01/03/2021 01/03/2021 Με ένα νόμισμα που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας θα τιμήσουν οι Ρουμάνοι πιστοί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μακαριστού Μητροπολίτη Κλουζ, Άλμπα, Κρίσανα και Μαραμούρες κυρό Βαρθολομαίο (Ανανία).  Το νόμισμα θα έχει από τη μια πλευρά τον μακαριστό Μητροπολίτη ενώ στην άλλη πλευρά θα υπάρχει ο Μητροπολιτικός...
01 Μαρτίου, 2021 - 22:04

Ρουμανία: Νόμισμα που τιμά έναν φωτισμένο Ιεράρχη

Διαδώστε:
Ρουμανία: Νόμισμα που τιμά έναν φωτισμένο Ιεράρχη

Με ένα νόμισμα που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας θα τιμήσουν οι Ρουμάνοι πιστοί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μακαριστού Μητροπολίτη Κλουζ, Άλμπα, Κρίσανα και Μαραμούρες κυρό Βαρθολομαίο (Ανανία). 

Το νόμισμα θα έχει από τη μια πλευρά τον μακαριστό Μητροπολίτη ενώ στην άλλη πλευρά θα υπάρχει ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός της Κλουζ με το έτος έκδοσης “2021” και το οικόσημο της Ρουμανίας. Η ονομαστική τιμή που θα αναγράφεται θα είναι τα 10 Lei ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν 5.000 συλλεκτικά ασημένια νομίσματα.

Ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος Ανανίας γεννήθηκε το 1921 και εκοιμήθη το 2011 και πρόκειται για έναν φωτισμένο Ιεράρχη της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Σπούδασε Θεολογία στο Βουκουρέστι ενώ το 1944 εισήχθει στη Σχολή Ιατρικής αλλά και στο Ωδείο Μουσικής της Κλουζ. Υπήρξε σε αρκετές θέσεις του Πατριαρχείου Ρουμανίας ενώ το 1958 φυλακίστηκε για 6 ολόκληρα χρόνια μέχρι που αποφυλακίστηκε και στάλθηκε το 1966 στις ΗΠΑ για να διακονήσει την Ρουμανική διασπορά.

Το 1976 επέστρεψε στην Ρουμανία και ανέλαβε διευθυντής του Βιβλικού Ινστιτούτου ενώ στη συνέχεια, το 1982 αποσύρθηκε στη Μονή Varatec και αφιερώθηκε στην συγγραφή. Το 1993 στις 21 Ιανουαρίου εξελέγη στην έδρα της Επισκοπής Κλουζ και ενθρονίστηκε στον Καθεδρικό Ναό στις 7 Φεβρουαρίου.

Το 2006, την ημέρα του Ευαγγελισμού ο Επίσκοπος Βαρθολομαίος χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κλουζ, Άλμπα, Κρίσανα και Μαραμούρες ενώ στις 31 Ιανουαρίου το 2011 σε ηλικία 90 ετών εκοιμήθη και βρίσκεται θαμμένος στην κρύπτη των Ιεραρχών του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού του Κλουζ.

Η τιμή πώλησης για το ασημένιο νόμισμα είναι 450,00 λέι, χωρίς ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του φυλλαδίου παρουσίασης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων