12/03/2023 12/03/2023 Συνολικά 12 χιλιόμετρα χρειάζεται να διανύσουν οι πιστοί από την κομητεία Γκορζ για να πάνε στην πλησιέστερη εκκλησία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στις 14 Φεβρουαρίου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Μητροπολίτης Ολτενίας κ. Ειρηναίος μετά την αυτοψία που έκανε στις περιοχές Μπραντιτσένι και Αρκάνι στο Γκορζ που επλήγησαν από σεισμό, απηύθυνε νέο κάλεσμα...
12 Μαρτίου, 2023 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 9:18

Ρουμανία: Κάλεσμα αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση των Ιερών Ναών σε σεισμόπληκτες περιοχές

Διαδώστε:
Ρουμανία: Κάλεσμα αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση των Ιερών Ναών σε σεισμόπληκτες περιοχές

Συνολικά 12 χιλιόμετρα χρειάζεται να διανύσουν οι πιστοί από την κομητεία Γκορζ για να πάνε στην πλησιέστερη εκκλησία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στις 14 Φεβρουαρίου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μητροπολίτης Ολτενίας κ. Ειρηναίος μετά την αυτοψία που έκανε στις περιοχές Μπραντιτσένι και Αρκάνι στο Γκορζ που επλήγησαν από σεισμό, απηύθυνε νέο κάλεσμα αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση των Ιερών Ναών και των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου, στις 15:16 (ώρα Ρουμανίας), στην περιοχή Ολτενία σημειώθηκε σεισμός 5,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 6,3 χλμ., ενώ ακολούθησαν 27 μετασεισμοί μέγεθος μεταξύ 2 και 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Επιθεώρησης για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (IGSU). Ο σεισμός έγινε αισθητός σε 22 τοποθεσίες πέντε νομών της χώρας, και είχε επίκεντρο τις περιοχές Αρκάνι και Runcu όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πολλά κτήρια.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε δύο εκκλησίες στο Αρκάνι της κομητείας Γκορζ, όπου οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση σε αυτές, για να αποτρέψουν τυχών τραυματισμούς στους πιστούς, καθώς και μία εκκλησία στο Brădiceni, που αποτελεί ιστορικό μνημείο και το οποίο επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στο Αρκάνι, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Aristică Coiculescu, ο π. Marian Mărăcine, ιερείς και πιστοί της ενορίας.

«Αναμένεται να έρθουν ομάδες ειδικών για να εκτιμήσουν τις ζημιές στους Ιερούς Ναούς. Σε κάποιες εκκλησίες, το καμπαναριό υπέστη ζημιά, σε άλλες οι τοίχοι», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε σε αλληλεγγύη, με την ελπίδα ότι όλοι οι πιστοί από τη χώρα και το εξωτερικό θα προβούν σε δωρεές για την αναστήλωση των ιερών τόπων. «Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι Ιεροί Ναοί», είπε ο Σεβασμιώτατος.

«Διανύουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των γύρω μας. Η καλή πράξη είναι αυτή που δείχνει το βάθος της πίστης μας, όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος «όπως το σώμα χωρίς πνεύμα είναι νεκρό, έτσι και η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή» (Ιακώβου 2:26). Ελπίζουμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε.

«Δεν μεριμνούμε μόνο για τα κτίρια, αλλά και για τους πιστούς»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος διευκρίνισε επίσης ότι η συγκέντρωση κονδυλίων για την επισκευή εκκλησιών δεν θα επηρεάσει τα κοινωνικά-φιλανθρωπικά έργα της Ιεράς Μητρόπολης: «Φυσικά δεν θα ξεχάσουμε τους φτωχούς, γιατί δεν μεριμνούμε μόνο για τις εκκλησίες και τα κτήρια, αλλά και για τους πιστούς που ζουν σε αυτά τα μέρη. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την πίστη του λαού, την ελπίδα και το κουράγιο του. Όλοι, από τον Δήμαρχο, τους ιερείς της ενορίας και τους πιστούς στάθηκαν γενναίοι και μαχητές μπροστά στις δοκιμασίες», τόνισε.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να βοηθήσει τους κατοίκους, και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν ενδελεχείς αξιολογήσεις και ότι θα έρθουν εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσουν τις ζημιές, και στη συνέχεια θα δοθούν λύσεις.

Μαρτυρίες των κατοίκων από τον σεισμό

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Αρκάνι:

 

Σχολείο στο Αρκάνι

Με πληροφορίες από basilica

Φωτογραφίες από libertatea, Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων