10/05/2023 10/05/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος τόνισε τον ρόλο των υμνογράφων κατά την έναρξη του φετινού Διεθνούς Συμποσίου Επιστήμης, Θεολογίας και Τεχνών (ISSTA), με τίτλο “Παράδοση και δημιουργικότητα στην Εκκλησιαστική Υμνογραφία – Ποιμαντική φροντίδα και βοήθεια στους ηλικιωμένους”, το οποίο έλαβε χώρα το διήμερο 8-9 Μαΐου στην Άλμπα Ιούλια. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Οι υμνογράφοι «βοηθούν πραγματικά...
10 Μαΐου, 2023 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2023 - 9:07

Οι υμνογράφοι συμβάλλουν στην επανασύνδεση των πιστών με τον Θεό -Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Άλμπα Ιούλια

Διαδώστε:
Οι υμνογράφοι συμβάλλουν στην επανασύνδεση των πιστών με τον Θεό -Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Άλμπα Ιούλια

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος τόνισε τον ρόλο των υμνογράφων κατά την έναρξη του φετινού Διεθνούς Συμποσίου Επιστήμης, Θεολογίας και Τεχνών (ISSTA), με τίτλο “Παράδοση και δημιουργικότητα στην Εκκλησιαστική Υμνογραφία – Ποιμαντική φροντίδα και βοήθεια στους ηλικιωμένους”, το οποίο έλαβε χώρα το διήμερο 8-9 Μαΐου στην Άλμπα Ιούλια.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Οι υμνογράφοι «βοηθούν πραγματικά τους πιστούς να εδραιώσουν ή να αποκαταστήσουν τη σύνδεσή τους και να έρθουν σε κοινωνία με τον Θεό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος κατά την εκφώνηση της ομιλίας του στην μεγάλη αίθουσα της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στην Άλμπα Ιούλια.

Ο Σεβασμιώτατος ακόμη υπενθύμισε μια δήλωση του π. Dumitru Stăniloae, ο οποίος είχε πει ότι όλα τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, με ύμνους γραμμένους υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επιτυχώς τα σχολικά εγχειρίδια και όλα όσα διδάσκονται στα θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Οι χριστιανικοί ύμνοι εκφράζουν τη βαθιά αγάπη του ανθρώπου για τον Θεό, αλλά και την αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

«Οι θεόπνευστοι ύμνοι μάς διεγείρουν πνευματικά, και μας καλούν να έχουμε μια αυθεντική εν Χριστώ εμπειρία. Γίνονται η ίδια η ορθόδοξη πίστη που ψάλλεται και η θεία λατρεία γίνεται διδασκαλία της πίστης που εκτίθεται με τη μορφή προσευχής, ψαλμωδιών και λειτουργικών κειμένων», τόνισε.

«Χρέος μας είναι να αγαπάμε την ψαλμωδία και  τους ύμνους, γιατί ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης είπε: «Η καλή μουσική φέρνει χαρά και γαλήνη, διώχνει τη μελαγχολία. Η καλή μουσική ωφελεί την ψυχή στην αρετή και στο καλό», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

«Γι’ αυτό αποδίδουμε φόρο τιμής, αυτές τις μέρες, στους ύμνους και τους ψαλμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που μαζί με τον Άγιο Απόστολο Παύλο μάς προτρέπουν να δοξάζουμε τον Θεό με ψαλμούς και ύμνους», ανέφερε.

Διαβάστε όλη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίου στα ρουμάνικα ΕΔΩ

Το Διεθνές Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Άλμπα Ιούλια και τους:
– Πανεπιστήμιο «1 Δεκεμβρίου 1918» στην Άλπμα Ιούλια
– Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Άλπμα Ιούλια
– Doctoral School Θεολογίας, στην Άλπμα Ιούλια
– Κρατική Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων, στο Βουκουρέστι
– Εθνική Αρχή Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας
– Επαρχιακό Συμβούλιο της Άλμπα
– Δημαρχείο της Άλπμα Ιούλια
– Κέντρο Διαθρησκειακής Έρευνας και Χριστιανικής Ψυχοπαιδαγωγικής, στην Άλπμα Ιούλια

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Τιμητικό Έτος Ποιμαντικής Φροντίδας για τους ηλικιωμένους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, σε ομιλία του στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι, είχε επισημάνει:

«Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν σε πολλή μοναξιά, απομόνωση από την κοινότητα, νιώθοντας κάπως άχρηστοι σε αυτήν ή, επιπλέον, φέροντας το βάρος της γήρανσης, φτάνουν ακόμα και στην απόγνωση.

Γι’ αυτό η Εκκλησία καλείται να σκεφτεί νέες μορφές και τρέχουσες ποιμαντικές μεθόδους, για να καλύψει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ηλικιωμένων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει μέριμνα στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των νέων για την φροντίδα των ηλικιωμένων, έτσι ώστε οι τελευταίοι για να μην περιθωριοποιούνται, να μην τους εγκαταλείπουν και να μην απομονώνονται στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, διότι νέοι και ηλικιωμένοι χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια παρηγοριά και έναν λόγο ενθάρρυνσης, και οι νέοι χρειάζονται τη σοφία, την υπομονή και τη δύναμη της προσευχής των πρεσβυτέρων. Οι ηλικιωμένοι μέσα από την πνευματική τους ωριμότητα μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διατήρηση των χριστιανικών αξιών στον πολιτισμό μας, για την αρμονία της κοινωνίας και της οικογένειας.

Επομένως, η Εκκλησία θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη θλίψη και την απομόνωση, που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Φυσικά, εκτός από την ποιμαντική των ηλικιωμένων, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία ήδη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους, μέσω διαφόρων κοινωνικών κέντρων, δράσεων και φιλανθρωπικών προγραμμάτων» .

Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Αρχείο Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων