18/03/2022 18/03/2022 Χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία καταφεύγουν στην Ρουμανία καθώς και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Στο Κινσινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, αρχές και εθελοντές υποδέχονται τους πρόσφυγες σε κλειστά γήπεδα και εκθεσιακά κέντρα. Στην Ρουμανία, ο Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Χουσίου, η ενορία “Η Σινδόνη της Υπεραγίας Θεοτόκου” στο Brâncuși, καθώς και οι μαθητές του Ορθόδοξου Λυκείου...
18 Μαρτίου, 2022 - 20:27
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2022 - 20:29

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στο Βουκουρέστι 

Διαδώστε:
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στο Βουκουρέστι 

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία καταφεύγουν στην Ρουμανία καθώς και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Στο Κινσινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, αρχές και εθελοντές υποδέχονται τους πρόσφυγες σε κλειστά γήπεδα και εκθεσιακά κέντρα. Στην Ρουμανία, ο Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Χουσίου, η ενορία “Η Σινδόνη της Υπεραγίας Θεοτόκου” στο Brâncuși, καθώς και οι μαθητές του Ορθόδοξου Λυκείου Θεολογικής Σχολής «Μητροπολίτης Dosoftei» συμμετείχαν σε ανθρωπιστικές δράσεις.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, έως τις 10 Μαρτίου 2022, η ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η εν Ρουμανία Εκκλησία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία ανήλθε σε 18.823.874 λέι.

Παροχή χώρων φιλοξενίας από την ενορία “Η Σινδόνη της Υπεραγίας Θεοτόκου”

Σύμφωνα με άρθρο του π. Ciprian Bâra, τους Ουκρανούς πρόσφυγες, που φιλοξενεί το Κοινωνικό Κέντρο της Ενορίας Brâncuși με τους προστάτες αγίους «Η Σινδόνη της Υπεραγίας Θεοτόκου» και «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος» από την Αρχιεπισκοπή του Τομέα 6 του Βουκουρεστίου, επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου ο Βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Επίσκοπος Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος. Στην συγκεκριμένη Ενορία φιλοξενούνται 62 άτομα, από τα οποία 36 ενήλικες και 26 παιδιά.

Η ενορία “Η Σινδόνη της Υπεραγίας Θεοτόκου” στο Brâncuși από την Αρχιεπισκοπή του Τομέα 6 του Βουκουρεστίου υποστηρίζει την εκστρατεία “Υποστήριξη για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία”, η οποία στοχεύει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημαρχείο του Τομέα 6 του Βουκουρεστίου και με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Βοήθειας και Προστασίας Παιδιού του Τομέα 6, που περιλαμβάνει: την παροχή χώρων φιλοξενίας εντός του Ενοριακού Κέντρου, τρία ζεστά γεύματα και σνακ, παροχή πνευματικής βοήθειας (κατόπιν αιτήματος), υποστήριξη σε διοικητικά θέματα (αεροδρόμια, πρεσβείες κ.λπ.) με τη βοήθεια εθελοντών της ενορίας.

Η εκστρατεία χαίρει επίσης της υποστήριξης της Σχολικής Επιθεώρησης του Τομέα 6, που παρείχε προϊόντα υγιεινής και τρόφιμα. Η Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου έχει παράσχει εθελοντές για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας στην ουκρανική και τη ρωσική γλώσσα.

Ο Επίσκοπος Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος καλωσόρισε τους πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε την Τετάρτη 16 Μαρτίου: “Αυτές τις μέρες ξαναζούμε αλήθειες που μάθαμε μόνο στα βιβλία ή από ιστορίες των ηλικιωμένων. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις ιστορίες των προσφύγων.

Το πνεύμα αλληλοβοήθειας έγινε αισθητό και σε άλλες στιγμές δοκιμασίας (πλημμύρες, πυρκαγιές, κατεστραμμένα σπίτια). Η αδελφική αγάπη βοήθησε στις δύσκολες στιγμές. Θυμόμαστε τις αποστολικές προτροπές της πρώιμης περιόδου της Εκκλησίας, όταν γίνονταν διάφορες ανθρωπιστικές δράσεις για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη. Τον τελευταίο καιρό η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος”, υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος.

“Αυτή η πολύ νεαρή Ενορία μας έχει κάνει, στην πρόσφατη ιστορία της, πολλές φιλανθρωπικές δράσεις για τους φτωχούς, για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό, για όσους υποφέρουν, για όσους ζουν μόνοι τους και για τα άπορα παιδιά. Εκατοντάδες και χιλιάδες πακέτα αγάπης, με πρωτοβουλία του π. Costel Burlacu, ο οποίος είναι και ο ιερέας της ενορίας του ναού, μοιράστηκαν σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα”, επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος.

“Τώρα, ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ουκρανία έχει οργανωθεί στο ενοριακό νηπιαγωγείο. Το νέο ιεραποστολικό έργο είναι η απάντηση στην εντολή του Σωτήρα να αγκαλιάσει τους αναξιοπαθούντες, τους πεινασμένους, τους διψασμένους, τους ξένους και τους ανήμπορους”, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

Οι παρευρισκόμενοι πρόσφυγες μίλησαν στον Θεοφιλέστατο και εξομολογήθηκαν.

O Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Χουσίου στο πλευρό των προσφύγων

Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Ορθόδοξου Φιλανθρωπικού Συλλόγου Χουσίου ακούνε τις ιστορίες των προσφύγων από την Ουκρανία που εισέρχονται στα σύνορα με την Ρουμανία.

“Σε αυτές τις συγκινησιακές μέρες, συνάντησα μητέρες με παιδιά που είχαν διέφυγαν από τον φόβο του πολέμου, γονείς που ήλπιζαν να ξαναδούν τα παιδιά τους που είναι στο πεδίο της μάχης, φοβισμένους παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια στην αγκαλιά τους, χιλιάδες ανθρώπους που δεν ξέρουν πού να πάνε. Έδωσα όση βοήθεια μπορούσα σε αυτούς τους ανθρώπους”, είπε χαρακτηριστικά ο Επισκοπικός Σύμβουλος Χουσίου π. Βλαντιμίρ Μπερεγόι.

“Το Σαββατοκύριακο ακούσαμε τις ιστορίες των προσφύγων, ιστορίες που μας σημάδεψαν και μας έδειξαν ότι πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο για όσα έχουμε. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι αυτή μιας οικογένειας με 5 παιδιά και μια γιαγιά, που διέφυγαν από τον πόλεμο μόνο με ό,τι είχαν πάνω τους, με μερικές αποσκευές, με 120 ευρώ και ένα αυτοκίνητο περίπου 30 ετών. Κινητοποιηθήκαμε και τους παρείχαμε τρόφιμα, καθοδήγηση, χρήματα και ό,τι άλλο χρειάζονταν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αυτή είναι μόνο μία από τις ιστορίες που μας διηγούνται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολλές και απαιτούν τη συμμετοχή όλης της κοινότητας. Ευχαριστούμε όσους έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής χείρα βοηθείας σε αυτούς τους ανθρώπους και έχουν συμμετάσχει υλικά, οικονομικά ή και σωματικά”, δήλωσε ο π. Βλαντιμίρ Μπερεγόι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Συλλόγου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό σε lei: RO43RNCB0261160373430001 – της τράπεζας BCR, στο υποκατάστημα της περιοχής Χούσι.

Λογαριασμός σε ευρώ: RO59RNCB0261160373430004 ; SWIFT: RNCB RO BU.

Revolut: 0757 938 531 revolut.me/afilantropiahusi.

Στοιχεία πληρωμής: Για πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μπορείτε επίσης να παρέχετε υλική βοήθεια στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου, οδός Mihail Kogălniceanu αρ. 19, δήμος Χουσίου, ή απευθείας στο τελωνείο Albița, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Χούσι.

Μαθητές του Ορθόδοξου Λυκείου Θεολογικής Σχολής «Μητροπολίτης Dosoftei» συμμετείχαν σε ανθρωπιστικές δράσεις

Οι μαθητές του Ορθόδοξου Λυκείου της Θεολογικής Σχολής «Μητροπολίτης Dosoftei» από τη Σουτσεάβα συμμετείχαν στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα στην Ουκρανία, μια δράση που ξεκίνησε η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Σουτσεάβας και Ραουντίου κ. Καλλίνικου.

Μαθητές από την 9η έως την 12η τάξη, με γνώση της ουκρανικής γλώσσας, βρέθηκαν με τους πολίτες που έφτασαν στη Ρουμανία μέσω της συνοριακής διέλευσης Siret, στο σταθμό Burdujeni, στη Σουτσεάβα, αλλά και στα κέντρα προσφύγων, και προσέφεραν πληροφορίες για τους χώρους διαμονής και μεταφοράς, αλλά και έδωσαν νερό, τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης.

Τις επόμενες ημέρες θα στηθεί νέα ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για να μεταβεί στο Τσερνίβτσι, αλλά και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν στην Ουκρανία. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα δοθεί στους άμαχους και σε όσους αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ιερέα της ενορίας ή να δωρίσουν στους λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής Σουτσεάβας και Ραουντίου:
σε lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,
σε ευρώ: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110
σε δολάρια: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004

 

Πηγή φωτογραφίας: ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων