26/09/2023 26/09/2023 Ίδρυμα “Αγία Μακρίνα” που ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου, και που παρέχει ιατρικο-κοινωνική βοήθεια σε παιδιά που ανιτμετωπίζουν δυσκολίες (ARMS), πραγματοποιεί, το διάστημα 18 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2023, δωρεάν 16 συνεδρίες αγωγής υγείας προς όφελος ατόμων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Αυτό εντάσσεται στην εκστρατεία «Εκπαίδευση για την Υγεία στην Κοινότητα» η οποία χρηματοδοτείται από...
26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:36
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2023 - 14:52

Ρουμανία: Δωρεάν συνεδρίες αγωγής υγείας σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Διαδώστε:
Ρουμανία: Δωρεάν συνεδρίες αγωγής υγείας σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Ίδρυμα “Αγία Μακρίνα” που ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου, και που παρέχει ιατρικο-κοινωνική βοήθεια σε παιδιά που ανιτμετωπίζουν δυσκολίες (ARMS), πραγματοποιεί, το διάστημα 18 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2023, δωρεάν 16 συνεδρίες αγωγής υγείας προς όφελος ατόμων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Αυτό εντάσσεται στην εκστρατεία «Εκπαίδευση για την Υγεία στην Κοινότητα» η οποία χρηματοδοτείται από το Δημαρχείο του Τομέα 2 Βουκουρεστίου και απευθύνεται σε 240 άτομα που ανιτμετωπιζουν οικονομικές δυσκολίες, με στόχο να τους βοηθήσει να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος.

Οι δικαιούχοι μαθαίνουν για τη στοματική και σωματική υγιεινή, για το ρόλο της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης και για την πρόσβαση σε κοινωνικο-ιατρικές υπηρεσίες στην κοινότητα. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν επίσης προϊόντα υγιεινής μετά το πέρα των συνεδριών.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1996, με κύριο σκοπό την καταπολέμηση και την πρόληψη των αιτιών που οδηγούν τα παιδιά στο να ζουν σε άθλιες συνθήκες ζωής.

Μετά από μια περίοδο άμεσης παρέμβασης, ιδρύθηκε το Κέντρο Ημέρας για τα παιδιά που ζουν στο δρόμο. Περίπου 60 παιδιά επωφελούνται καθημερινά από τις υπηρεσίες του Κέντρου: ζεστό γεύμα, κοινωνική, ψυχολογική και ποιμαντική βοήθεια και συμβουλευτική, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Το 1998 εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ένταξης, δυναμικότητας 10 θέσεων, που έχει παρεμβατικό ρόλο και διευκολύνει την κοινωνική, εκπαιδευτική και οικογενειακή ένταξη των παιδιών που ζουν στο δρόμο. Από το 2001, η χωρητικότητα φιλοξενίας έχει αυξηθεί σε 22 θέσεις.

Το 1999 ξεκίνησε το Πρόγραμμα Κοινωνικο-Επαγγελματικής Ένταξης για νέους. Ξεκίνησε με δραστηριότητες συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης και παροχή υποστήριξης στην ανεύρεση εργασίας.

Την περίοδο 2010-2013 πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης της σχολικής διαρροής. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται “Μια ευρωπαϊκή ευκαιρία για τα παιδιά της Ρουμανίας”, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 5 άλλες ΜΚΟ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΤ μέσω της POSDRU. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2013, 800 παιδιά που ήταν σε υψηλό κίνδυνο εγκατάλειψης του σχολείου, μαζί με τους γονείς ή τους συγγενείς τους, επωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα.

Ο βίος της Αγίας Μακρίνας

Η Αγία Μακρίνα, που ο Θεός την είχε προικίσει με πολλά πνευματικά και σωματικά χαρίσματα, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης. Ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, από την ευσεβέστατη μητέρα της Εμμέλεια. Όταν μεγάλωσε, αφοσιώθηκε στην αγαθοεργία και στην ανατροφή των αδελφών της, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πνευματική τους πορεία. Η Μακρίνα ήταν μνηστευμένη, αλλά ο μνηστήρας της πέθανε. Τότε, μαζί με τη μητέρα της, αποσύρθηκε σε γυναικεία μονή στον Πόντο, κοντά στον ποταμό Ίρη. Εκεί κοντά μόναζε και ο αδελφός της Μέγας Βασίλειος. Στη μονή πέρασε τη ζωή της με τη μελέτη των Γραφών, την προσευχή, και προπάντων με αγαθοεργίες. Διότι πάντα είχε στο μυαλό της το λόγο του Θεού, που προτρέπει στους ανθρώπους, «ἀγαθοεργείν, πλουτεὶν ἐν ἔργοις καλοίς, εὐμεταδότους εἶναι, κοινωνικούς, ἀποθησαυρίζοντας ἑαυτοὺς θεμέλιον καλὸν εἰς τὸ μέλλον, ἶνα ἐπιλάβωνται τῆς αἰωνίου ζωῆς». ( Α’ προς Τιμόθεον, στ’ 18,19). Δηλαδή, να αγαθοεργούν, να γίνονται πλούσιοι σε καλά έργα, να δίνουν πρόθυμα και σε άλλους τα αγαθά τους, να είναι απλοί και καταδεκτικοί, και έτσι να αποταμιεύουν για τον εαυτό τους στέρεο θεμέλιο στο μέλλον, για να αποκτήσουν την αιώνια ζωή. Μ’ αυτόν τον τρόπο και η Αγία Μακρίνα έζησε και τελείωσε τη ζωή της.

Πηγή: basilica (Ștefana Totorcea), Ορθόδοξος Συναξαριστής

Φωτογραφίες: Fundația „Sf. Macrina” – ARMS

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων