08/12/2020 08/12/2020 Η 8η Δεκεμβρίου στη Ρουμανία είναι αφιερωμένη στο Σύνταγμα της Ρουμανίας. Το Σύνταγμα του 1991 ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από την Επανάσταση του Δεκεμβρίου 1989 στην αρχική του μορφή, κατά τη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης στις 21 Νοεμβρίου 1991. Τέθηκε σε ισχύ μετά την έγκρισή του από το Εθνικό Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1991....
08 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:07
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2020 - 18:21

Ρουμανία: «Η θρησκευτική ελευθερία δεν μπορεί να περιοριστεί»

Διαδώστε:
Ρουμανία: «Η θρησκευτική ελευθερία δεν μπορεί να περιοριστεί»

Η 8η Δεκεμβρίου στη Ρουμανία είναι αφιερωμένη στο Σύνταγμα της Ρουμανίας. Το Σύνταγμα του 1991 ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από την Επανάσταση του Δεκεμβρίου 1989 στην αρχική του μορφή, κατά τη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης στις 21 Νοεμβρίου 1991. Τέθηκε σε ισχύ μετά την έγκρισή του από το Εθνικό Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1991.

Ο θεμελιώδης νόμος του ρουμανικού κράτους ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θρησκευτική ελευθερία.

Το άρθρο 7, το οποίο αναφέρει τους Ρουμάνους στο εξωτερικό, είναι το πρώτο που αναφέρεται στη θρησκευτική ελευθερία: “Το κράτος υποστηρίζει την ενίσχυση των δεσμών με τους Ρουμάνους εκτός των συνόρων της χώρας και ενεργεί για τη διατήρηση, ανάπτυξη και έκφραση της εθνικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους στο οποίο είναι πολίτες».

Το άρθρο 29 παράγραφοι 1, 3 και 5 ορίζει απευθείας:

(1) Η ελευθερία της σκέψης και της γνώμης, καθώς και η ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενδέχεται να μην περιορίζονται σε καμία μορφή. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να υιοθετήσει γνώμη ή να ακολουθήσει θρησκευτική πίστη αντίθετη με τις πεποιθήσεις του.

(3) Οι θρησκευτικές λατρείες είναι δωρεάν και οργανώνονται σύμφωνα με το δικό τους καταστατικό και σύμφωνα με το νόμο.

(5) Οι θρησκευτικές λατρείες είναι αυτόνομες από το κράτος και απολαμβάνουν την υποστήριξή της, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της θρησκευτικής βοήθειας στο στρατό, τα νοσοκομεία, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα άσυλα και τα ορφανοτροφεία.

Οι καταχωρήσεις εμφανίζονται επίσης στο άρθρο 30 παράγραφοι 1 και 7:

(1) Η ελευθερία έκφρασης σκέψεων, απόψεων ή πεποιθήσεων και η ελευθερία δημιουργίας οποιουδήποτε είδους, προφορικά, γραπτώς, σε εικόνες, σε ήχους ή σε άλλα μέσα επικοινωνίας στο κοινό, είναι απαραβίαστα.

(7) Απαγορεύεται από το νόμο η δυσφήμιση της χώρας και του έθνους, η υποκίνηση σε επιθετικό πόλεμο, εθνικό, φυλετικό, ταξικό ή θρησκευτικό μίσος, υποκίνηση διακρίσεων, εδαφικός χωρισμός ή δημόσια βία, καθώς και άσεμνες εκδηλώσεις αντίθετες με τα καλά ήθη. .

Επίσης, στο Ρουμανικό Σύνταγμα, στο άρθρο 32 , παράγραφος 7, αναφέρεται ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι εγγυημένη από το κράτος.

(7) Το κράτος διασφαλίζει την ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις κάθε λατρείας. Στα κρατικά σχολεία, η θρησκευτική εκπαίδευση οργανώνεται και διασφαλίζεται από το νόμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων