09/11/2021 09/11/2021 Κήρυγμα επί τη εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εκφώνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ χθες, 8 Νοεμβρίου, στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι οι Άγιοι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ εορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου μαζί με όλες τις ουράνιες δυνάμεις, γιατί ο αριθμός οκτώ είναι είναι το σύμβολο...
09 Νοεμβρίου, 2021 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2021 - 21:29

Ρουμανία: Πανήγυρη των Αρχαγγέλων στην Πατριαρχική Οικία

Διαδώστε:
Ρουμανία: Πανήγυρη των Αρχαγγέλων στην Πατριαρχική Οικία

Κήρυγμα επί τη εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εκφώνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ χθες, 8 Νοεμβρίου, στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι οι Άγιοι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ εορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου μαζί με όλες τις ουράνιες δυνάμεις, γιατί ο αριθμός οκτώ είναι είναι το σύμβολο της αιώνιας ζωής.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξήγησε για ποιο λόγο η Εκκλησία όρισε να θυμόμαστε στις 8 Νοεμβρίου όλες τις ασώματες ουράνιες δυνάμεις και ιδιαίτερα τους Αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. «Από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία, στη Ναζαρέτ, ότι θα γεννήσει ένα Μωρό, δηλαδή τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα του κόσμου, και μέχρι τον Νοέμβριο, παρεμβάλλονται εννέα μήνες, οι οποίοι συμβολίζουν τις εννέα ομάδες των επουράνιων δυνάμεων. Οι Άγιοι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και οι πιο δημοφιλείς από τους επτά αρχαγγέλους. Οι ουράνιες δυνάμεις τιμώνται, επίσης, κάθε εβδομάδα τη Δευτέρα, γεγονός που δείχνει ότι η Εκκλησία γνωρίζει τη σημασία του έργου τους στη ζωή του κόσμου και ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική ζωή. Επίσης, κάθε απόγευμα και κάθε πρωί ο Ορθόδοξος Χριστιανός απευθύνει προσευχή στον φύλακα άγγελό του, καθώς όχι μόνο κάθε λαός έχει έναν φύλακα άγγελο, αλλά και κάθε βαπτισμένος χριστιανός δέχεται στη βάπτισή του από έναν φύλακα άγγελο, έναν οδηγό ζωής. Ο ίδιος ο Σωτήρας μάς μας λέει να μην περιφρονούμε τους μικρούς οπαδούς του, γιατί οι άγγελοί τους στον ουρανό βλέπουν ακατάπαυστα το πρόσωπο του Θεού (Ὁρᾶτε μὴ καταφρονήσητε ἑνὸς τῶν μικρῶν τούτων· λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι οἱ ἄγγελοι αὐτῶν ἐν οὐρανοῖς διὰ παντὸς βλέπουσι τὸ πρόσωπον τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς – Κατά Ματθ. 18,10). Και λέει, επίσης, ότι μεγάλη χαρά γίνεται στον ουρανό όταν ο αμαρτωλός μετανοεί, δηλαδή μεγάλη χαρά γίνεται ενώπιον των αγγέλων όταν επιστρέφει κανείς στον Θεό μέσω μετάνοιας και διόρθωσης της ζωής του (οὕτω, λέγω ὑμῖν, χαρὰ γίνεται ἐνώπιον τῶν ἀγγέλων τοῦ Θεοῦ ἐπὶ ἑνὶ ἁμαρτωλῷ μετανοοῦντι – Λουκ. 15,10).

 

Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε στη συνέχεια γιατί οι εννέα ασώματες ουράνιες δυνάμεις (τα εννέα τάγματα των αγγέλων) ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: «Η πρώτη τριάδα αποτελείται από Σεραφείμ, Χερουβείμ και Θρόνους. Η δεύτερη τριάδα αποτελείται από Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες και η τρίτη από Αρχές, Αρχαγγέλους και Αγγέλους. Αυτές οι ουράνιες δυνάμεις, ομαδοποιημένες σε εννέα τάγματα, έχουν ειδικές ιδιότητες και ειδικές διακονίες. Τα Σεραφείμ βρίσκονται γύρω από τον Θρόνο του Θεού. Είναι τα ουράνια όντα που βρίσκονται πιο κοντά στην Αγία Τριάδα. Τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ πετούν με δύο φτερά, σκεπάζουν τα μάτια τους με άλλα δύο, γιατί τα κατακλύζει η δόξα του Θεού, δηλαδή η ομορφιά, η καλοσύνη και η σοφία του και με άλλα δύο σκεπάζουν τα πόδια τους σε ένδειξη σεβασμού».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήγησε ότι τα πολλά μάτια των Χερουβείμ δηλώνουν την επαγρύπνησή τους στο να λάβουν τη δόξα του Θεού, να εκπληρώσουν με ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και πιστότητα το θέλημα του Θεού. «Και οι άλλες ασώματες ουράνιες δυνάμεις έχουν επίσης ιδιαίτερες ιδιότητες και ειδικές διακονίες. Η δεύτερη τριάδα, αυτή των Κυριοτήτων, των Δυνάμεων και των Εξουσιών, ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακονία στη Θεία Οικονομία, τη φύλαξη του δημιουργημένου από τον Θεό Σύμπαντος και την κυριαρχία στην κόλαση. Και η τελευταία τριάδα: των Αρχών, των Αρχαγγέλων και των Αγγέλων δείχνει όχι μόνο τι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθεί το θέλημα του Θεού, αλλά βοηθά επίσης τους ανθρώπους. Στην Καινή Διαθήκη, σε αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διακονία που προσφέρουν οι άγγελοι στους πιστούς ανθρώπους», εξηγεί ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ υπενθύμισε τα ονόματα των επτά Αρχαγγέλων που είναι καταγεγραμμένα στο Πρώτο Βιβλίο του Ενώχ: Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ιεγουδιήλ, Σαλαθιήλ, Ουριήλ και Βαραχιήλ: «Οι ουράνιες δυνάμεις διακηρύσσουν τον Θεό όχι μόνο μέσω του μηνύματος, των ιδεών και των λέξεων που μεταφέρουν, αλλά και μέσω του τρόπου ύπαρξής τους. Οι επουράνιες δυνάμεις δημιουργήθηκαν πριν από τη δημιουργία του υλικού ουρανού και της γης, δηλαδή πριν κάνει τα αστέρια και τους πλανήτες, ο Θεός δημιούργησε τους αγγέλους. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη, οι άγγελοι ήταν μάρτυρες και η πτώση ορισμένων αγγέλων συνέβη μετά την δημιουργία της γης.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος συνεχάρη όλους όσους φέρουν το όνομα Μιχαήλ ή Γαβριήλ και στην Ρουμανία δεν είναι λίγοι. Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, στη χώρα υπάρχουν σήμερα 1.447.117 άτομα με τα ονόματα των Αρχαγγέλων!

Πηγή: ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων