18/10/2019 18/10/2019 Στη σχέση της θρησκείας και της πίστης με την φιλοσοφία και την επιστήμη αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην ομιλίας του στο Εθνικό Διεπιστημονικού Συμποσίου, με θέμα το διάλογο μεταξύ θεολογίας, φιλοσοφίας και επιστήμης ». «Στην σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, οι συνέπειες των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας σε διάφορους τομείς είναι όλο και πιο...
18 Οκτωβρίου, 2019 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2019 - 10:45

Ο Πατρ. Δανιήλ για την σχέση θρησκείας- επιστήμης

Διαδώστε:
Ο Πατρ. Δανιήλ για την σχέση θρησκείας- επιστήμης

Στη σχέση της θρησκείας και της πίστης με την φιλοσοφία και την επιστήμη αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην ομιλίας του στο Εθνικό Διεπιστημονικού Συμποσίου, με θέμα το διάλογο μεταξύ θεολογίας, φιλοσοφίας και επιστήμης ».

«Στην σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, οι συνέπειες των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας σε διάφορους τομείς είναι όλο και πιο εμφανείς(…)  Η προσωπική και κοινωνική ζωή του σημερινού ανθρώπου επηρεάζεται σημαντικά από την ύπαρξη σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η εξοικείωση με τις τρέχουσες τάσεις σε διάφορους τομείς της επιστημονικής έρευνας και η κατανόηση της σημασίας των σχετικών επιστημονικών ευρημάτων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα»

«Οι θεμελιώδεις έρευνες στα μαθηματικά, στη θεωρητική φυσική, καθώς και σε άλλους τομείς της έρευνας τονίζουν τα θεμέλια της πραγματικότητας, αλλά η συμμετρία αυτή, η ιεραρχία της δημιουργίας και της ύπαρξης, είναι  αδύνατο να κατανοηθεί και να εκφραστεί μέσα από την αναλυτική λογική».

Τονίζει μάλιστα ότι η προσέγγιση του θέματος του Εθνικού Συμποσίου από θεολογική, φιλοσοφική και επιστημονική άποψη θα μπορούσε να υπογραμμίσει το βάθος και τη συνοχή της συμβολικής σκέψης, της βιβλικής και πατερικής παράδοσης, η οποία συνεχώς υπογραμμίζει τη μυστηριώδη σχέση μεταξύ δημιουργίας και Δημιουργού.

«Η ανοιχτή θεολογική προοπτική παρουσιάζει τον κόσμο ως θεϊκό δώρο, αποτελεί μια συμβολική γλώσσα, μέσω της οποίας ο άνθρωπος καλείται να καλλιεργήσει την κοινωνία με τον Θεό, τον Δημιουργό του σύμπαντος, με τους συνανθρώπους του ανθρώπου και με ολόκληρο το σύμπαν».

Πηγή: basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων