04/08/2023 04/08/2023 Το Μουσείο Εικόνων και Παλαιού Βιβλίου, Museikon, στην Άλμπα Ιούλια φιλοξενεί έκθεση με αγιογραφίες υπό τον τίτλο Salon de Artă Creștină (Σαλόνι Χριστιανικής Τέχνης). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, και συγκεντρώνει τις δημιουργίες 28 αγιογράφων και ζωγράφων. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 1...
04 Αυγούστου, 2023 - 8:37

Ρουμανία: 28 αγιογραφίες εκτείθενται στο Μουσείο Εικόνων και Παλαιού Βιβλίου στην Άλμπα Ιούλια

Διαδώστε:
Ρουμανία: 28 αγιογραφίες εκτείθενται στο Μουσείο Εικόνων και Παλαιού Βιβλίου στην Άλμπα Ιούλια

Το Μουσείο Εικόνων και Παλαιού Βιβλίου, Museikon, στην Άλμπα Ιούλια φιλοξενεί έκθεση με αγιογραφίες υπό τον τίτλο Salon de Artă Creștină (Σαλόνι Χριστιανικής Τέχνης). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, και συγκεντρώνει τις δημιουργίες 28 αγιογράφων και ζωγράφων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 1 Αυγούστου παρουσία αποφοίτων και φοιτητών του τμήματος Αγιογραφίας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στην Άλμπα Ιούλια, καθώς και καλλιτεχνών από την Άμπα Ιούλια και τα περίχωρα.

Καλεσμένοι στα εγκαίνια της έκθεσης, μεταξύ άλλων, ήταν ο Gabriel Rustoiu, διευθυντής του National Union Museum στην Άλμπα Ιούλια, η Ana Dumitran, μουσειογράφος στο Museum of Icons and Old Books, Museikon, καθώς και ο πατέρας δρ. Mihai Himcinschi κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στην Άλμπα Ιούλια, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δρ. Cătălin Băluț, δάσκαλος στο τμήμα Αγιογραφίας στην Άλμπα Ιούλια και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «BASM» στο Αράντ.

Η έκθεση με τίτλο “Salon de Artă Creștină” σχεδιάστηκε σαν ένα καλλιτεχνικό έργο με στόχο να έρθουν σε κοινωνία αγιογράφοι και σύγχρονοι ζωγράφοι εκκλησιών στη Ρουμανία. Επίσης, ουσιαστικός ρόλος της έκθεσης είναι να πείσει το κοινό για τη σημασία και την επικαιρότητα της αγιογραφίας, καθώς και της κοσμικής τέχνης με θρησκευτικά θέματα.

Το Museikon είναι τμήμα του Εθνικού Μουσείου της Ένωσης στην Άλμπα Ιούλια, που ιδρύθηκε το 2017.  Το πεδίο δραστηριότητας επικεντρώνεται γύρω από την τέχνη και τη συλλογή παλαιών βιβλίων και περιλαμβάνει και συλλογές της Αρχιεπισκοπής Άλμπα Ιούλια.

Διαθέτει εργαστήριο αποκατάστασης ζωγραφικής τέμπερας σε ξύλο και γυαλί, επιμελείται τα περιοδικά “Museikon” και “Studies”, φιλοξενεί διάφορες θεματικές και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και επιστημονικές εκδηλώσεις και εκτελεί ένα πρόγραμμα παιδαγωγικής μουσείων με επίκεντρο τον εικαστικό πολιτισμό και την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων της νέας γενιάς.

Με πληροφορίες: basilica, Arhiepiscopia Alba Iuliei

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων