10/03/2022 10/03/2022 “Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, που εορτάζεται από το 843 μ.Χ. σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, φανερώνει την αδιάκοπη φροντίδα του Θεού για την Ορθόδοξη Εκκλησία”, αναφέρει το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας με αφορμή την Α’ Κυριακή των Νηστειών την επονομαζόμενη και ως Κυριακή της Ορθοδοξίας. Εκτός από τα θεολογικά μηνύματα της εορτής...
10 Μαρτίου, 2022 - 10:02
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2022 - 10:12

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Αδιάκοπη η φροντίδα του Θεού για την Ορθοδοξία

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Ρουμανίας: Αδιάκοπη η φροντίδα του Θεού για την Ορθοδοξία

“Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, που εορτάζεται από το 843 μ.Χ. σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, φανερώνει την αδιάκοπη φροντίδα του Θεού για την Ορθόδοξη Εκκλησία”, αναφέρει το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας με αφορμή την Α’ Κυριακή των Νηστειών την επονομαζόμενη και ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Εκτός από τα θεολογικά μηνύματα της εορτής η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας στέκεται ιδιαίτερα στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί καθώς και τη συνεισφορά της τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Η εορτή είναι αφιερωμένη στη νίκη της αληθινής πίστης με τους Ρουμάνους Ιεράρχες επεσήμαναν ότι «όταν τιμούμε, προσκυνούμε και ασπαζόμαστε τις Ιερές Εικόνες με ευλάβεια, συναντάμε τον Χριστό, τη Μητέρα του Θεού και τους Αγίους του Θεού».

Παράλληλα, προτρέπουν να χρησιμοποιηθεί η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως «αφορμή για ταπεινή προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και πράξεις ελεημοσύνης, για συχνότερη εξομολόγηση και συχνότερη μετοχή στη Θεία Ευχαριστία” έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για τη μεγάλη εορτή του Αγίου Πάσχα.

Το μήνυμα επικεντρώνεται αρχικά στα ιστορικά γεγονότα που προκλήθηκαν την περίοδο της Εικονομαχίας ενώ στη συνέχεια το μήνυμα, στηριζόμενο στην Αγιογραφική και Πατερική παράδοση της Εκκλησίας, αναφέρεται στην τιμή που όρισε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος να αποδίδεται στις Εικόνες.

“Ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης δηλώνει πολύ ξεκάθαρα ότι η προσκύνηση της εικόνας του Χριστού απευθύνεται στο Πρόσωπο του Χριστού. Όταν τιμούμε την εικόνα του Χριστού, ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι μπροστά μας, και όταν λαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ο Κύριος Ιησούς Χριστός γίνεται το εσωτερικό μας, γίνεται δηλαδή η Ζωή της ζωής μας”, τονίζεται.

Ιεραποστολική δραστηριότητα:

Η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έκανε μνεία και στην ιεραποστολική δράση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: “Έχει γίνει παράδοση στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να διοργανώνεται έρανος σε όλους τους ενοριακούς ναούς και σε εκκλησίες των μοναστηριών για την υποστήριξη της ιεραποστολικής δραστηριότητας της Εκκλησίας.

Υπό αυτή την έννοια, το Κεντρικό Ιεραποστολικό Ταμείο προορίζεται για το ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και για την υποστήριξη των φτωχών ενοριών της χώρας και του εξωτερικού. Η ίδρυση του Κεντρικού Ιεραποστολικού Ταμείου αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της 18ης Σεπτεμβρίου 1956.

Με την διασπορά των Ρουμάνων σε όλο τον κόσμο, ιδρύθηκαν νέες επισκοπές, ενορίες και μοναστήρια, και το 2011 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να επεκταθεί αυτή η φιλανθρωπική δράση σε όλες τις επισκοπές του Πατριαρχείου Ρουμανίας, τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού”, υπογραμμίζεται.

Μεγάλη η συνεισφορά την περίοδο της πανδημίας

Ως προς το πώς συνέφερε η Ρουμανική Εκκλησία την περίοδο της πανδημίας, υπογραμμίζεται: “Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι πιστοί στην αρχή της πανδημίας, το έτος 2020, και σε όλη αυτή, όταν η Εκκλησία στήριξε τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι ακόμα ζωντανή, στην πρόσφατη μνήμη.

Έτσι, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι καθεδρικοί ναοί βοήθησαν τα νοσοκομεία . Τότε δημιουργήθηκε μια αληθινή κοινωνία χριστιανικής αγάπης μεταξύ των γιατρών των σωμάτων και των ποιμένων της ψυχής, που μας βοήθησε να περάσουμε πιο εύκολα τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας”.

“Σας προτρέπουμε λοιπόν και φέτος να ανοίξετε την καρδιά σας και να βοηθήσετε αυτούς που η ζωή έφερε σε δύσκολες καταστάσεις. Ας χρησιμοποιήσουμε την περίοδο της Σαρακοστής ως αφορμή για ταπεινή προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και πράξεις ελεημοσύνης, ας εξομολογούμαστε συχνότερα και ας κοινωνούμε συχνότερα με τη Θεία Ευχαριστί , προετοιμάζοντας τη μεγάλη εορτή του Αγίου Πάσχα”, καταλήγει η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος αυτής, Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων