01/12/2022 01/12/2022 Η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολους καιρούς, αποτελεί θαύμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου. Αυτά τόνισε στο κήρυγμά του ο βοηθός του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, ο οποίος ανήμερα του Αγίου Πρωτοκλήτου ιερούργησε στο Παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Έθνους. Της...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 9:45

Ρουμανία: Θαύμα του Αγίου Ανδρέα η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ρουμανία: Θαύμα του Αγίου Ανδρέα η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού (ΦΩΤΟ)

Η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολους καιρούς, αποτελεί θαύμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου. Αυτά τόνισε στο κήρυγμά του ο βοηθός του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, ο οποίος ανήμερα του Αγίου Πρωτοκλήτου ιερούργησε στο Παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Έθνους.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Κατά το κήρυγμα ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Ανδρέας που τιμάται στις 30 Νοεμβρίου είναι και ο Προστάτης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού: «Όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, επιλέχθηκε ως πολιούχος ο Προστάτης της Ρουμανίας, Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος».

«Το κτίσιμο αυτού του μεγάλου καθεδρικού ναού γύρω μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τόσο δύσκολους και εχθρικούς καιρούς, αποτελεί θαύμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα», δήλωσε ο Θεοφιλέστατος.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Πλοεστίου εξήγησε γιατί για τους Ρουμάνους η εορτή του Αποστόλου Ανδρέα έχει ιδιαίτερη σημασία: «Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακήρυξε την 30η Νοεμβρίου ως εθνική εκκλησιαστική ημέρα. Την επομένη, 1η Δεκεμβρίου.  γιορτάζουμε την Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας, την 104η επέτειο από την Μεγάλη Ένωση. Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται σήμερα περιγράφει την πρώτη άμεση, προσωπική συνάντηση του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα με τον Σωτήρα Ιησού Χριστό».

«Ο Άγιος Ανδρέας με το ποιμαντικό του έργο εγκαινίασε μια νέα εποχή μεγάλου πολιτισμού και μεγάλης πνευματικότητας. Οι πολλές εκκλησίες που χτίστηκαν τον 3ο-4ο αιώνα μιλούν για τη δύναμη των χριστιανικών κοινοτήτων μέσα από τις ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις αυτών των παλαιών εκκλησιών, τα θεμέλια ορισμένων από αυτές είναι επισκέψιμα ακόμα και σήμερα, ειδικά στο Niculițel (Νικούλιτσελ)», είπε χαρακτηριστικά.

«Με το έργο του, ο Άγιος Ανδρέας έφερε στον λαό μας τον Χριστιανισμό. Το έτος 106, ο Χριστιανισμός ήταν αρμονικά συνυφασμένος με τη Ρωμιοσύνη και τον αρχαίο, αυτόχθονο πολιτισμό και από αυτή τη σύνθεση γεννήθηκε ο ρουμανικός λαός ως χριστιανικός λαός στην ιστορία», όπως ανέφερε ο Θεοφιλέστατος και πρόσθεσε:

«Ο εκχριστιανισμός ήταν αργός στην αρχή. Το Ευαγγέλιο ήταν το πνευματικό στοιχείο που έδωσε πνευματικό νόημα στη γέννηση του ρουμανικού λαού. Γι’ αυτό ο ρουμανικός λαός έχει μια πολύ ιδιαίτερη κλίση στον Χριστιανισμό».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε: «ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μας καλεί να είμαστε αληθινοί Χριστιανοί που ομολογούμε με χριστιανική ανδρεία το Ευαγγέλιο του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για μία ιερή κληρονομιά από τον Άγιο».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου κ.κ. Δανιήλ, βράβευσε με το Τιμητικό Δίπλωμα 2022 – Τιμητικό Έτος Προσευχής στη Ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού, όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση κοινωνικών-φιλανθρωπικών δράσεων του Παρεκκλησίου του Εθνικού Καθεδρικού Ναού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

 

Πατριάρχης Ρουμανίας: «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Σωτήρος Ιησού Χριστού και έτσι έγινε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας»

«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Χριστού του Λυτρωτή, βαφτίστηκε και έμεινε για πολύ καιρό στην περιοχή της Δοβρουτσά. Πρώτα έζησε σε σπηλιές, δεν είχε τη συνήθεια να κηρύττει σε πόλεις όπως ο Απόστολος Παύλος», σημείωσε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ στο κήρυγμα που εκφώνησε επί της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στο Παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Κατοικίας.

«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος κήρυξε με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς μετέδωσε την πίστη με ανεπίσημο, προσωπικό, οικογενειακό τρόπο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η προσκύνηση των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα από τους Ρουμάνους εντάθηκε από το 1996: «Το 1995, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σημείωσε την ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα με κόκκινο σταυρό στο ημερολόγιο της Εκκλησίας.

Το επόμενο έτος, το 1996, κατάφερα να πείσω τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο να φέρει για λίγες μέρες στο Ιάσιο την Τιμία κάρα του Αγίου Ανδρέα. Η μεταφορά της Τιμίας κάρας του Αγίου στη Ρουμανία ήταν συγκινητική και πανηγυρική. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο προσκυνητές ήρθαν στο Ιάσιο. Για λίγες μέρες μεταφέρθηκε την Τιμία κάρα στην περιοχή Γαλάτσι της Ρουμανίας. Η υποδοχή της Τιμίας κάρας του Αποστόλου είχε τεράστια απήχηση, και έχαιρε μεγάλης κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε έκρηξη ονομάτων Ανδρέα και Ανδρέια με πολλά υποκοριστικά.

Έτσι, σήμερα έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, πιο συγκεκριμένα 940.000 Ρουμάνους που φέρουν το όνομα του Αγίου».

Διαβάστε ακόμη: Ο Πατριάρχης Δανιήλ στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Με πληροφορίες από basilica (Iulian Dumitrascu)

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ (Mircea Florescu)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων