17/11/2022 17/11/2022 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu (Μπογδάν Αουρέσκου) συναντήθηκε με μέλη της ρουμανικής κοινότητας στη Βουδαπέστη. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη υποστήριξης από το ρουμανικό κράτος για τη ρουμανική εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο ομόλογό του,...
17 Νοεμβρίου, 2022 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2022 - 15:55

Συνάντηση Ρουμάνου υπουργού Εξωτερικών με την ομογένεια στην Ουγγαρία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Συνάντηση Ρουμάνου υπουργού Εξωτερικών με την ομογένεια στην Ουγγαρία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu (Μπογδάν Αουρέσκου) συναντήθηκε με μέλη της ρουμανικής κοινότητας στη Βουδαπέστη. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη υποστήριξης από το ρουμανικό κράτος για τη ρουμανική εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο ομόλογό του, Péter Szijjártó, με αφορμή την 20ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας και τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Για την ανάπτυξη των σχέσεων, στις αρχές του επόμενου έτους, θα ιδρυθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρουμανίας-Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που ακολούθησαν με Ρουμάνους διευθυντές από διάφορα σχολεία και με επικεφαλής ρουμανικών ιδρυμάτων, αποκαλύφθηκε η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό στον Τομέα της Εκπαίδευσης της ρουμανικής κοινότητας στην Ουγγαρία, για διδασκαλία στα ρουμανικά σε διάφορα θέματα, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης των μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ρουμανικής κοινότητας.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Επισκοπής στην Ουγγαρία παρουσίασαν τις ανάγκες αποκατάστασης ορισμένων λατρευτικών χώρων.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την υποστήριξη της κοινότητας και των δύο κρατών, ώστε οι φοιτητές και τα ιδρύματα να μπορούν να διατηρήσουν την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα των Ρουμάνων στην Ουγγαρία, αλλά και να προσαρμοστούν στην κατάσταση και τις θέσεις εργασίας στην ουγγρική κοινωνία.

Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να καταστήσουν το πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας πιο ευέλικτο και ευκολότερο στην εφαρμογή.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών:

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φωτογραφία: Basilica (Episcopia Ungariei / Arhid. Emanuel Văduva), mae.ro

Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων