02/05/2022 02/05/2022 «Ο Χριστός ο Κύριος, με τη σοφία Του, μετατρέπει την απιστία του Θωμά σε γόνιμο έργο πίστης», είπε την Κυριακή του Θωμά ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας ιερούργησε στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Με την πίστη αποκτούμε πνευματική γνώση, γνώση για...
02 Μαΐου, 2022 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 - 9:09

Ρουμανίας Δανιήλ: Η πίστη γίνεται γνώση μέσω της ζωντανής σχέσης με τον Χριστό

Διαδώστε:
Ρουμανίας Δανιήλ: Η πίστη γίνεται γνώση μέσω της ζωντανής σχέσης με τον Χριστό

«Ο Χριστός ο Κύριος, με τη σοφία Του, μετατρέπει την απιστία του Θωμά σε γόνιμο έργο πίστης», είπε την Κυριακή του Θωμά ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας ιερούργησε στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Με την πίστη αποκτούμε πνευματική γνώση, γνώση για την παρουσία του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή του Χριστιανού», υπογράμμισε στην αρχή του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος.

Η απιστία έχει γίνει μια ομολογιακή πίστη

Η συνάντηση του Θωμά με τον αναστημένο Χριστό μετατράπηκε σε ομολογιακή πίστη: «Άγγιξε τις πληγές του Κυρίου και ομολόγησε την πίστη του», σχολίασε το επιφώνημα του Πατριάρχη Δανιήλ του αποστόλου: «Κύριέ μου και Θεέ μου!»

«Το σημερινό ευαγγέλιο μας δείχνει τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος αν έχεις πίστη», συνέχισε ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ, παραθέτοντας τη δήλωση του Σωτήρα στο τέλος της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής του Θωμά: «Μακάριοι όσοι δεν είδαν αλλά πίστεψαν».

Μια πνευματική γνώση

«Επειδή ο Θεός είναι άπειρος, άυλος και άφθαρτος, μπορεί να γίνει γνωστός με πίστη, που δεν είναι μια απλή πνευματική πίστη, ότι δηλαδή ο Θεός υπάρχει κάπου. Χρειάζεται η πίστη είναι μια ζωντανή σχέση με τον Θεό, στον Οποίο πιστεύουμε. Η πίστη στον Ιησού Χριστό είναι μια πνευματική σύνδεση με τον Ιησού Χριστό», εξήγησε ο Προκαθήμενος, και συμπλήρωσε:

«Αυτή η πίστη, που γίνεται γνώση μέσω της ζωντανής σχέσης με τον Χριστό, προέρχεται από την υπακοή στο ευαγγέλιο του Χριστού, και ενισχύεται με την ομολογία την πίστη μας στον Κύριο. Τελειοποιείται με την Θεία Κοινωνία».

Η ανταμοιβή της πίστης

«Η ανταμοιβή της πίστης φαίνεται στη σωτηρία των ψυχών. Ποια είναι η σωτηρία των ψυχών; Είναι η ένωση του ανθρώπου με τον αιώνιο Θεό. Αυτή είναι η σωτηρία: η ένωση του πιστού ανθρώπου με τον αιώνιο Θεό, που είναι η Πηγή της αιώνιας ζωής. Γι’ αυτό λέει ο Σωτήρας: κι αν πεθάνει, αυτός που πιστεύει σε εμένα θα ζήσει. Ακόμα κι αν πεθάνει με το σώμα, θα είναι ζωντανός με την ψυχή», διευκρίνισε ο Μακαριώτατος.

«Πλήθος μοναχών, μέσα από τα βουνά, μέσα από τα δάση ανά τους αιώνες, ένιωσαν την ανείπωτη και δοξασμένη χαρά που ήρθε στις ψυχές τους από τον Χριστό ως ανταμοιβή για την πίστη τους», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

«Αυτή λοιπόν η Κυριακή είναι Κυριακή ενίσχυσης της πίστης, του αισθήματος χαράς της σύνδεσής μας με τον Θεό», κατέληξε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Φωτογραφία: Archive Basilica.ro / Raluca Ene

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων