06/12/2022 06/12/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας παρέστη στη 12η διοργάνωση της πολιτιστικής-καλλιτεχνικής παράστασης «Ο Άγιος Νικόλαος ανάμεσα στα παιδιά», με αφορμή την εορτή του Αγίου. Κατά την ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις αρετές του ελεήμονα προστάτη των παιδιών. Μικροί και μεγάλοι μαθητές είπαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και προσέφεραν εορταστικές χειροτεχνίες στον Μακαριώτατο. Της Σβετλάνα Λεβιτσκι Η εκδήλωση διοργανώθηκε...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 14:52

Πατριάρχης Ρουμανίας: Άγιος Νικόλαος ο φύλακας της ορθής πίστης και δάσκαλος της ελεήμονος αγάπης

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Άγιος Νικόλαος ο φύλακας της ορθής πίστης και δάσκαλος της ελεήμονος αγάπης

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας παρέστη στη 12η διοργάνωση της πολιτιστικής-καλλιτεχνικής παράστασης «Ο Άγιος Νικόλαος ανάμεσα στα παιδιά», με αφορμή την εορτή του Αγίου. Κατά την ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις αρετές του ελεήμονα προστάτη των παιδιών. Μικροί και μεγάλοι μαθητές είπαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και προσέφεραν εορταστικές χειροτεχνίες στον Μακαριώτατο.

  • Της Σβετλάνα Λεβιτσκι

Η εκδήλωση διοργανώθηκε χθες από τον Τομέα Εκπαίδευσης και Δραστηριοτήτων Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, στην αίθουσα Magna «Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος» της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.

Στο τέλος της παράστασης παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής, εικόνων και χειροποίητων έργων που διοργανώθηκε στην Αίθουσα «Χριστιανική Ευρώπη» της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ, στην ομιλία του, τόνισε ότι «το πνευματικό φως που μας προσφέρει ο Άγιος Νικόλαος, χρόνο με τον χρόνο, μας προτρέπει να καλλιεργούμε τις αξίες ή τις αρετές της καλοσύνης, της ταπεινοφροσύνης και της γενναιοδωρίας, αλλά και τις αρετές του θάρρους, της ισορροπίας και της σταθερότητας».

«Τα υπέροχα δώρα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο Άγιος Νικόλαος σε παιδιά όλων των ηλικιών, μας προτρέπουν να προσφέρουμε βοήθεια από το υστέρημά μας σε όσους υποφέρουν, τους ανήμπορους ή λυπημένους», είπε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ανέπτυξε τη σχέση του Αγίου Νικολάου με τα παιδιά:

«Οι εκκλησιαστικές γιορτές είναι στιγμές μεγάλης πνευματικής χαράς, έντονης εμπειρίας χριστιανικής πίστης και Κοινωνίας με τον Θεό και τους αγίους Του.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός στα παιδιά ως “παππούς” Νικόλαος, ονομασία που εκφράζει την καλοσύνη, την πραότητα και την ταπεινοφροσύνη, αλλά κυρίως τη γενναιοδωρία αυτού του ελεήμονα προστάτη των παιδιών και των μαθητών.

Είναι για όλα τα παιδιά υπόδειγμα ζήλου, γιατί έχοντας καθαρό νου και φωτισμένο από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, επέμενε πάντα να διδάσκει, εκπλήσσοντας τους γύρω του με τη σοφία και την επιδεξιότητά του. Επίσης, από την παιδική ηλικία ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε υπόδειγμα εγκράτειας, νηστείας και προσευχής.

Ο Άγιος Νικόλαος έμεινε, στη μνήμη των Χριστιανών, ιδιαίτερα ως ένας πράος, γενναιόδωρος και στοργικός Πατέρας, που έρχεται να βοηθήσει φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους».

«Σε αυτά τα έργα της ταπεινής και φιλεύσπλαχνης αγάπης του, ο Άγιος Νικόλαος προσέθεσε το θάρρος να ομολογήσει την αληθινή πίστη με λόγο και πράξη, να είναι ο πνευματικός ποιμένας των πιστών στα Μύρα Λυκίας και να υπερασπιστεί την Ορθόδοξη διδασκαλία στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325).

Διαποτισμένος από ελεήμονα αγάπη προς τον πλησίον του, ο Άγιος Νικόλαος πιστεύει ότι τα δώρα που λαμβάνει από τον Θεό πολλαπλασιάζονται όταν τα μοιράζονται με ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Έτσι, ο Άγιος Νικόλαος με λόγο και πράξη έδειξε την πίστη του “εργαζόμενος δια της αγάπης“», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Ακόμη, ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ επεσήμανε: «Όμως όλες αυτές οι αρετές του Αγίου Νικολάου συντηρήθηκαν και καλλιεργήθηκαν με πολλή προσευχή . Όπως οι Ησυχαστές Πατέρες που τιμούνται φέτος, το 2022, έτσι και ο Άγιος Νικόλαος αναζήτησε την ειρήνη μέσω της μοναστικής ζωής και την προσευχή, τα οποία βρήκε σε ένα μοναστήρι στην πόλη Πάταρα ( αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας)».

«Δεν είναι τυχαίο ότι στο πνευματικό προσκύνημα των πιστών στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί έχουν τον Άγιο Νικόλαο μαζί ως ταξιδιώτη και οδηγό, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε τη ζωή του ζωντανό Ευαγγέλιο και παρότρυνε τους ανθρώπους να εργαστούν με ζήλο για την απόκτηση της Βασιλείας του Θεού», δήλωσε.

Οι αρετές του Αγίου Νικολάου

Αναφερόμενος στις αρετές του Αγίου Νικολάου, ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, είπε: «Το πνευματικό φως που μας προσφέρει ο Άγιος Νικόλαος, χρόνο με το χρόνο, μας προτρέπει να καλλιεργούμε τις αξίες ή τις αρετές της καλοσύνης, της ταπεινοφροσύνης και της γενναιοδωρίας, αλλά και τις αρετές του θάρρους, της ισορροπίας και της σταθερότητας.

Τα υπέροχα δώρα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο Άγιος Νικόλαος σε παιδιά όλων των ηλικιών, μας προτρέπουν να προσφέρουμε βοήθεια από το υστέρημά μας σε όσους υποφέρουν, τους ανήμπορους ή λυπημένους».

Ευχαριστίες από τον Πατριάρχη Ρουμανίας

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας συνεχάρη όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση. Ευχαρίστησε ακόμη τους γονείς, που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αγάπη και ζεστασιά και που τα μίμησαν στο πνεύμα των χριστιανικών αξιών. Επίσης μετέφερε τα συγχαρητήριά του στους δασκάλους και ειδικά τους Θεολόγους, τους ιερείς και τους διευθυντές σχολείων, τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Επιθεώρησης του Δήμου Βουκουρεστίου, και όλων των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, για τη συμβολή τους στη διοργάνωση αυτής της παράστασης.

Τέλος, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στα παιδιά υγεία, ειρήνη και χαρά.

 

             

Πηγή φωτογραφιών ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ziarullumina, basilica

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων