμάνων Αγίων σε ναό στο Κλουζ (ΦΩΤΟ)

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Φλωρέστι, στην κομητεία του Κλουζ τελέστηκαν την περασμένη Κυριακή, 18 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν ιστορικό ναό, κτίσμα του 19ου αιώνα, ο οποίος ανακαινίστηκε εκ βάθρων και πλέον σε αυτόν τελούνται και πάλι τα ιερά μυστήρια και οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Βανάτου και Μητροπολίτη Κλουζ κ. Ανδρέα, καθώς και Επισκόπου της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Ωστόσο, το νέο χαρακτηριστικό του ναού αυτού είναι η αγιογράφησή του. Συγκεκριμένα ο διάκοσμος του ναού είναι φιλοτεχνημένος με μορφές όλων των Ρουμάνων Αγίων, καθώς και Αγίων που σχετίζονται με τη Ρουμανία.

“Εκτός από τους Αγίους που αναγράφηκαν στις αγιολογικές δέλτους από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, περιλαμβάνονται και οι δύο απόστολοι που κήρυξαν στην επικράτεια της χώρας μας – ο Ανδρέας και ο Φίλιππος, αρχαίοι Ρουμάνοι άγιοι, αλλά και Αρμάνοι ή Βεσσαραβοί άγιοι που αγιοκατατάχθηκαν από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες”, εξήγησε ο ιερέας της ενορίας στο Basilica.ro.

“Συνολικά μιλάμε για 178 Ρουμάνους αγίους», διευκρίνισε ο π. Ανδρέας. Ο ιερέας έχει κάνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και ανακοινώνει ότι σύντομα θα δημοσιεύσει στο περιοδικό Tabor τον κατάλογο των 178 Ρουμάνων αγίων όπου συμπεριέλαβε και τους μαθητές του Αγίου Ανδρέα.

Η αγιογράφηση του ναού στο Floreşti έγινε με την τεχνική της νωπογραφίας, την περίοδο 2019-2023, από ομάδα με επικεφαλής τον αγιογράφο Στάνισλαβ Γκρέκου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων