17/11/2022 17/11/2022 Πάνω από τα μισά ιστορικά μνημεία της χώρας, εθνικής και τοπικής σημασίας, είναι εκκλησιαστικά μνημεία. Αυτά δήλωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με αφορμή την Εθνική Ημέρα Κληρονομιάς της UNESCO στην χώρα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Συνολικά, η Ρουμανία έχει οκτώ πολιτιστικά μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Εκκλησίες από τη βόρεια...
17 Νοεμβρίου, 2022 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2022 - 15:09

Τα εκκλησιαστικά μνημεία στη Ρουμανία – Έκκληση για προστασία και συντήρησή τους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Τα εκκλησιαστικά μνημεία στη Ρουμανία – Έκκληση για προστασία και συντήρησή τους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πάνω από τα μισά ιστορικά μνημεία της χώρας, εθνικής και τοπικής σημασίας, είναι εκκλησιαστικά μνημεία. Αυτά δήλωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με αφορμή την Εθνική Ημέρα Κληρονομιάς της UNESCO στην χώρα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πηγή φωτογραφίας gazetadecluj

Συνολικά, η Ρουμανία έχει οκτώ πολιτιστικά μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:

  • Εκκλησίες από τη βόρεια Μολδαβία από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα (1993)
  • Μοναστήρι του Χορέζου που βρίσκεται στην περιοχή Βλαχία, στη Ρουμανία (1993)

  • Χωριά με οχυρωμένες εκκλησίες στην Τρανσυλβανία (1993, 1999)
  • Τα Δακικά φρούρια στα Όρη Orăștie (Ορέστιε), στη Ρουμανία (1999), και το ιστορικό κέντρο της Σιγκισοάρα (1999), πόλη στον ποταμό Τιρνάβα Μάρε στην επαρχία Μούρες της Ρουμανίας

  • Το σύνολο των ξύλινων εκκλησιών από τις Μαραμούρες (1999)
  • Ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Δούναβη (1991)

  • Αρχέγονα Δάση Οξιάς από τα Καρπάθια Όρη (2017)
  • Το τοπίο εξόρυξης από τη Ρόσια Μοντάνα (2021), μια κοινότητα της κομητείας Άλμπα στα βουνά της δυτικής Τρανσυλβανίας

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

Εκκλησιαστικά μνημεία

«Πάνω από τα μισά ιστορικά μνημεία της χώρας, εθνικής και τοπικής σημασίας, είναι εκκλησιαστικά μνημεία: Πρόκειται για μοναστηριακές και ενοριακές εκκλησίες, ξύλινο Ιεροί Ναοί σε αγροτικές περιοχές, νεκροταφεία, εκκλησίες και παρεκκλήσια νοσοκομείων», όπως είχε αναφέρει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σε περσινή εκδήλωση αφιερωμένη στην 65η επέτειο από την ένταξη της Ρουμανίας στην UNESCO.

«Μαζί με τις φυσικές τοποθεσίες που περιλαμβάνονται ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (το Δέλτα του Δούναβη, τα αιωνόβια δάση οξιάς από τα Καρπάθια Όρη) και τις ιστορικές τοποθεσίες (τα Δακικά φρούρια των βουνών Orăștiei, οι οχυρωμένες εκκλησίες της Τρανσυλβανίας), η χώρα μας αντιπροσωπεύεται από πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, μέσω των οποίων η χριστιανική πνευματικότητα καρποφόρησε», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Εκτός από τα αναφερόμενα μνημεία, που είναι ήδη αναγνωρισμένα από την UNESCO, πάνω από 1.000 εκκλησιαστικά μνημεία από το Βουκουρέστι και το Ίλφοβ θα μπορούσαν να ενταχθούν, σύμφωνα με τον Πατριαρχικό Σύμβουλο π. Nicolae Dascălu. «Για αυτό, η Εκκλησία χρειάζεται την υποστήριξη του ρουμανικού κράτους, καθώς τα μνημεία μας εμπλουτίζουν την εθνική πολιτιστική κληρονομιά και είναι ανοιχτά βιβλία για την ομορφιά της ρουμανικής ψυχής και τη δημιουργική ιδιοφυΐα της», όπως είχε δηλώσει σε σχετική εκδήλωση.

Παρακάτω δείτε το βίντεο του Trinitas TV από το συνέδριο για τα 65 χρόνια παρουσίας της Ρουμανίας στην  UNESCO:

«Τα εκκλησιαστική μνημεία αποτελούν πηγή πνευματικής χαράς, και έμπνευσης για θρησκευτική και καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από αυτά προβάλλονται οι αξίες της εθνικής κληρονομιάς.

Η επιβίωση αυτών των έργων θρησκευτικής τέχνης εξαρτάται από την ανάληψη ευθύνης, την ιεράρχηση και τη μακροπρόθεσμη επένδυση για τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους. Επομένως, Εκκλησία και πολιτεία, μαζί με όλη την κοινωνία, έχουν κοινό καθήκον να διαφυλάξουν, να προβάλουν και να εκτιμήσουν την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που έδωσαν οι πρόγονοί μας, την οποία πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», είχε υπογραμμίσει ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ.

Ο εορτασμός της 16ης Νοεμβρίου ως Εθνικής Ημέρας Κληρονομιάς της UNESCO στη Ρουμανία αποφασίστηκε το 2010. Στόχος είναι η προώθηση της ρουμανικής κληρονομιάς στη διεθνή και εθνική κοινότητα, και η ανάδειξη της αναγκαιότητας προστασίας και διατήρησής της.

Με φωτογραφίες από basilica (Simona-Mirela Miculescu/Twitter), Ziarul Lumina

Με πληροφορίες από basilica (Sorin Ionițe, Gheorghe Anghel)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων