29/11/2021 29/11/2021 «Δεν αρκούν οι προσευχές, οι νηστείες και η ευσέβεια, αλλά πρέπει να είμαστε και ελεήμονες, γιατί γενικά οι άνθρωποι καλλιεργούν την κτητική ή τη σαγηνευτική αγάπη, αλλά ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας δείχνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί πιο εύκολα όταν είναι γενναιόδωρος, όταν είναι ελεήμων, γιατί φτάνει στην ομοιότητα του Ελεήμονος Θεού», είπε...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 15:07
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 15:19

Πατριάρχης Δανιήλ: «Εγκαταλείπεις κάτι, για να λάβεις Κάποιον»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Δανιήλ: «Εγκαταλείπεις κάτι, για να λάβεις Κάποιον»

«Δεν αρκούν οι προσευχές, οι νηστείες και η ευσέβεια, αλλά πρέπει να είμαστε και ελεήμονες, γιατί γενικά οι άνθρωποι καλλιεργούν την κτητική ή τη σαγηνευτική αγάπη, αλλά ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας δείχνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί πιο εύκολα όταν είναι γενναιόδωρος, όταν είναι ελεήμων, γιατί φτάνει στην ομοιότητα του Ελεήμονος Θεού», είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, αναφερόμενος χθες Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, στην ευαγγελική περικοπή (ΙΓ Λουκά) για τον πλούσιο νέο.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

«Ο Ιησούς προτείνει, αλλά δεν επιβάλλει», συνέχισε ο Μακαριώτατος στην ομιλία που εκφώνησε στο ιστορικό παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Κατοικίας, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα.

«Τους ζητά να εγκαταλείψουν κάτι, για να λάβουν Κάποιον. Τους ζητά να εγκαταλείψουν υλικά και περιορισμένα αγαθά, για να εισέλθουν στην κοινωνία της αιώνιας αγάπης και χαράς με τον Χριστό, που είναι ο αιώνιος Υιός του Θεού, που έγινε αγάπη για τους ανθρώπους και για τη σωτηρία τους».

«Αν ο Ιησούς είχε πει μόνο σε αυτόν τον πλούσιο άρχοντα να πουλήσει τα πάντα και να παραμείνει φτωχός στον δρόμο χωρίς λόγο στη ζωή, θα ήταν άδικη η συμβουλή, αλλά του προτείνει να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του: να εγκαταλείψει τα υλικά και να Τον ακολουθήσει, αφού επιδιώκει την αιώνια ζωή και Αυτός που είναι η πηγή της αιώνιας ζωής είναι ακριβώς ο Ιησούς Χριστός».

«Η αιώνια ζωή δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Δεν είναι μια άπειρη ύπαρξη, αλλά είναι μια προσωπική κοινωνία αιώνιας αγάπης και ευφροσύνης με τον αιώνια ζωντανό Θεό. Αυτή η αλλαγή προϋποθέτει ότι ο πλούσιος νέος εγκαταλείπει κάτι για να αποκτήσει αυτό που αναζητά: την αιώνια ζωή. Εκτιμώντας την πίστη και την ευσέβειά του, ο Σωτήρας θέλει να τον βοηθήσει να είναι πνευματικά τέλειος μέσω της ελεημοσύνης», είπε ο Μακαριώτατος και κατέληξε: «Παρατηρούμε ιδιαίτερα ότι ο Ιησούς προτείνει, αλλά δεν επιβάλλει, καλεί, αλλά δεν περιορίζει. Συμβουλεύει, αλλά δεν ασκεί πίεση σε αυτόν τον πλούσιο ηγεμόνα. Δίνει μια άμεση απάντηση, αλλά περιμένει πολύ για την απάντηση του ανθρώπου, για μια ελεύθερη απόφαση».

Φωτογραφία: Basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων