27/10/2023 27/10/2023 Την απόφαση να αναγράψει στο Αγιολόγιό της τον Μακάριο Πρωτοψάλτη αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίασή της  στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Πατριαρχικού Μεγάρου στο Βουκουρέστι.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η μνήμη του θα τιμάται στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους. Ο Άγιος Μακάριος, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 11:26

Στο Αγιολόγιο της Ρουμανικής Εκκλησίας ο Μακάριος ο Πρωτοψάλτης

Διαδώστε:
Στο Αγιολόγιο της Ρουμανικής Εκκλησίας ο Μακάριος ο Πρωτοψάλτης

Την απόφαση να αναγράψει στο Αγιολόγιό της τον Μακάριο Πρωτοψάλτη αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίασή της  στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Πατριαρχικού Μεγάρου στο Βουκουρέστι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η μνήμη του θα τιμάται στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Μακάριος, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Βουκουρεστίου, ήταν ο πιο γνωστός μουσικοδιδάσκαλος της εποχής του και σπουδαίος συνθέτης της εκκλησιαστικής μουσικής. Γεννήθηκε στο Perieți της κομητείας Ialomița, γύρω στο 1770. Έχοντας προικισμένο από τον Θεό αγάπη για την Εκκλησία και το χάρισμα του τραγουδιού, έμαθε να ψάλλει από μικρή ηλικία.

Ο Άγιος Μακάριος άρχισε αργότερα να μεταφράζει ελληνικούς ύμνους στα ρουμανικά, προσαρμόζοντάς τους στην ψυχή και το ύφος του ρουμανικού λαού. Δημιούργησε πολλά βιβλία που τυπώθηκαν στη Βιέννη, και όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, εργάστηκε για να διαδώσει το νέο άσμα παντού, επισκεπτόμενος πόλεις και χωριά, εκκλησίες και μοναστήρια.

Θεωρείται ο ιδρυτής της ρουμανικής εκκλησιαστικής μουσικής, έχοντας προσαρμόσει το ανατολικό άσμα στη ρουμανική γλώσσα και το ύφος.

Εκοιμήθη ειρηνικά το έτος 1836.

Φωτογραφία: ziarulllumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων