26/01/2023 26/01/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Ρώμαν και Μπακάου κ. Ιωακείμ τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και επέκτασης του εκκλησιαστικού Νοσοκομείου «Precista», που είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, στο Ρώμαν της κομητείας Νέαμτς. Παρόντες ήταν 50 μέλη της ομάδας εργασίας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που ανέλαβαν το έργο. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι «Αυτό...
26 Ιανουαρίου, 2023 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2023 - 10:57

Ρουμανία: Ένα νέο εκκλησιαστικό Νοσοκομείο αφιερωμένο στην Παναγία

Διαδώστε:
Ρουμανία: Ένα νέο εκκλησιαστικό Νοσοκομείο αφιερωμένο στην Παναγία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ρώμαν και Μπακάου κ. Ιωακείμ τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και επέκτασης του εκκλησιαστικού Νοσοκομείου «Precista», που είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, στο Ρώμαν της κομητείας Νέαμτς.

Παρόντες ήταν 50 μέλη της ομάδας εργασίας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που ανέλαβαν το έργο.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Αυτό το κτίριο έχει υποστεί καταστροφές πολλές φορές στην ιστορία του. Ο Θεός, με την πρόνοιά Του, με την αθέατη χάρη Του, μάς ενέπνευσε να το κάνουμε ξανά λειτουργικό», είπε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε: «Το έργο αποκατάστασης αυτού του κτιρίου ξεκίνησε με προσευχή, όπως πράττει κάθε χριστιανός που θέλει να κάνει καλό στο όνομα του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Πίμεν Κωστέα (Pimen Costea), που συντονίζει το έργο αποκατάστασης: «Εμείς, εκ μέρους του Επισκοπικού Κέντρου, σας συγχαίρουμε για αυτό το ξεκίνημα αλλά και για το έργο που έχετε επιτελέσει έως τώρα. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα τόσο για την Αρχιεπισκοπή όσο και για αυτό το κτίριο που τόσο καιρό περίμενε να ανακαινιστεί».

Οι εργασίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια και θα εκτελεστούν από την Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων (CNI), ως επενδυτική εταιρεία, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Ρώμαν και Μπακάου, ως δικαιούχος.

Το δημόσιο νοσοκομείο χτίστηκε δίπλα σε εκκλησία αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτοκο, στην περιοχή Ρώμαν το 1753 από τον ηγεμόνα Constantin Racoviță και τον Επίσκοπο Ρώμαν κυρό Ιωαννίκιο, και έγινε το δεύτερο παλαιότερο δημόσιο νοσοκομείο στη Μολδαβία, μετά από αυτό που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Crimca κυρός Αναστάσιος στη Σουτσεάβα, το 1619.

Μεταξύ των ετών 1787 – 1789, το νοσοκομείο απέκτησε 10 κλίνες και εξειδικευμένο προσωπικό, με την επωνυμία «Νοσοκομείο των φτωχών».

Το σημερινό κτίριο του Νοσοκομείου «Πρέτσιστα» χρονολογείται από το 1872 και αποτελεί ιστορικό μνημείο. Κατασχέθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1948, όταν ο θεσμός καταργήθηκε. Η αρχιεπισκοπή μπόρεσε να ανακτήσει το ακίνητο μόνο το 2003.

 

Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Ρώμαν και Μπακάου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων