30/06/2022 30/06/2022 Στα σωφρονιστικά καταστήματα εορτάσθηκε η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς οι Άγιοι Απόστολοι αποτελούν προστάτες του σωφρονιστικού συστήματος στη Ρουμανία, σύμφωνα με πρωτόκολλο που συνάχθηκε μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Μπίστριτσα Ο Μητροπολίτης Κλουζ, Άλμπας, Κρισάνης και Μαραμούρες κ. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία...
30 Ιουνίου, 2022 - 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 17:32

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εορτή των Αγίων Αποστόλων σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

Διαδώστε:
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εορτή των Αγίων Αποστόλων σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

Στα σωφρονιστικά καταστήματα εορτάσθηκε η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς οι Άγιοι Απόστολοι αποτελούν προστάτες του σωφρονιστικού συστήματος στη Ρουμανία, σύμφωνα με πρωτόκολλο που συνάχθηκε μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Μπίστριτσα

Ο Μητροπολίτης Κλουζ, Άλμπας, Κρισάνης και Μαραμούρες κ. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Μπίστριτσα, στη βόρεια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας την παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον προαύλιο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος παρουσία των τοπικών και νομαρχιακών αρχών, των υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος και ατόμων που στερήθηκαν την ελευθερία τους, καθώς προσκεκλημένων.

«Σήμερα θυμόμαστε μια από τις πράξεις ελέους: Επισκεπτόμαστε τους φυλακισμένους. Είναι μια πράξη χριστιανικής ευσπλαχνίας που έχει αιώνια αξία ενώπιον του Κυρίου Ιησού Χριστού, και κατά τη Δευτέρα Παρουσία, ο Χριστός θα μας πει: Ελάτε, ευλογημένοι του Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που ετοιμάστηκε για εσάς από την ίδρυση του κόσμου. Γιατί πείνασα και μου δώσατε φαγητό, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, ήμουν άρρωστος και με εξετάσατε, ήμουν στη φυλακή και ήρθατε κοντά μου», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Στο τέλος της λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ευλόγησε τους παρευρισκομένους και προσέφερε πνευματικά βιβλία σε όλους τους κρατούμενους.

Σωφρονιστικό Κατάστημα Υψίστης Ασφαλείας στο Γκαλάτσι

Οι Άγιοι Απόστολοι τιμήθηκαν και στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Υψίστης Ασφαλείας στο Γκαλάτσι, της Ανατολικής Ρουμανίας. Ο π. Βαλεντίν Ραντόι (Valentin Rădoi), τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη μαζί με τον π. Οβέντιου Γκάφτον (Ovidiu Gafton).

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν προσωρινά στερούμενοι της ελευθερίας τους και υπάλληλοι του κρατητηρίου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε ειδική προσευχή για τους φυλακισμένους και τελέστηκε μνημόσυνο για τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους του Σωφρονιστικού Καταστήματος στο Γκαλάτσι που απεβίωσαν.

Ο π. Valentin Rădoi έστειλε το μήνυμα της ευλογίας του Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού και μίλησε για την αγάπη του Σωτήρος για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια, οι κρατούμενοι έλαβαν δώρα που συγκεντρώθηκαν από τις  ενορίες των «Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου» και «Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης» στο Γκαλάτσι: προσευχητάρια, θρησκευτικά έντυπα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο π. Ovidiu Gafton ευχαρίστησε για τα δώρα που προσφέρθηκαν και για τη συνεχή βοήθεια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή Κάτω Δουνάβεως, μέσω των ενοριών της, σε όσους στερούνται την ελευθερία.

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι οι προστάτες του σωφρονιστικού συστήματος στη Ρουμανία

Το Ρουμανικό Πατριαρχείο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνήψαν πρωτόκολλα για την ανάπτυξη της θρησκευτικής βοήθειας στο ρουμανικό σωφρονιστικό σύστημα, το 1993 (άρθρο 15) και το 1997 (άρθρο 10), σύμφωνα με τα οποία οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος ανακηρύχθηκαν προστάτες του σωφρονιστικού συστήματος στη Ρουμανία.

Παράλληλα, ο Νόμος 293, άρθρο 77, της 28ης Ιουνίου 2004, για το Καταστατικό των δημοσίων υπαλλήλων της Εθνικής Διοίκησης Σωφρονιστικών, ορίζει ότι «η 29η Ιουνίου κηρύσσεται ημέρα προσωπικού στο σωφρονιστικό σύστημα» στην Εθνική Διοίκηση Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

 

Πηγή φωτογραφιών: Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Clujului / Darius Echim

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων