11/04/2024 11/04/2024 Στην ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας με τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα επενδύει η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Για το σκοπό αυτό χθες, Τετάρτη 10 Απριλίου, στο Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και εκπροσώπων των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, με εκπροσώπους του κράτους. ...
11 Απριλίου, 2024 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2024 - 9:34

Ρουμανία: Κυβέρνηση και Θρησκεύματα ενισχύουν τη συνεργασία – Καθιερώνεται η 16η Μαΐου ως Ημέρα Θρησκευτικής Ελευθερίας

Διαδώστε:
Ρουμανία: Κυβέρνηση και Θρησκεύματα ενισχύουν τη συνεργασία – Καθιερώνεται η 16η Μαΐου ως Ημέρα Θρησκευτικής Ελευθερίας

Στην ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας με τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα επενδύει η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Για το σκοπό αυτό χθες, Τετάρτη 10 Απριλίου, στο Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και εκπροσώπων των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, με εκπροσώπους του κράτους. 

Εκτός από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό για ζητήματα θρησκευμάτων, Κυπριάν – Βασίλιε Ολινίτσι, ότι ήδη η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων προετοιμάζει σχέδιο νόμου με το οποίο θα καθιερωθεί Ημέρα Θρησκευτικής Ελευθερίας στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ολινίτσι, η ημερομηνία που θα επιλεγεί θα είναι η 16η Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης των θρησκευτικών κοινοτήτων για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπογράφηκε στις 16 Μαΐου 2000. Το έγγραφο αυτό είναι μοναδικό στην ιστορία της χώρας καθώς υπογράφεται από όλες τις αναγνωρισμένες θρησκείες στη Ρουμανία.

Στη συνάντηση εκ μέρους της πολιτείας παρέστη ως επικεφαλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μαρσέλ Τσολάκου. Οι Ρουμάνοι, Ορθόδοξος λαός στην πλειοψηφία, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια και ενίσχυση της συνεργασίας η οποία θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία της Ρουμανίας.

Πατριάρχης Δανιήλ: Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να προσφέρει

“Σήμερα, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πεπεισμένη ότι, σε συνεργασία με κρατικούς θεσμούς, μπορεί να προσφέρει, μαζί με άλλες θρησκευτικές κοινότητες, μια σημαντική συνεισφορά στην καθημερινότητα της ρουμανικής κοινωνίας, ιδιαίτερα σε πνευματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό επίπεδο”, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

“Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Ρουμανίας για την υποστήριξη την οποία παρέχει μέχρι τώρα στις θρησκευτικές κοινότητες καθώς και για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων του ρουμανικού κράτους και των εκπροσώπων των αναγνωρισμένων θρησκευτικών κοινοτήτων στη Ρουμανία, ως έκφραση συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και των Θρησκειών, για το καλό του ρουμανικού λαού”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Τσολάκου: “Δεν μπορώ να φανταστώ μια Ρουμανία η μια Ευρώπη χωρίς τη συμβολή των θρησκειών”

“Δεν μπορώ να φανταστώ μια Ρουμανία ή μια Ευρώπη χωρίς τη συμβολή των θρησκειών, γιατί αυτές αντιπροσωπεύουν τον άμεσο και σταθερό εταίρο του κράτους, συμβάλλοντας όχι μόνο στην πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά ιδιαίτερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε μαζί σε έναν σημαντικό δρόμο”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσολάκου.

Ο κ. Τσολάκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τους αρμόδιους φορείς και ιδίως της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων της Ρουμανίας, θα υπάρχει η συνεργασία που απαιτείται για να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις του κράτους απέναντι στις θρησκευτικές κοινότητες.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Τσολάκου ανακοίνωσε για τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης “για κοινά έργα που αφορούν τη βοήθεια εξαρτημένων ατόμων ή τη στήριξη μονογονεϊκών ή ευάλωτων οικογενειών”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Nicolae Ciucă, Πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marian Neacșu, η Simona Bucura-Oprescu, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Teodora Preoteasa, Υφυπουργός στο Υπουργείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Έργων και ο βουλευτής Kelemen Hunor, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εθνικής Στατιστικής.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων του κράτους και των θρησκειών έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

Πηγή: Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων