06/02/2019 06/02/2019 Η Ιερά Μονή Συχαστρίας βρίσκεται στους πρόποδες των Καρπαθίων. Είναι από τα πιο πνευματικά και ησυχαστικά μοναστήρια της Ρουμανίας, όπως δηλώνει η ονομασία του, η οποία παράγεται από την ελληνική λέξη ησυχαστήριο. Κτισμένο στους πρόποδες των Καρπαθίων ξεκίνησε αρχικά το 1655, ως ησυχαστήριο το οποίο ίδρυσαν επτά ιερομόναχοι από το μοναστήρι του Νεάμτς. Το 1779...
06 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:46

Στους πρόποδες των Καρπαθίων η Ιερά Μονή Συχαστρίας

Διαδώστε:
Στους πρόποδες των Καρπαθίων η Ιερά Μονή Συχαστρίας

Η Ιερά Μονή Συχαστρίας βρίσκεται στους πρόποδες των Καρπαθίων. Είναι από τα πιο πνευματικά και ησυχαστικά μοναστήρια της Ρουμανίας, όπως δηλώνει η ονομασία του, η οποία παράγεται από την ελληνική λέξη ησυχαστήριο. Κτισμένο στους πρόποδες των Καρπαθίων ξεκίνησε αρχικά το 1655, ως ησυχαστήριο το οποίο ίδρυσαν επτά ιερομόναχοι από το μοναστήρι του Νεάμτς. Το 1779 η Συχαστρία αναζωογονήθηκε πνευματικά υπό την καθοδήγηση του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι Ηγουμένου του μοναστηριού του Νεάμτς.

Το 1821 η Συχαστρία καταστρέφεται από τους τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1824 από τον Μητροπολίτη Βενιαμίν Κωστάκη. Το Καθολικό της κτίσθηκε το 1825 και τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Εικόνα

Η βυζαντινή, αλλά με εντόπιες επιδράσεις αγιογράφησή του, έγινε πριν από μερικά χρόνια. Εκπληκτική η εικόνα της Παναγίας του τέμπλου, δωρίθηκε το 1910 από το Άγιον Όρος. Το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού φαντάζει ζωντανό. Τυπικό του μοναστηρίου είναι να διαβάζεται συνεχεία όλη την ημέρα το ψαλτήρι. Γραφικό το μικρό παρεκκλήσι του. Κτίσθηκε το 1947 και αγιογραφήθηκε με πολύ μεράκι μεταξύ 1947 και 1953 από τον Ειρηναίο Προτσένκο. Ο καλλιτέχνης αυτός του χρωστήρα πέθανε λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο του. Θαυμάσιο το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, στο οποίο είναι τοποθετημένη η εικόνα της Παναγίας. Φέρει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Καινούρια είναι και η αγιογράφηση της μοναστηριακής τράπεζας. Εγκαινιάσθηκε το 1992. Η τράπεζα δέχεται πλήθη επισκεπτών, αφού αρχή απαράβατη του μοναστηρίου είναι να τραπεζώνεται κάθε προσκυνητής, οποιαδήποτε ώρα κι αν πατήσει εδώ το πόδι του.
Εικόνα
Ανάμεσα στα 1909-1944 Ηγούμενος της Σκήτης έγινε ο προερχόμενος από το Άγιον Όρος, ιερομόναχος Ιωαννίκιος Μορόι και ο οποίος επιτέλεσε σπουδαίο πνευματικό έργο.
Εικόνα
Οι πιο σημαντικοί από τους Ηγουμένους που τον διαδέχτηκαν ήταν ο Αρχιμανδρίτης Cleopa Ilie και ο Αρχιμανδρίτης Victorin Oanele.

Όσο διάστημα ο Αρχιμανδρίτης Cleopa Ilie ήτα Ηγούμενος (1945-1949), δημιούργησε μια ισχυρή μοναστική κοινότητα, με αποτέλεσμα ο Πατριάρχης Νικόδημος να ανακηρύξη την Σκήτη Συχαστρία σε κανονικό και ανεξάρτητο Μοναστήρι, χωρίζοντάς την από τα μοναστήρια Νεάμτς και Σέκου.

Εικόνα

Υπό την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Victorin Oanele η μονή της Συχαστρίας πέρασε μια περίοδο σημαντικής ανανέωσης με αποκορύφωμα τι κτίσιμο μιας καινούριας, εντυπωσιακής εκκλησίας αφιερωμένης στην Αγία Θεοδώρα της Σίχλας. Αυτή η εκκλησία καθιερώθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1997 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο τον Α΄. Στη βάση του ναού υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σ΄ όλους τους Αγίους της Ρουμανίας και στον Άγιο μάρτυρα Victorin.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων