02/06/2022 02/06/2022 Με αφορμή την Κυριακή των Γονέων και των Παιδιών που εορτάζεται στην Ρουμανία κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ υπογράμμισε ότι αυτή η ημέρα «είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου ο κύριος ρόλος της οικογένειας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και την προετοιμασία τους να βγουν την κοινωνία». Της Σβετλάνα...
02 Ιουνίου, 2022 - 14:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 14:58

Πατριάρχης Ρουμανίας: Στην οικογένεια, το παιδί κατανοεί το μυστήριο της αγάπης του Θεού

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Στην οικογένεια, το παιδί κατανοεί το μυστήριο της αγάπης του Θεού

Με αφορμή την Κυριακή των Γονέων και των Παιδιών που εορτάζεται στην Ρουμανία κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ υπογράμμισε ότι αυτή η ημέρα «είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου ο κύριος ρόλος της οικογένειας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και την προετοιμασία τους να βγουν την κοινωνία».

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στις 12 Μαρτίου 2009 η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανίας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε ότι η Κυριακή των Αγίων Πατέρων θα ονομάζεται Κυριακή των Γονέων και των Παιδιών και θα αναδεικνύεται ο κύριος ρόλος της οικογένειας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και στην προετοιμασία τους να βγουν την κοινωνία.

«Στην οικογένεια, το παιδί αρχίζει να κατανοεί το μυστήριο της γονικής αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Επομένως, αγωγή του παιδιού δεν σημαίνει μόνο γνώση και προετοιμασία για την υλική ζωή, αλλά και πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια της καλοσύνης της ψυχής, ως ομορφιά της στη σχέση του με τον Θεό και με τους άλλους», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Μέλημα των γονέων να εντρυφήσουν στο παιδί τη σπουδαιότητα της προσευχής

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότητα και τη σημασία της προσευχής και κυρίως στο να μάθουν οι γονείς τα παιδιά να προσεύχονται:

«Στην οικογένεια, το παιδί αρχίζει να κατανοεί το μυστήριο της γονικής αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Επομένως, αγωγή του παιδιού σημαίνει όχι μόνο γνώση και προετοιμασία για την υλική ζωή, αλλά και πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια της ψυχής , η οποία ομορφαίνει από τη σχέση της με τον Θεό και με τους συνομηλίκους της.

Από την άποψη, οι γονείς καλούνται να καλλιεργήσουν την πρακτική της προσευχής ως πηγή χαράς και ακλόνητης αγάπης στην οικογένεια. Η προσευχή είναι το θεμέλιο της ζωής και της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου, που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, να γευτούμε από αυτόν τον κόσμο το φως και τη χαρά της ανάστασης και της αιώνιας ζωής».

Μάλιστα ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσευχή και καμία δραστηριότητα δεν είναι πιο πολύτιμη από την προσευχή, γιατί η προσευχή μας δίνει τη δύναμη να λέμε τον καλό λόγο και να πράττουμε το καλό».

Αναφερόμενος στην προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα, ο Μακαριώτατος είπε: «Ο απώτερος στόχος της προσευχής του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι η ενότητα της Εκκλησίας. Προσευχήθηκε ώστε όλοι όσοι πιστεύουν σε Αυτόν «να είναι ένα », δηλαδή να ζουν σε κοινωνία, όπως ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένα, δηλαδή να ζουν σε κοινωνία».

Κύριο μέλημα όλοι να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Ο Μακαριώτατος τόνισε το πόσο σημαντική είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς, τους δασκάλους, τους παιδαγωγούς: «Σε μια ολοένα πιο διχασμένη και εκκοσμικευμένη κοινωνία, προκειμένου να καλύψει τις βαθιές πνευματικές ανάγκες γενεών παιδιών και νέων, η Εκκλησία καλεί τους γονείς, τους παιδαγωγούς, τους δασκάλους να εργαστούν μαζί με πνεύμα αδελφικής κοινωνίας και πρακτικής αλληλεγγύης ώστε η εκπαίδευση των παιδιών να είναι μέλημα όλων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στο πλαίσιο πολλών προκλήσεων για τη χριστιανική οικογένεια, η Εκκλησία έχει εντείνει τις δραστηριότητές της για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων».

Το έτος 2022 αφιερωμένο στην προσευχή

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας όπως κάθε έτος το αφιερώνει σε κάτι, έτσι και το 2022 το έχει αφιερώσει στην προσευχή. «Το έτος 2022 είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου της προσευχής στη ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ 15 Νοεμβρίου 2021 – 21 Μαΐου 2022, το Πατριαρχείο Ρουμανίας διοργάνωσε τον Εθνικό Κατηχητικό Διαγωνισμό «Η προσευχή στη ζωή μου», που είχε ως στόχο να καλλιεργήσει τη σχέση κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό και τον πλησίον του μέσω της προσευχής», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

«Στέλνουμε στους Ρουμάνους γονείς και τα παιδιά τους ένα πολύτιμο γονικό μήνυμα, καθώς και την προτροπή να διατηρήσουν και να ζήσουν την αληθινή πίστη, να ασκήσουν την οικογενειακή προσευχή, να καλλιεργήσουν τη γονική και αδελφική αγάπη», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Φωτογραφία: ziarullumina

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων