07/06/2022 07/06/2022 Στη Μεγάλη Αίθουσα «Πατριάρχης Θεόκτιστος» του Μεγάρου του Πατριαρχείου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 οι εργασίες του εξαμηνιαίου Ποιμαντικού – Ιεραποστολικού Συνεδρίου των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Συμμετείχαν κληρικοί από τις έξι Αρχιεπισκοπές του Βουκουρεστίου, κληρικοί από την κομητεία Ίλφοβ και την...
07 Ιουνίου, 2022 - 13:20
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 13:38

Πατριάρχης Ρουμανίας: Η προσευχή είναι το πρώτο έργο της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Η προσευχή είναι το πρώτο έργο της Εκκλησίας

Στη Μεγάλη Αίθουσα «Πατριάρχης Θεόκτιστος» του Μεγάρου του Πατριαρχείου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 οι εργασίες του εξαμηνιαίου Ποιμαντικού – Ιεραποστολικού Συνεδρίου των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συμμετείχαν κληρικοί από τις έξι Αρχιεπισκοπές του Βουκουρεστίου, κληρικοί από την κομητεία Ίλφοβ και την επαρχία Πράχοβα, εκπρόσωποι από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από το Υπουργείο Εσωτερικών και το από Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εκφώνησε την ομιλία με τίτλο «2022 – Η χρονιά που είναι αφιερωμένη στην προσευχή στη ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού» .

Το συνέδριο ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Εφημέριο της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό «Άγιος Σπυρίδων» – που αποτελεί το νέο, Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο.

Στη συνέχεια οι κληρικοί μετέβησαν στη Μεγάλη Αίθουσα «Πατριάρχης Θεόκτιστος», όπου συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η προσευχή είναι το πρώτο έργο της Εκκλησίας και η ύψιστη μορφή εκκλησιαστικής προσευχής είναι η Θεία Λειτουργία: «Με τη Θεία Λειτουργία ευχαριστούμε τον Θεό όχι μόνο για την Εκκλησία και τις δραστηριότητές της, αλλά για όλα όσα δημιούργησε, και προσευχόμαστε για τη σωτηρία όλου του κόσμου».

Οι Άγιοι  Ησυχαστές καινοτόμοι της πνευματικής ζωής

Επίσης ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι φέτος τιμούμε τη μνήμη τριών Αγίων Ησυχαστών, μεγάλων δασκάλων της αδιάλειπτης προσευχής, του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και του Αγίου Παϊσίυ από το Νεάμτς:

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την προσευχή μέσα από τα συγγράμματα των Αγίων Γρηγορίου Σιναΐτη και Γρηγορίου Παλαμά, σχετικά με την προσευχή του νου, της καρδιάς ή του Ιησού. Οι Άγιοι Ησυχαστές υπήρξαν μεγάλοι καινοτόμοι της πνευματικής ζωής.

Η κάθαρση της καρδιάς είναι ο κύριος σκοπός όσων προσεύχονται, είτε είναι μοναχοί είτε λαϊκοί. Στην καθαρή καρδιά ο Θεός αποκαλύπτεται. Επομένως, η προσευχή του νου ή της καρδιάς σημαίνει την προσευχή με απόλυτη προσοχή και αίσθηση.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέει ότι όταν ο άνθρωπος προσεύχεται, τότε ο Θεός στέλνει τη χάρη της φιλεύσπλαχνης αγάπης Του στην καρδιά αυτού που προσεύχεται.
Η προσευχή δεν είναι έργο καθαρά ανθρώπινο, αλλά αποτελεί συνεργασία της ψυχής με τον Θεό.

Γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες που αξιώθηκαν να δουν για λίγο στην επίγεια ζωή το ασβέστιο φως της δόξας της Βασιλείας των ουρανών, είναι οι ησυχαστές (…)» .

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος π. Δανιήλ εκφώνησε την ομιλία με τίτλο «2022 – Έτος αφιερωμένο στην προσευχή στη ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού.

Στο τέλος του συνεδρίου, ορισμένοι από τους ιερείς που συμμετείχαν παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κατηχητικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στις ενορίες στο πλαίσιο του Αφιερώματος και του Αναμνηστικού Έτους 2022.

Πηγή φωτογραφιών: ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων