22/12/2021 22/12/2021 Για την ανάπαυση των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού τον Δεκέμβριο του 1989 ανατρέποντας το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, προσευχήθηκαν χθες στην Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι, εκεί όπου είχε στηθεί στη μνήμη τους ένας μεγάλος σταυρός. Στο τρισάγιο που τελέστηκε προεξήρχε ο π....
22 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:54

Προσευχή για αυτούς που έριξαν τη “βασιλεία του φόβου”

Διαδώστε:
Προσευχή για αυτούς που έριξαν τη “βασιλεία του φόβου”

Για την ανάπαυση των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού τον Δεκέμβριο του 1989 ανατρέποντας το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, προσευχήθηκαν χθες στην Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι, εκεί όπου είχε στηθεί στη μνήμη τους ένας μεγάλος σταυρός.

Στο τρισάγιο που τελέστηκε προεξήρχε ο π. Φλορίν Μπουσιουόκ, Αρχιερατικός Επίτροπος της 3ης Αρχιερατικής Περιφέρειας της ρουμανικής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή κληρικών της Αρχιεπισκοπής.

Αναφερόμενος στην προσευχή της Εκκλησίας για τις ψυχές των ηρώων, όπως τους χαρακτήρισε, αλλά και στον αγώνα για την ελευθερία ο π. Φλορίν, μεταξύ άλλων, είπε:  “Η ελευθερία που ήθελαν δεν ήταν μια συνηθισμένη. Ήταν μια ελευθερία που βαθιά μέσα της είχε πίστη, μια ελευθερία στην οποία η ζωή των Χριστιανών μπορούσε να ξεδιπλωθεί στην πληρότητά της. Η απώλεια τους μας λυπεί, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι στο έθνος μας το Ευαγγέλιο λειτούργησε έτσι ώστε ο ρουμανικός λαός βίωνε και βιώνει το χριστιανικό ήθος, που εκδηλώνεται και σε καιρούς ειρήνης και σε περιόδους καταπίεσης”.

Αψηφώντας τη “βασιλεία του φόβου”

Πριν από τριάντα δύο χρόνια, τον Δεκέμβριοι του 1989 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Τιμισοάρα, στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις και πόλεις της Ρουμανίας αψήφησαν τη “βασιλεία του φόβου” του Νικολάε Τσαουσέσκου και βγήκαν στους δρόμους για να απελευθερωθούν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες καταπίεσης και δικτατορίας. Επιδεικνύοντας έναν συλλογικό ηρωισμό και αψηφώντας ακόμη και τις ζωές τους, οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμάνοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, όχι μόνον για να ρίξουν τον δικτάτορα αλλά και να διεκδικήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Στις 22 Δεκεμβρίου ο ρουμανικός στρατός πήρε το μέρος των διαδηλωτών, αν και η Σεκιουριτάτε συνέχισε να στηρίζει το καθεστώς.

Αυτή η λαϊκή επανάσταση στη Ρουμανία που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, τον Δεκέμβριο του 1989, υπήρξε η πιο αιματηρή κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του λεγόμενου “ανατολικού μπλοκ”.

Φωτογραφίες: ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων