24/01/2022 24/01/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, με την ευκαιρία της 163ης επετείου της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων, στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και αξιοπρεπής συνεργασίας με άλλους λαούς. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Μακαριώτατος ιερούργησε σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, και στο τέλος μίλησε για τις...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 17:38

Ρουμανίας Δανιήλ: Εθνική ενότητα και ειρηνική συνύπαρξη με άλλους λαούς

Διαδώστε:
Ρουμανίας Δανιήλ: Εθνική ενότητα και ειρηνική συνύπαρξη με άλλους λαούς

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, με την ευκαιρία της 163ης επετείου της Ένωσης των Ρουμανικών Πριγκιπάτων, στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και αξιοπρεπής συνεργασίας με άλλους λαούς.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος ιερούργησε σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, και στο τέλος μίλησε για τις εργασίες της Συνέλευσης της Μουντενίας που έλαβαν χώρα στις 24 Ιανουαρίου του 1859, και είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογή του Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Ιωάννη Κούζα της Μολδαβίας και ηγεμόνα της Βλαχίας. «Πριν από τις εκλογές, τα μέλη της Εκλογικής Συνέλευσης ορκίστηκαν στο Ιερό Ευαγγέλιο και στον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον της εικόνας της Αγίας Τριάδας, ότι θα ψηφίσουν την Ένωση των Ρουμανικών Πριγκιπάτων», είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

«Σήμερα προσευχηθήκαμε και στην Υπεραγία Τριάδα, την αιώνια Πηγή ενότητας, ώστε να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε μόνιμα την εθνική ενότητα, την ειρηνική συνύπαρξη και την αξιοπρεπή συνεργασία με άλλους λαούς για το καλό του ρουμανικού λαού και της Ρουμανίας», είπε ο Μακαριώτατος.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Ρουμανίας υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στη διαδικασία που κορυφώθηκε με την Ένωση Ρουμανικών Πριγκιπάτων: «Μέσω ιεραρχών, χειροτονηθέντων ιερέων, μοναχών και λαϊκών θεολόγων, της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεμελιώθηκε η ιστορία της χώρας».

Οι μετεγενέστεροι της επετείου ονόμασαν την 24η Ιανουαρίου 1859 «Μεγάλη Ημέρα του Αιώνα», όπως υπενθύμισε ο Μακαρώατος , υποστηρίζοντας ότι κατανοούσαν ότι η Ένωση των Ρουμανικών Πριγκηπάτων ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου ρουμανικού ενιαίου κράτους.

«Έχω δηλώσει συχνά ότι η ένωση της 24ης Ιανουαρίου 1859 πρέπει να θεωρείται η «Βασική Ένωση», όχι η «Μικρή Ένωση», γιατί αποτέλεσε τη βάση για τον σχηματισμό του ρουμανικού ενιαίου κράτους το 1862, που ονομάζεται Ρουμανία», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η γιορτή είναι μια ημέρα κατά την οποία ευχαριστούμε τον Θεό και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη όλους όσους συνέβαλαν στην Ένωση Ρουμανικών Πριγκιπάτων, δείχνοντας έτσι τη σημασία της ενότητας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας στο πλαίσιο της παρούσας και της μελλοντικής διεθνούς συνεργασίας», επεσήμανε.

Μετά τη Θεία Λειτουργία κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του πρίγκιπα Alexandru Ioan Cuza κοντά στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό.

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία σε όλες τις εκκλησίες του Πατριαρχείου Ρουμανίας και στο τέλος χτύπησαν οι καμπάνες για ένα λεπτό.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, με αφρομή την σημειρνή επέτειο έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: “Σήμερα γιορτάζουμε 163 χρόνια από την Ένωση των Ρουμανικών Πριγκιπάτων, ένα από τα καθοριστικά σχέδια για το σχηματισμό του ρουμανικού ενιαίου εθνικού κράτους. Χρόνια πολλά Ρουμανία! Χρόνια πολλά, αγαπητοί Ρουμάνοι!”

 

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu και ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων