03/07/2022 03/07/2022 Τρεις δεκαετίες μετά την αγιοκατάταξή του, ο Άγιος Πρίγκιπας Στέφανος ο Μέγας τιμήθηκε τόσο με ακολουθίες όσο και με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Πούτνα (στη μεσαιωνική Μολδαβία), της όποιας υπήρξε κτίτωρ. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο από τρεις ιεράρχες: τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σουτσεάβας και Ραουντίου κ....
03 Ιουλίου, 2022 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 - 12:30

Στην Πούτνα γιόρτασαν τον Άγιο Πρίγκηπα Στέφανο τον Μέγα

Διαδώστε:
Στην Πούτνα γιόρτασαν τον Άγιο Πρίγκηπα Στέφανο τον Μέγα

Τρεις δεκαετίες μετά την αγιοκατάταξή του, ο Άγιος Πρίγκιπας Στέφανος ο Μέγας τιμήθηκε τόσο με ακολουθίες όσο και με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Πούτνα (στη μεσαιωνική Μολδαβία), της όποιας υπήρξε κτίτωρ.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο από τρεις ιεράρχες: τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σουτσεάβας και Ραουντίου κ. Καλλίνικο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν και τον βοηθό Επίσκοπο Ντορνεάουλ κ. Δαμασκηνό της Ι. Αρχιεπισκοπής Σουτσεάβας και Ραουντίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σουτσεάβα παρουσίασε πτυχές της ιστορίας της δυναστείας των Μουσάτιν.

«Στη Μολδαβία, η δυναστεία των Μουσάτιν ανέλαβε όχι μόνο την οικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους, αλλά και μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας, στηριγμένης στην ευαισθησία και την αγάπη για την ομορφιά και την ευημερία των Ρουμάνων, πηγές τέχνης και πολιτισμού. (…) Με την άνοδο του Μεγάλου Στεφάνου (1457-1504), οι πολλοί ιεροί τόποι που ιδρύθηκαν από αυτόν, αλλά και από άλλους ηγέτες, μεγάλους βογιάρους ή εκκλησιαστικούς ηγέτες, αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη σημασία που δίνει ο μεγάλος άρχοντας στη θρησκευτική ζωή, αλλά και τη θέση που είχε η Μολδαβική Εκκλησία μέσα στο βασίλειο.

Γνωρίζουμε δύο βογιάρους που έχτισαν από δύο ιερούς ναούς ο καθένας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις γυναίκες των πριγκιπικών ή βογιαρικών οικογενειών της Μολδαβίας, γιατί έστρεψαν, επίσης, την προσοχή τους στην ίδρυση εκκλησιών και μοναστηριών, προικίζοντάς τες με χωριά, αμπέλια, δάση και λιμνούλες, αλλά κυρίως με εκλεκτά ιερά σκεύη, εικόνες, πολύτιμα κεντήματα, σταυρούς από πολύτιμα μέταλλα ή χειρόγραφα όμορφα στολισμένα με μινιατούρες», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, η Φωνητική-Παραδοσιακή Ομάδα «Ai lui Ștefan, noi osteni» του Τεχνολογικού Λυκείου «Ion Nistor» απέδωσε τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα στον Άγιο Πρίγκιπα και σε ολόκληρο το ρουμανικό έθνος.

Καθώς ο Άγιος Στέφανος ο Μέγας είναι και προστάτης του μοναστηριού, ανάμεσα στα τείχη του φρουρίου Πούτνα τελέστηκε η καθιερωμένη στρατιωτική τελετή, με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών. Αφού εψάλησαν ο εθνικός ύμνος της Ρουμανίας και ο κρατικός ύμνος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κατατέθηκαν στεφάνια στον τάφο του ηγεμόνα.

Από την κοίμηση του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου έχουν περάσει 518 χρόνια, ενώ από την αγιοκατάταξή του μόλις 30.

Για αυτά μίλησε ο καθηγούμενος της Μονής Πούτνα, Αρχίμ. Μελχισεδέκ Βέλνιτς:

«Σήμερα συμπληρώνονται 518 χρόνια από τότε που ο Άγιος Στέφανος πέρασε στην αιωνιότητα και, ειδικότερα, γιορτάζουμε 30 χρόνια από την κήρυξη της αγιοκατατάξεώς του, που έγινε το 1992. Μαζί με άλλους Ρουμάνους αγίους, η αγιοκατάταξή του από την Ιερά Σύνοδο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου και η πανηγυρική ανακήρυξη όλων των αγίων έγινε στο Βουκουρέστι στις 21 Ιουνίου. Στη συνέχεια, στις 2 Ιουλίου, στην Πούτνα, έγινε η τοπική ανακήρυξη του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου, του Αγίου Δανιήλ του Ερημίτη και του Αγίου Ιεράρχη Λεοντίου από το Ραντάουτι».

«Ανάμεσα σε αυτούς που ζούσαν τότε στο μοναστήρι είμαστε, επίσης, παρόντες στην Πούτνα οκτώ. Και μαζί μας σήμερα βρίσκεται κι εκείνος που ήταν τότε εφημέριος στο Ιάσιο, ο Σεβασμιώτατος Πατήρ Καλλίνικος, ο οποίος υπέγραψε με τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου την αγιοκατάταξη στον τόμο του Αγίου Στεφάνου. Το τροπάριο του Αγίου Στεφάνου γράφτηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Δανιήλ στο δρόμο από το Ιάσιο προς την Πούτνα. Και η μουσική ανήκει στον Πατέρα Κλέμεντ Χαραλάμ, από την Πούτνα, που είναι τώρα εκκλησιάρχης στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό».

Το τραγούδι του στρατού για τον Άγιο Στέφανο

Η στρατιωτική χορωδία «Răzeșii» του 335ου Τάγματος Πυροβολικού «Alexandru Cel Bun» από το Μποτοσάνι αφιέρωσε ένα τραγούδι στον Άγιο Στέφανο τον Μέγα. Η ηχογράφηση έγινε επαγγελματικά, όπως και τα γυρίσματα, που έγιναν στη φρουρά Botoșani και στο μοναστήρι Πούτνα. Την ιδέα είχε ο νέος ιερέας της φρουράς, πατήρ Teodor Cenușă, ενώ συνεργάστηκε η καλλιτέχνις Iustina Irimia-Cenușă.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων