28/10/2023 07/01/2024 Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο Πολιούχος του Βουκουρεστίου Άγιος Δημήτριος ο Nέος, τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...
28 Οκτωβρίου, 2023 - 16:03
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 14:31

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Πολιούχου Βουκουρεστίου

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Πολιούχου Βουκουρεστίου

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο Πολιούχος του Βουκουρεστίου Άγιος Δημήτριος ο Nέος, τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρούσε κ. Ναούμ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας και πλειάδος ιεραρχών του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ για την πρόσκληση που του απηύθυνε, να κομίσει την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη στο Βουκουρέστι, και του προσέφερε εικόνα με μικρό τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου ευχόμενος ο Πολιούχος της Θεσσαλονίκης να προστατεύει και τον ευσεβή ορθόδοξο λαό της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ευχαρίστησε θερμότατα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καθοριστική συμβολή του στην επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου από το Σαν Λορέντζο ιν Κάμπο στη Θεσσαλονίκη το 1978 και του προσέφερε εις ανάμνηση της συμμετοχής του στον πανηγυρικό εορτασμό του Πολιούχου του Βουκουρεστίου Αγίου Δημητρίου του Νέου μία εικόνα του Αγίου κατασκευασμένη από γυαλί.

Επίσης, ο Μακαριώτατος, στη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την συγκίνησή του για την συμπλήρωση το επόμενο έτος 30 χρόνων από τη θεσμοθέτηση των Παυλείων στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και εξέφρασε την επιθυμία του το πλούσιο θεολογικό υλικό που παρήχθη και περιλαμβάνεται στους τόμους πρακτικών των διεθνών συνεδρίων να μεταφραστεί στη Ρουμανική γλώσσα για την πνευματική ωφέλεια κλήρου και λαού.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πατριαρχική θεία Λειτουργία για τον πολιούχο του Βουκουρεστίου με τη συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κατά την αντιφώνησή του απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ανέφερε μεταξύ άλλων:

Με την ολοκλήρωση της πανηγυρικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή του αγίου Δημητρίου του Νέου, του θαυματουργού και Προστάτου της πόλεως του Βουκουρεστίου, επιτρέψατέ μου, Μακαριώτατε, να εκφράσω τη βαθυτάτη ευγνωμοσύνη μου για την ευγενή πρόσκλησή σας να συλλειτουργήσω μαζί σας κατά την επίσημο αυτή ημέρα τόσο για την πόλη σας όσο και για την Εκκλησία της Ρουμανίας και τον ευσεβή ρουμανικό λαό.
Θαυμάσαμε και συγκινηθήκαμε από την ευλάβεια με την οποία χιλιάδες λαού όλες αυτές τις ημέρες αλλά και σήμερα συμμετείχαν στη θεία Λειτουργία και προσήρχοντο για να προσκυνήσουν μαζί με το ιερό και θαυματουργό λείψανο του πολιούχου σας αγίου Δημητρίου του νέου και την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά, την οποία, ανταποκρινόμενοι στην παράκλησή σας μεταφέραμε πριν από λίγες ημέρες στο Βουκουρέστι από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, αλλά και τμήμα του ιερού και μυροβλύτου λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και προστάτου της οικουμένης, τη μνήμη του οποίου πανηγυρίσαμε κατά τη χθεσινή ημέρα.
Παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη μου η επίσκεψή σας και η συμμετοχή σας στην ιερά Πανήγυρη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά και την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά το έτος 2005 ως Μητροπολίτης τότε Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Και τώρα η Υπεραγία Θεοτόκος, η Παναγία η Σουμελιώτισσα, σας ανταπέδωσε την αγάπη σας, καθώς θέλησε να έλθει εδώ, στην Εκκλησία της Ρουμανίας, της οποίας θεοφιλώς προίστασθε ως Πατριάρχης, και στην ιδιαίτερη Αρχιερατική σας περιφέρεια, για να ευλογήσει τον ευσεβή κλήρο και λαό σας, να συνεορτάσει μαζί σας τον πολιούχο σας, Άγιο Δημήτριο τον Νέο, αλλά και να προσφέρει και σε μας, με τη φιλόφρονα πρόσκλησή σας, την ευκαιρία της συναντήσεως και της σημερινής συλλειτουργίας με τη Μακαριότητά σας.
Σας ευχαριστώ και πάλιν και πολλάκις τόσο εκ μέρους της τιμίας Συνοδείας μου, όσο και των εκπροσωπούντων το Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», οι οποίοι συνόδευσαν τη θαυματουργό και ιστορική εικόνα της Παναγίας του Πόντου, για την εγκάρδια πρόσκλησή σας.
Με την ευκαιρία της επισκέψεώς μας και γνωρίζοντας την αγάπη και την ευλάβειά σας προς τον ομώνυμο του Πολιούχου σας Άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη, τον Θεσσαλονικέα, θα ήθελα να σας προσφέρω μαζί με την ιερά εικόνα του και ένα μικρό απότμημα εκ των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του, με την ταπεινή ευχή η χάρη του, μαζί με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σουμελά, να προστατεύουν πάντοτε και την Υμετέρα Μακαριότητα και τον ευσεβή κλήρο και λαό σας από πάσης θλίψεως και ανάγκης, ιδιαιτέρως στη δύσκολη αυτή εποχή την οποία διερχόμεθα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων