06/10/2022 06/10/2022 Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δράσης, παρέχει βοήθεια και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, σε όλες τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι τον Οκτώβριο γίνονται δωρεάν μαστογραφίες, ηλικιωμένοι από την περιοχή της Πράχοβας έλαβαν πακέτα αγάπης, καθώς η σύνταξή τους δεν μπορεί να τους καλύψει...
06 Οκτωβρίου, 2022 - 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 10:10

Ρουμανία: Δωρεάν μαστογραφία, υποτροφίες σε φοιτητές και μέριμνα για τους ηλικιωμένους

Διαδώστε:
Ρουμανία: Δωρεάν μαστογραφία, υποτροφίες σε φοιτητές και μέριμνα για τους ηλικιωμένους

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δράσης, παρέχει βοήθεια και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, σε όλες τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι τον Οκτώβριο γίνονται δωρεάν μαστογραφίες, ηλικιωμένοι από την περιοχή της Πράχοβας έλαβαν πακέτα αγάπης, καθώς η σύνταξή τους δεν μπορεί να τους καλύψει τα προς το ζην, καθώς και μαθητές και φοιτητές θα λάβουν υποτροφίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για μια καλύτερη ζωή.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Δωρεάν μαστογραφία σε ευάλωτες γυναίκες

Το επαρχιακό Νοσοκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες. Τον Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, το Νοσοκομείο που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε από την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 40 ετών εφόσον παρουσιαστούν με σύσταση ειδικού γιατρού. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να κλίσουν τηλεφωνικά ραντεβού.

Οι γυναίκες που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία επωφελούνται από έκπτωση 10% στο κόστος της μαστογραφίας.

Οι προσφορές είναι μέρος της εκστρατείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού “Δείξε ότι νοιάζεσαι για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου!” , που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Στη Ρουμανία, 25 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε μέρα και πάνω από το 60% των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε πολύ προχωρημένα στάδια (στάδιο III και IV), όταν οι πιθανότητες ίασης είναι πολύ χαμηλές. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί στο 95% των περιπτώσεων.

Κοντά στους ηλικιωμένους

Εθελοντές από το Παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού προσέφεραν πακέτα αγάπης σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε τρεις τοποθεσίες της Πράχοβας μέσω της εκστρατείας «Εμπλακείτε! Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα!».

Από τις αρχές του 2022, οι εθελοντές του Παρεκκλησίου του Εθνικού Καθεδρικού Ναού υποστήριξαν, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, επωφελήθηκαν πάνω από 600 οικογένειες από 50 ενορίες των επαρχιών Ίλφοβ και Πράχοβας. Σημειώνεται ότι στις επαρχίες οι συνταξιούχοι ζουν με μια μέτρια σύνταξη, και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ηλικιωμένοι με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, που διαμένουν στις  τοποθεσίες Şirna (Σίρνα), Varnița (Βαρνίτσα) και Brăteşti(Μπρατέστι) έλαβαν πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και οικονομική υποστήριξη.

Ο π. Costin Stoica από την Ενορία Varnița εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές: «Πέρα από την υλική βοήθεια που προσφέρθηκε στους ηλικιωμένους, το μήνυμα που δόθηκε είναι ότι  όλοι είναι μέρος της φροντίδας του καλού Θεού και των καλών καρδιών».

Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

Υποτροφίες αξίας 100.000 λέι

Το Ίδρυμα “Μητροπολίτης Βαρθολομαίος” προσφέρει και φέτος υποτροφίες αξίας 103.200 λέι  σε μαθητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Όλες αυτές οι κατηγορίες υποτροφιών απονέμονται με βάση τον διαγωνισμό αιτήσεων και τα υποβληθέντα ερευνητικά έργα. Περισσότερες πληροφορίες για τη χορήγηση υποτροφιών ΕΔΩ.

Οι υποτροφίες ομαδοποιούνται ως εξής: δεκαοχτώ για μαθητές, δώδεκα για προπτυχιακούς φοιτητές, τρεις για μεταπτυχιακούς φοιτητές και μία για διδακτορικό φοιτητή.

Το ύψος των υποτροφιών εξαρτάται από τις σπουδές που ακολουθούνται, έτσι ώστε οι 18 υποτροφίες για μαθητές να είναι στο ποσό των 300 λέι το μήνα για διάστημα οχτώ μηνών.

Οι υποτροφίες για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ανέρχονται στο ποσό των 400 λέι το μήνα για διάστημα εννέα μηνών, και η υποτροφία για διδακτορικό φοιτητή είναι 500 λέι το μήνα για διάστημα 12 μηνών.

Όλες αυτές οι κατηγορίες υποτροφιών απονέμονται με βάση τον διαγωνισμό αιτήσεων και τα υποβληθέντα ερευνητικά έργα.

Μέχρι τώρα, το Ίδρυμα έχει χορηγήσει 465 υποτροφίες σε νέους από όλη τη χώρα, συνολικού ύψους 1.242.300 λέι.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2008 από τον Αρχιεπίσκοπο Βαντ , Φελεάκ και Μητροπολίτη Κλουζ, Άλμπας, Κρισάνας και Μαραμούρες κ. Ανδρέα.

Πρωτοβουλίες ενασχόλησης των παιδιών με αθλητικές δραστηριότητες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας τα παιδιά να μην είναι μπροστά από έναν υπολογιστή πολλές ώρες, το Κατηχητικό Σχολείο «Φως από το φως σου», διοργάνωσε διαγωνισμό επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε ενορία της Επισκοπής Οράντεα, με χρηματικά έπαθλα και ένα ταξίδι. Συμμετείχαν 16 νέοι ηλικίας 10 έως 16 ετών.

Η τεχνολογία και το περιβάλλον των υπολογιστών γοητεύουν τα παιδιά, αλλά μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλαμε να δείξουμε σε όλους ότι δεν είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Ο υγιής ανταγωνισμός, η επιβράβευση, η κίνηση, είναι ερεθίσματα που μπορούν να απομακρύνουν τα παιδιά από υπολογιστές και τηλέφωνα. Όλα έχουν τον σκοπό τους, το σχολείο, η ατομική μελέτη, η γνώση του εικονικού περιβάλλοντος, η προσευχή. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα αθλήματα και τις σωματικές δραστηριότητες και αυτά τα παιδιά είναι ένα ζωντανό παράδειγμα“, είπε ο π. Laurentiu Florin Brîndaş στον Basilica.ro

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν ένα θρησκευτικό-ιστορικό ταξίδι στην κομητεία Χουνεντοάρα.

Το Κατηχητικό Σχολείο «Φως από το φως σου» ιδρύθηκε την άνοιξη του τρέχοντος έτους με την ευλογία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Οράντεα κ. Σωφρόνιου.

 

Φωτογραφία: Εθελοντές του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, ziarullumina, basilica

Με πληροφορίες από Basilica (Iulian Dumitrascu, Alexandru Boboc, Ștefana Totorcea )

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων