31/03/2022 31/03/2022 Στην αποστολική και πνευματική αποστολή την οποία έχουν οι κληρικοί καθώς και στο μυστήριο της μετανοίας το οποίο καλούνται να διακονήσουν οι πνευματικοί συγχωρώντας τις αμαρτίες των ανθρώπων αναφέρθηκε από το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Βουκουρέστι ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ο Μακαριώτατος προχήρησε χθες 12 ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου σε πνευματικούς παραδίδοντας...
31 Μαρτίου, 2022 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2022 - 9:04

Πατριάρχης Ρουμανίας: “Ο κληρικός είναι γιατρός, όχι δικαστής”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: “Ο κληρικός είναι γιατρός, όχι δικαστής”

Στην αποστολική και πνευματική αποστολή την οποία έχουν οι κληρικοί καθώς και στο μυστήριο της μετανοίας το οποίο καλούνται να διακονήσουν οι πνευματικοί συγχωρώντας τις αμαρτίες των ανθρώπων αναφέρθηκε από το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Βουκουρέστι ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Ο Μακαριώτατος προχήρησε χθες 12 ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου σε πνευματικούς παραδίδοντας παράλληλα και τα διπλώματα που έλαβαν για την κατάρτισή τους στον τομέα της πνευματικότητας.

Στη σύντομη ομιλία του προς τους ιερείς ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ επεσήμανε ότι ο κληρικός είναι γιατρός και όχι δικαστής δίνοντας συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όσους προσέρχονται για εξομολόγηση. 

“Η εξομολόγηση έχει μια διάσταση βαθιά πνευματική και όχι νομική. Η νομική έκφραση είναι μια από τις διαστάσεις, αλλά όχι η βαθύτερη. Ο δυτικός σχολαστικισμός έχει συνοψίσει αυτό το μυστήριο στις νομικές και περιπτωσιολογικές μελέτες του. Έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη ανάγκη να ξαναβρούμε το βιβλικό και πατερικό νόημα της κατανόησης του Ιερού Μυστηρίου της Μετανοίας και της συγχώρεσης αμαρτιών. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι «η εκκλησία είναι νοσοκομείο, όχι δικαστήριο». Επομένως, πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική σκληρότητα που οδηγεί στην απόγνωση, αλλά και την υπερβολική επιείκεια που οδηγεί στη χαλαρότητα”, ανέφερε σε σημείο της ομιλίας του.

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήγησε ότι ο κληρικός δεν είναι ούτε αστυνομικός ούτε δικαστής, αλλά είναι θεραπευτής και πατέρας τους. “Από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό οι πιστοί να βλέπουν στο πρόσωπό του ιερέας ωριμότητα”, τόνισε.

Φωτογραφίες: ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων