14/07/2023 14/07/2023 Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφηκε χθες μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Στόχος είναι η ανέγερση και ανακαίνιση εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, αλλά και των μουσείων και των βιβλιοθηκών των ρουμανικών κοινοτήτων πέρα ​​από τον ποταμό Προύθο. Της Σβετλάνα...
14 Ιουλίου, 2023 - 10:25
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2023 - 10:42

Ρουμανία: Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών της Μολδαβίας

Διαδώστε:
Ρουμανία: Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών της Μολδαβίας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφηκε χθες μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Στόχος είναι η ανέγερση και ανακαίνιση εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, αλλά και των μουσείων και των βιβλιοθηκών των ρουμανικών κοινοτήτων πέρα ​​από τον ποταμό Προύθο.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον  Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και τον Adrian Dupu (Αντριάν Ντούπου) αρμόδιο υπουργό της Ρουμανίας για τις σχέσεις της χώρας με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Βεσσαραβίας κ. Πέτρος.

Παρακολουθήστε το βίντεο από το Trinitas TV:

Σε δηλώσεις του, ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ υπογράμμισε: «Εμείς χαιρόμαστε που υπογράψαμε από κοινού αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας αφού πριν από λίγο καιρό το Πατριαρχείο υπέγραψε επίσης Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Τμήμα για τους Απανταχού Ρουμάνους. Μέσω αυτών των πρωτοκόλλων συνεργασίας, θέλουμε να καλλιεργήσουμε τη ρουμανική αδελφική κοινωνία και, ειδικότερα, την αδελφική και γειτονική σχέση με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τονίζοντας την ενότητά μας μέσα από τη ρουμανική γλώσσα, τον ρουμανικό πολιτισμό και τα κοινά ρουμανικά αισθήματα. Έχουμε πολλές ενορίες στην Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας που πρέπει να βοηθηθούν και φυσικά με κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που πρέπει να στηριχθούν. Για τους Ρουμάνους, η χριστιανική λατρεία ήταν πηγή πολιτισμού. Τα πρώτα σχολεία ιδρύθηκαν υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και αυτό μας δείχνει την υγιή παράδοση υποστήριξης της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των δημιουργικών αξιών του ρουμανικού λαού, τόσο στη χώρα όσο και κοντά στα σημερινά σύνορα και στη ρουμανική διασπορά».

Από τη μεριά του ο Adrian Dupu, τόνισε: «Ευχαριστώ, Μακαριώτατε Πατριάρχη, για την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας και εμείς, αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, στη διατήρηση της χριστιανικής πίστης στα αριστερά του ποταμού Προύθου, αλλά και στην προώθηση του πολιτισμού, της ρουμανικής γλώσσας και της κοινή μας ιστορία. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτόν τον τρόπο για να προωθήσουμε αυτές τις αξίες και να ναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που είχε η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεσσαραβίας κ. Πέτρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο κ.κ. Δανιήλ και στην Κυβέρνηση της Ρουμανίας για τη σύναψη αυτού του πρωτοκόλλου.

Μεριμνώντας για τη σημασία της διατήρησης της ταυτότητας και της ενίσχυσης των δεσμών της Εκκλησίας με Ρουμάνους από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία φροντίζει για την ενίσχυση της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας των Ρουμάνων της Βεσσαραβίας.

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, ως πνευματική μητέρα που δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά της, μέσω των άξιων ιεραρχών και ιερέων της από τις τρεις Επισκοπές της Βεσσαραβίας, φρόντιζε πάντα τους πιστούς της στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τόσο με τις προσευχές της όσο και με την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε ποιμαντικό, κοινωνικό-φιλανθρωπικό και πολιτιστικό-εκπαιδευτικό επίπεδο την Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας.

Το Τμήμα Σχέσεων με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας συμβάλλει στην εφαρμογή της ρουμανικής κρατικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της κοινότητας γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας, πνευματικότητας και ιστορίας που αποτελεί τη βάση της σχέσης της Ρουμανίας με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ακόμη ενεργεί για την ενίσχυση των δεσμών, την ανάπτυξη της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας, της γλωσσική και θρησκευτικής ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Υπό αυτή την έννοια, το Τμήμα Σχέσεων με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας υποστηρίζει τη δραστηριότητα των ρουμανικών κοινοτήτων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τους χορηγεί μη επιστρέψιμη χρηματοδότηση και άλλα μέσα οικονομικής βοήθειας, σεβόμενη τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.

Τα συμβαλόμενα μέρη επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους και την κοινή τους επιθυμία να προσδιορίσουν τα απαραίτητα βήματα για την υποστήριξη των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με κύριο στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών των δύο θεσμικών οργάνων, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και τις ειδικές δεξιότητες για την ανάπτυξη κοινών έργων και δράσεων, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ρουμάνων της Βεσσαραβίας.

Τα σημαντικότερα σημεία αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι:

  • Η κατασκευή, επισκευή, συντήρηση των εκκλησιών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που είναι υπό τη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας.
  • Η ανακαίνιση και συντήρηση μουσείων, μνημείων, νεκροταφείων κ.ά., η προστασία και αναβίωση των ρουμανικών παραδόσεων και εθίμων·
  • Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών έργων για τις ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
  • Η κατασκευή, ανακαίνιση, συντήρηση και προικοδότηση των βιβλιοθηκών των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
  • Η υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων για ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
  • Τα κόμματα θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του μορφωτικού, πνευματικού ρόλου των ορθοδόξων ενοριών και μονών που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας.
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να υποστηρίξουν τα έργα που προωθούνται από το Τμήμα Σχέσεων με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, μεταξύ άλλων με τη διάθεση, στο μέτρο του δυνατού, των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας.
  • Τα μέρη θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για τη διεξαγωγή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικο Σχολείο», μαθημάτων Θρησκευτικών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την Ορθόδοξη πίστη, τη σύνδεση του ρουμανικού λαού με τον Χριστιανισμό και τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.

        

Πηγή: basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Mircea Florescu

Βίντεο: Trinitas TV

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων