28/12/2022 28/12/2022 Οι ενήλικες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες θα μπορούν πλέον να μάθουν την επίσημη γλώσσα δωρεάν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Την ανακοίνωση έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Μάια Σάντου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μεταξύ άλλων στο εορταστικό της μήνυμα τόνισε ότι οι Μολδαβοί έπραξαν που προβλέπει η...
28 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 13:39

Πρόεδρος Μολδαβίας: Πράξαμε αυτό που προβλέπει η Ορθόδοξη πίστη – Δωρεάν μαθήματα γλώσσας

Διαδώστε:
Πρόεδρος Μολδαβίας: Πράξαμε αυτό που προβλέπει η Ορθόδοξη πίστη – Δωρεάν μαθήματα γλώσσας

Οι ενήλικες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες θα μπορούν πλέον να μάθουν την επίσημη γλώσσα δωρεάν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Την ανακοίνωση έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Μάια Σάντου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μεταξύ άλλων στο εορταστικό της μήνυμα τόνισε ότι οι Μολδαβοί έπραξαν που προβλέπει η Ορθόδοξη πίστη.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Τα δωρεάν μαθήματα γλώσσας μέχρι πρότινος απευθύνονταν μόνο σε παιδιά, ενώ πλέον υπογράφηκε η επέκταση του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της γλώσσας για όσους δεν μιλάνε την μητρική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα υπάρχει πληθυσμός ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο την ρωσική γλώσσα στην καθημερινότητά του αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες. Συνεπώς, παρά την επίσημη γλώσσα της χώρας, οι πολίτες κατά κύριο λόγο επικοινωνούσαν στα ρωσικά ενώ είναι έντονες και οι επιρροές από τον ρωσικό πολιτισμό και κουλτούρα.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει απαγορεύσει προσωρινά τη λειτουργία σε έξι τηλεοπτικά κανάλια με το επιχείρημα ότι μεταδίδουν ανακριβείς πληροφορίες για τη χώρα και για την ρωσο-ουκρανική κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Κισινέου.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για τα δωρεάν μαθήματα: «Για τον σκοπό αυτό χορηγήθηκαν 10 εκατομμύρια λέι (2.024.476 ευρώ)».

Το ποσό συμπεριλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022, οπότε η βουλευτής Νατάλια Νταβίντοβιτς ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη διάθεση αυτών των χρημάτων.

«Δυστυχώς, στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας, δεν είχαμε τέτοιο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο. Όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα ήταν αποσπάσματά. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναμένεται από πολύ κόσμο που θα ήθελε να μάθει τη γλώσσα», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε:

«Γεννήθηκα επίσης σε μια οικογένεια όπου ομιλείται η ρωσική γλώσσα και ξέρω πόσο δύσκολο είναι για εκείνους για τους οποίους η επίσημη γλώσσα δεν είναι η μητρική τους γλώσσα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οποιοσδήποτε πολίτης από οποιαδήποτε γωνιά της χώρας μας να μάθει δωρεάν τη γλώσσα».

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της επίσημης γλώσσας για όσους δεν είναι η μητρική τους γλώσσα ξεκίνησε το 2013, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι φέτος, το πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν ανεπαρκώς και προέβλεπε μόνο τη διοργάνωση μαθημάτων γλώσσας για παιδιά, σύμφωνα με το RFI.ro

Το μήνυμα για τις άγιες μέρες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας:

Στο μήνυμά μας για τις φετινές εορτές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας υπογράμμισε ότι οι Μολδαβοί έπραξαν αυτό που προβλέπει η Ορθόδοξη πίστη δηλαδή “άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους και μοιράστηκαν το ψωμί τους με τους Ουκρανούς αδελφούς”:

“Μετά από μια δύσκολη χρονιά, έφτασε η ημέρα των Χριστουγέννων η οποία είναι μία εορτή για τη ζωή και την ελπίδα, τη γενναιοδωρία και την ταπεινοφροσύνη. Ο καθένας μας, αυτές τις μέρες, χρειάζεται ένα μικρό θαύμα. Ο καθένας μας, αυτές τις μέρες, μπορεί να κάνει ένα μικρό θαύμα για τον άλλον.

Ξέρω ότι θα έχουμε λιγότερα φώτα στο φετινό δέντρο, αλλά σίγουρα θα είμαστε και θα μείνουμε στο πλευρό του φωτός. Στη φωτεινή πλευρά του κόσμου. Η χλιδή, η τέρψη, η υπερβολή δεν σηματοδοτούν το πνεύμα αυτών των εορτών, αλλά αντιθέτως  η φροντίδα για αυτό που έχουμε, για τον διπλανό μας.

Όταν μιλάμε για το χριστιανικό πνεύμα, μιλάμε ακριβώς για αυτό που κάνατε, αγαπητοί Μολδαβοί, φέτοςανοίξατε τις πόρτες των σπιτιών σας, χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή, και μοιραστήκατε το ψωμί με τους Ουκρανούς γείτονές μας. Ήσασταν και είστε αξιοπρεπείς, και δείξατε εγκαρδιότητα εκεί που χρειαζόταν. Είμαι περήφανη και ευγνώμων για εσάς. Ένας ολόκληρος κόσμος έχει δει πόσο γενναιόδωροι είστε. Σας εύχομαι όμορφες διακοπές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα! Ειρήνη στην ψυχή, ειρήνη στα σπίτια, ειρήνη στη γη!”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων