26/01/2022 26/01/2022 Η 163η επέτειος της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων εορτάστηκε σε πόλεις της Ρουμανίας και σε ιστορικές τοποθεσίες. Πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εθνικής ενότητας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, και ακολούθησαν στρατιωτικές τελετές. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός παρευρισκόμενος στους εορτασμούς, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η Ένωση κατέστη δυνατή χάρη...
26 Ιανουαρίου, 2022 - 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2022 - 11:39

Πώς γιορτάστηκε η εθνική ημέρα “Ένωση Ρουμανικών Πριγκιπάτων”;

Διαδώστε:
Πώς γιορτάστηκε η εθνική ημέρα “Ένωση Ρουμανικών Πριγκιπάτων”;

Η 163η επέτειος της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων εορτάστηκε σε πόλεις της Ρουμανίας και σε ιστορικές τοποθεσίες. Πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εθνικής ενότητας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, και ακολούθησαν στρατιωτικές τελετές. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός παρευρισκόμενος στους εορτασμούς, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η Ένωση κατέστη δυνατή χάρη στη «συνείδηση της ενότητας του έθνους, της πίστης και της γλώσσας, στην οποία η προγονική μας Εκκλησία έχει συμβάλει ουσιαστικά».

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Μητρόπολη Μπουζαίου και Βραντσέας

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός δήλωσε, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία της 163ης επετείου της «Βασικής Ένωσης» ή αλλιώς της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων ότι «έχουμε ηθικό χρέος να μνημονεύσουμε τους προδρόμους με την προσευχή».

Ελπίζουμε ότι «ο Θεός θα μας δώσει το πνεύμα της σοφίας για να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε, στις καρδιές των παιδιών και των νέων μας, τις χριστιανικές αξίες που καθορίζουν την ταυτότητα του ρουμανικού έθνους», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Η ομιλία δόθηκε στη στρατιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Unirii στη Φωξάνη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κεντρικών, νομαρχιακών και τοπικών αρχών, στρατιωτικό προσωπικό, κληρικοί και πολλοί κάτοικοι της περιοχής Φωξάνη.

Στη συνέχεια, ο ιεράρχης καθαγίασε το νέο κτίριο στο οποίο θα λειτουργήσει το Λύκειο Τέχνης «Gheorghe Tattarescu» στην Φωξάνη .

Η επέτειος ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Ένωσης στη Φωξάνη από τον Σεβασμιώτατο.

 Μητρόπολη Μουντενείας και Δοβρογέας

Η 163η επέτειος της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων εορτάστηκε και στη Μητρόπολη Μουντενείας και Δοβρογέας. Στο Βουκουρέστι, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Carol I Park, οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μνημόσυνο και στην στρατιωτική τελετή.

Της στρατιωτικής τελετής προηγήθηκε μνημόσυνο για αυτούς που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Ένωσης Πριγκιπάτων. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, ο Πρωθυπουργός Nicolae Ciucă, άλλα μέλη της Κυβέρνησης, ο Επίσκοπος Σιναΐας κ. Ιερώνυμος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και με την παρέλαση των αποσπασμάτων των τριών στρατιωτικών τμημάτων που βραβεύτηκαν: Την 282η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «Ένωση των Πριγκιπάτων», την Τακτική Επιχειρησιακή Ταξιαρχία «Alexandru Ioan Cuza» και το 284ο Τάγμα Αρμάτων «Cuza Voda».

Μητρόπολη Άρτζες και Μουσκέλκ

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Άρτζες και Μουσκέλκ. Καλλίνικου τελέστηκε ο αγιασμός του σταυρού που χτίστηκε στα υψώματα της Dâmbovicioara, στην κομητεία Άρτζες, από την οικογένεια του Dumitru Secăreanu, δημάρχου της πόλης, στη μνήμη του Rostaie World .στον αγιασμό και την Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο π. Αντρέι Μιχάι.

Μητρόπολη Κάτω Δουνάβεως

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός, πήγε σε τρεις τοποθεσίες της κομητείας Γκαλάτι για να αναφερθεί σε αυτούς που συνέβαλαν στον να πραγματοποιηθεί αυτή Ένωση 1859, όπου προσευχήθηκε για την ιστορική πράξη.

Η πρώτη στάση ήταν στην εκκλησία στο Τιγκανέστι, στα βόρεια της επαρχίας Γκαλάτι, κοντά στους τάφους των μεγάλων υποστηρικτών της ένωσης, του Costache Conachi και της κόρης του, Ecaterina Cocuța Vogoride. Εδώ ο Σεβασμιώτατος, παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους πιστών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μίλησε για τους δύο μεγάλους πατριώτες.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος πήγε στην πόλη Costache Negri, που ονομαζόταν Mânjina εκείνη την εποχή.  Στο Μνημείο «Costache Negri» ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο για όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού και της πολιτικής που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ένωσης.

Από το Costache Negri, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην εκκλησία Vovidenia στο Γκαλάτι, όπου έζησε η οικογένεια Cuza και όπου τάφηκε η μητέρα του πρίγκιπα Αλεξάνδρου Ιωάννη Κούζα.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος του 1859, διότι κατά την εκλογή του ως ηγεμόνα, ο Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας ήταν πρωτομάστορας από το Γαλάτη και ζούσε στην οδό που φέρει το όνομά του σήμερα.

Οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη σημερινή ημέρα ολοκληρώθηκαν στο άγαλμα του Alexandru Ioan Cuza με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ρουμανίας και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ηγεμόνα.

 

 

Ιοάν-Αουρέλ Ποπ: Οι Ρουμάνοι χρειάζονται το σπίτι τους, όπως κάθε λαός χρειάζεται μια πατρίδα

Στην επέτειο της Ένωσης Πριγκιπάτων, ο ακαδημαϊκός ιστορικός Ιοάν-Αουρέλ Ποπ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Apel matinal» στο Radio Romania Actualitatii, και μεταξύ άλλων δήλωσε  “οι λαοί χρειάζονται μια πατρίδα όπως οι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα σπίτι, και ότι η Ρουμανία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι Ρουμάνοι στο εξωτερικό να αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτόν τον κοινό πολιτιστικό οίκο”.

«Αν καταφέρουμε να δούμε την ιστορία ως μέρος της ζωής μας, ακόμα κι αν είναι μια προηγούμενη ζωή, τότε θα μας τονώσουν κάπως τα παραδείγματα εκείνης της εποχής και ίσως να είμαστε πιο άξιοι για το παρόν και θα είμαστε περισσότερο άξιοι για το μέλλον, δίνοντας παράδειγμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας, γιατί οι Ρουμάνοι χρειάζονται το σπίτι τους, το περιβάλλον τους, στο οποίο να ζήσουν, όπως κάθε λαός χρειάζεται μια πατρίδα», είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεσαιωνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Προμοντέρνας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai, και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai.

Ως προς τις εκδηλώσεις για την Ένωση των Ρουμάνικων Πριγκιπάτων, τόνισε: «Δεν ήταν μια ατομική πράξη, ήταν μια συλλογική πράξη με στόχο το καλό αυτής της μεγάλης κοινωνικής και εθνικής ομάδας, που είναι το έθνος. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έθεσαν πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον την επιθυμία να δημιουργήσουν το πολιτικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ρουμανικού λαού, που είχε φτάσει στο στάδιο ενός έθνους».

«Η πράξη της ένωσης ήταν δυνατή «λόγω της μεγάλης διπλωματικής δύναμης που διέθετε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας, λόγω του γεγονότος ότι ήταν περιτριγυρισμένος από εξαιρετικούς ανθρώπους, από το Alecsandri, ας πούμε, μέχρι το Kogălniceanu και τον Ion Ghica, και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε η αναγνώριση», είπε ο ακαδημαϊκός Ιωάν-Αουρέλ Ποπ.

Το κύριο επίτευγμα του πρίγκιπα ήταν ο εκσυγχρονισμός της χώρας: «Γι’ αυτό ο Κούζα παρέμεινε στη συνείδηση του ρουμανικού λαού, ιδιαίτερα των αγροτών, ως πατέρας της πατρίδας. Ο κόσμος τον αντιλήφθηκε ως τέτοιο και γι’ αυτό, όταν πέθανε, θάφτηκε με πολύ, πολύ ιδιαίτερες τιμές». «Έμεινε σαν πατέρας της πατρίδας, σαν σεβαστός ήρωας, αγαπήθηκε, κι ας έκανε λάθη. Και γι’ αυτό, οι σκέψεις μας για τον Κούζα, όπως και για άλλους σύγχρονους, πρέπει να είναι μια καλή σκέψη, ευγνωμοσύνης, εκτίμησης», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το ποια σημασία μπορεί να έχει η Ένωση των Πριγκιπάτων για τους Ρουμάνους στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Τρανσυλβανία ή την κοιλάδα Timoc, ο ακαδημαϊκός απάντησε: «Από την αρχή της βασιλείας, ο Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας έδωσε σημασία σε αυτούς τους Ρουμάνους, ειδικά σε εκείνους από την Τρανσυλβανία, επομένως το μήνυμα της πράξης απευθύνεται σε όλους τους Ρουμάνους». «Και σήμερα, φυσικά, δεν ήταν δυνατό για όλους τους Ρουμάνους κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας να ζήσουν μέσα στη Ρουμανία, λόγω ιστορικών συνθηκών που είναι δύσκολο να αναφερθούν λεπτομέρειες εδώ», πρόσθεσε ο ιστορικός.

«Αλλά αυτοί οι Ρουμάνοι θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν στη χώρα και ότι η χώρα τους φροντίζει και αυτό το συναίσθημα πρέπει να προέρχεται από την κυβέρνηση, από το Κοινοβούλιο, από τους θεσμούς που προορίζονται να κυβερνήσουν τους Ρουμάνους», υπογράμμισε.

«Πρέπει, φυσικά, να παραμείνουν πιστοί στα κράτη στα οποία ζουν, αλλά το εθνικό εθνοτικό συναίσθημα, η γλώσσα, οι παραδόσεις, τα έθιμα και η σκέψη για το τι συνέβη το 1859 μπορεί να τους δώσει μια αίσθηση σταθερότητας και εμπιστοσύνης για το μέλλον», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Πηγή φωτογραφιών: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων