17/07/2023 17/07/2023 Το Πολυλειτουργικό Κέντρο Παιδιού και Οικογένειας «Αγία Άννα» της Κοινωνικής Αποστολής “Διακονία” της Ιεράς  Μητρόπολης Βεσσαραβίας εόρτασε την επέτειο του ενός τους από τα εγκαίνιά του. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, το Κέντρο στήριξε πάνω από 4.000 ωφελούμενους, κυρίως μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και ευάλωτες οικογένειες από την τοπική κοινωνία. Το φετινό καλοκαίρι,...
17 Ιουλίου, 2023 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 13:42

Συμπληρώθηκε ένα έτος από τη λειτουργία του Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας της Μητρόπολης Βεσσαραβίας

Διαδώστε:
Συμπληρώθηκε ένα έτος από τη λειτουργία του Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας της Μητρόπολης Βεσσαραβίας

Το Πολυλειτουργικό Κέντρο Παιδιού και Οικογένειας «Αγία Άννα» της Κοινωνικής Αποστολής “Διακονία” της Ιεράς  Μητρόπολης Βεσσαραβίας εόρτασε την επέτειο του ενός τους από τα εγκαίνιά του. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, το Κέντρο στήριξε πάνω από 4.000 ωφελούμενους, κυρίως μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και ευάλωτες οικογένειες από την τοπική κοινωνία.

Το φετινό καλοκαίρι, το Κέντρο φιλοξενεί με ημερήσιες εκδρομές για παιδιά από την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Τα παιδιά παίζουν υπό την καθοδήγηση παιδαγωγών που απασχολεί το Κέντρο και συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις στον βοτανικό κήπο ή τον ζωολογικό κήπο της πόλης.

Η υπηρεσία “Ανάσα” για τις μητέρες

Η υπηρεσία “Ανάσα” του Κέντρο απευθύνεται στις μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν βρει δουλειά στο Κισινάου και δεν έχουν κανέναν για να αφήσουν τα παιδιά τους σχολικής ή προσχολικής ηλικίας.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια τους έρχονται στο Κέντρο μετά το σχολείο, ώστε οι μητέρες να μπορούν να παίρνουν και τα μικρότερα αδέλφια τους στο σπίτι το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά λαμβάνουν δωρεάν μεσημεριανό γεύμα και ένα σνακ.

«Ένας σταθερός αριθμός παιδιών, περίπου 15-17 την ημέρα, επωφελούνται από την υπηρεσία αυτή, ηλικίας από τριών έως έξι ετών», εξηγεί η Iraida Cazac, συντονίστρια του Κέντρου. Στο Κέντρο απασχολούνται παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά

Ακόμη το Κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε κατασκηνώσεις για παιδιά από την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Ανοίξαμε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά υπό τον τίτλο “Φιλία”. Τα παιδιά διάλεξαν το όνομα», όπως είπε η κ. Cazac στο Basilica.

«Χαίρομαι κάθε φορά που έρχομαι εδώ και βλέπω χαρούμενα τα παιδιά, καθώς βλέπω ότι έχουν κάνει φίλους. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μην υποφέρουν τα παιδιά», είπε η Mihaela Belei, συντονίστρια του Προγράμματος «Στην αγκαλιά της μάνας» της Κοινωνικής Αποστολής Διακονία.

Δέματα αγάπης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Το Κέντρο προσφέρει επίσης υλική βοήθεια στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο στους Ουκρανούς: πακέτα με τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής, ψυχολογική ή νομική συμβουλευτική. «Υποστηρίζουμε κυρίως ευάλωτες οικογένειες: παππούδες, γιαγιάδες, ηλικιωμένους ή άτομα που φροντίζουν παιδιά, άτομα με αναπηρία», εξήγησε η κ. Belei. Οι κάτοικοι του Κισινάου φτάνουν στο κέντρο αναζητώντας υλικούς πόρους, αλλά σταδιακά επωφελούνται και από συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως ανέφερε.

Εκτεταμένο πρόγραμμα για μητέρες

Για την περαιτέρω υποστήριξη των μητέρων, δημιουργήθηκε το Κέντρο Μητέρας «Στην αγκαλιά της μητέρας» και ο Παιδικός Σταθμός “Gâgâlici” (Γκεγκελίσι). Και οι δύο προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες για ανύπαντρες και κοινωνικά ευάλωτες μητέρες από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Άνθρωποι με ένα μέτριο εισόδημα προβαίνουν σε δωρεές για το Κέντρο

Η Κοινωνική Αποστολή “Διακονία” της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας λειτουργεί από το 2001, για πάνω από 20 χρόνια, προσφέροντας πολλά για την οικογένεια, και τους ηλικιωμένους.

«Ήμασταν πάντα με τους ανθρώπους που μας χρειάζονται», είπε η κ. Belei. Όμως και ο κόσμος έμεινε δίπλα τους. Ο οργανισμός έχει έναν μικρό αλλά πιστό πυρήνα δωρητών. «Μας βοηθούν όσοι έχουν ένα μέτριο αλλά σταθερό εισόδημα, όχι αυτοί που έχουν πολλά χρήματα. Έχουμε ομάδες μαμάδων που είναι μαζί μας σε όλες τις καμπάνιες και πάντα κάνουν δωρεές «Στην αγκαλιά της μητέρας». Και δεν είναι πλούσιοι», υπογράμμισε. Άλλες πηγές εσόδων είναι η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς.

Ο οργανισμός χρηματοδοτείται επίσης με τη βοήθεια εταιρειών που διαθέτουν κονδύλια για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. «Χιλιάδες επιστολές στέλνονται σε εταιρείες και κάνουν δωρεές. Μαζέψαμε φέτος από αυτούς 12.000 ευρώ », τόνισε η κ. Belei.

Ωστόσο, στην αρχή η Αποστολή “Διακονία” βοήθησε τους πρόσφυγες από δικούς της πόρους. «Μου άρεσε το πώς κινητοποιήθηκε η χώρα μας. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι πρόσφυγες δεν φταίνε για αυτό που τους συμβαίνει. Η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε και τους ετοίμασε ακόμη και ζεστό φαγητό, το οποίο τους περίμενε στο τελωνείο, κατά την είσοδό τους στη χώρα», επεσήμανε η κ. Belei.

Πηγή: Basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Raluca Ene

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων