10/01/2021 10/01/2021 Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που το απολυταρχικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου υπέγραφε την απόφαση να κατεδαφιστεί μια από τις ιστορικές Μονές της χώρας, αυτή του Βακαρέστι. Αυτό το γεγονός μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εγκλήματα του 20ου αιώνα στη Ρουμανία.  Οι κομμουνιστικές αρχές της θεώρησαν ότι η...
10 Ιανουαρίου, 2021 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2021 - 11:23

Όταν ο Τσαουσέσκου γκρέμιζε τη Μονή Βακαρέστι

Διαδώστε:
Όταν ο Τσαουσέσκου γκρέμιζε τη Μονή Βακαρέστι

Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που το απολυταρχικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου υπέγραφε την απόφαση να κατεδαφιστεί μια από τις ιστορικές Μονές της χώρας, αυτή του Βακαρέστι. Αυτό το γεγονός μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εγκλήματα του 20ου αιώνα στη Ρουμανία. 

Οι κομμουνιστικές αρχές της θεώρησαν ότι η Μονή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης, και έτσι προέβησαν στη κατεδάφισή της για να χτίσουν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η μονή Βακαρέστι άρχισε να χτίζεται το 1716 από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, τον πρώτο Φαναριώτη ηγεμόνα των Ρουμανικών Χωρών, άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση. Το 1730 πέθανε από πανούκλα και θάφτηκε σ’ αυτήν την εκκλησία. Ο γιος του Κωνσταντίνος ο οποίος τον διαδέχθηκε, τελείωσε το έργο του πατέρα του. Το μοναστηριακό συγκρότημα απλώνονταν σε μια έκταση 18.000τ.μ. και ήταν το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 18ου αιώνα και το μεγαλύτερο της Ν.Α. Ευρώπης.

Το 1848 έγινε τόπος φυλάκισης για τους αρχηγούς της επανάστασης, ενώ το 1864 έγινε επίσημη κρατική φυλακή. Μετά ακολούθησε η παρακμή, μέχρι το 1973 όπου άρχισε η αποκατάσταση του μνημείου. Ο σεισμός του 1977 προκάλεσε κάποιες φθορές στο μνημείο. Τελικά, η ιερόσυλη απόφαση του Τσαουσέσκου έγινε πράξη τον Δεκέμβριο του 1986.

Βίντεο – φωτογραφία: basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων