11/02/2023 11/02/2023 Σε μια κίνηση που προκαλεί νέα ερωτηματικά αναφορικά με το ζήτημα της ονόματος και του καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βουκουρεστίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό ανακοινωθέν που...
11 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2023 - 16:12

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Aναγνώρισε την «αυτοκεφαλία» της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που χορήγησε το Πατριαρχείο Σερβίας

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Ρουμανίας: Aναγνώρισε την «αυτοκεφαλία» της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που χορήγησε το Πατριαρχείο Σερβίας

Σε μια κίνηση που προκαλεί νέα ερωτηματικά αναφορικά με το ζήτημα της ονόματος και του καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βουκουρεστίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εγκρίνει «την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας που χορηγήθηκε στην Εκκλησία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας, με έδρα τα Σκόπια” από το Πατριαρχείο Σερβίας με τον Συνοδικό Τόμο που εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2022. Ο Προκαθήμενος της θα μνημονεύεται με τον τίτλο “Ο Μακαριώτατος κ. Στέφανος, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Σκοπίων και Βόρειας Μακεδονίας”».

Ωστόσο η απόφαση αυτή κάνει ακόμα πιο θολό το τοπίο σχετικά με το όλο ζήτημα, δεδομένης της ξεκάθαρης απόφασης που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Μάιο του 2022 να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την επί 55 χρόνια σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα «Αχρίδος», αποκλείοντας την χρήση του όρου «Μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας γίνεται λόγος για αυτοκεφαλία, υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση αυτοκεφάλου και μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Παράλληλα, η ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων με το Πατριαρχείο Σερβίας τους περασμένους μήνες, σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έχει λάβει αυτοκεφαλία. Η πορεία προς αυτή την οδό εξαρτάται αποκλειστικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την στάση την οποία θα τηρήσει η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Αυτό άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά το συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο την Κυριακή της Πεντηκοστής το 2022.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων