12/12/2022 12/12/2022 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος του Νέου, του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού, στο Βουκουρέστι, με αφορμή την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ταυτόχρονα, χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στον Καθαγιασμού του παρεκκλησίου του Αγίου στη Βραΐλα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Βουκουρέστι Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί για...
12 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:36
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2022 - 16:01

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα του Νέου στο Βουκουρέστι και στη Βραΐλα

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα του Νέου στο Βουκουρέστι και στη Βραΐλα

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος του Νέου, του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού, στο Βουκουρέστι, με αφορμή την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ταυτόχρονα, χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στον Καθαγιασμού του παρεκκλησίου του Αγίου στη Βραΐλα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Βουκουρέστι

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί για να προσκυνήσουν τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι του Αγίου. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο κήρυγμά του, εξέθεσε τη γεμάτη προκλήσεις, αλλά και επιτεύγματα ζωή του Αγίου. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τόπος λατρείας ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα για τη βοήθεια που προσέφερε στους κατοίκους του Βουκουρεστίου κατά τη διάρκεια της επιδημίας πανώλης.

Ανέφερε επίσης ότι και στην εποχή μας ο Άγιος κάνει θαύματα για όσους προσεύχονται σε αυτόν με πίστη.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Πλοεστίου, παρουσίασε στους πιστούς την έκδοση του 2022 του τόμου «Νέα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος: μαρτυρίες από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Νέου από το Βουκουρέστι».

Αναφερόμενος στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο Θεοφιλέστατος συνόψισε τον ενάρετο βίο του Αγίου σε τέσσερις μακαρισμούς: «Οι τέσσερις μακαρισμοί που αναφέρει ο Άγιος Λουκάς στο σημερινό Ευαγγέλιο αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο Άγιος Σπυρίδων έζησε τη ζωή του, πασχίζοντας να είναι αληθινός ποιμένας της Εκκλησίας κατά το πρότυπο του Σωτήρος Ιησού Χριστού».

Ο Βίος του Αγίου Σπυρίδωνα σε τέσσερις μακαρισμούς:

1. Μακάριοι είναι οι φτωχοί γιατί δική τους είναι η βασιλεία του Θεού

«Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε σε μια σεμνή και φτωχή οικογένεια βοσκών. Έζησε ταπεινά όλη του τη ζωή, μοιράζοντας τα αγαθά που έπαιρνε στους φτωχούς. Γι’ αυτό κληρονόμησε τη βασιλεία των ουρανών. Όσοι αγωνίζονται να κυβερνήσουν το επίγειο βασίλειο δεν έχουν πια χρόνο να ασχοληθούν με την ψυχή, έχουν μόνο τον κόσμο που περνάει», όπως ανέφερε ο Θεοφιλέστατος.

2. Μακάριοι εσείς που τώρα πεινάτε, γιατί θα σας χορτάσει ο Θεός

«Ο Άγιος Σπυρίδων, που συχνά λιμοκτονούσε προσφέροντας την τροφή του στους απόρους, τροφοδοτήθηκε από τον Θεό με δώρα πάνω από τον κόσμο», όπως είπε ο Θεοφιλέστατος.

3. Μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε γιατί αύριο θα χαρείτε

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Άγιος Σπυρίδων έκλαψε πολύ τις νύχτες της αγρυπνίας για τον εαυτό του, για τις αμαρτίες των ανατεθέντων στη φροντίδα του, και ιδού, η ψυχή του αγαλλιάζει σήμερα με τους αγίους του Θεού στην αιώνια βασιλεία», είπε χαρακτηριστικά.

4. Μακάριοι είστε όταν σας μισήσουν οι άνθρωποι και σας διώξουν από τις συναγωγές και σας χλευάσουν και δυσφημίσουν το όνομά σας εξαιτίας του Υιού του Ανθρώπου

«Ιδού, ο Άγιος Σπυρίδων υπέφερε για την πίστη του στον Ιησού Χριστό, ένα μάτι του αφαιρέθηκε, έφερε στο σώμα του τα σημάδια των βασανιστηρίων και ταλαιπωρίας που υπέμεινε στο ορυχείο όπου καταδικάστηκε σε σκληρά έργα. Γι’ αυτό η ψυχή του, σύμφωνα με την υπόσχεση από το σημερινό ευαγγέλιο, χαίρεται στους ουρανούς: “Να χαίρεστε εκείνη την ημέρα και να χαίρεστε, γιατί, ιδού, η ανταμοιβή σας είναι μεγάλη στον ουρανό”», υπογράμμισε.

Στο τέλος της ακολουθίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους κτήτορες του καθεδρικού ναού.

Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν μέχρι αργά το βράδυ τον προστάτη της Βραΐλα

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός τέλεσε τον καθαγιασμό του παρεκκλησίου του Αγίου Σπυρίδωνος του Νέου στη Βραΐλα που έχει ως προστάτη της τον Άγιο. Μέχρι αργά το βράδυ χιλιάδες πιστοί του δήμου προσκύνησαν στο Ιερό Βήμα. Στον καθαγιασμό συμμετείχαν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην αγρυπνία, και μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη ζωή και το έργο του Αγίου.

Οι ιδρυτές του λατρευτικού τόπου και όσοι στήριξαν οικονομικά την ανέγερση και την διακόσμηση του ναού, έλαβαν διπλώματα επιβράβευσης από τον Σεβασμιώτατο.

Με αφορμή τον καθαγιασμό του παρεκκλησίου, εθελοντές της περιοχής ετοίμασαν αρκετές συσκευασίες με τρόφιμα για 20 ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, προσέφεραν δώρα σε 50 παιδιά από σχολείο στη Βραΐλα, και σε 30 παιδιά που νοσηλεύονται στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Επειγόντων Περιστατικών Αγίου Νικολάου στη Βραΐλα.

Ο θεμέλιος λίθος του ναού τέθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1996 και μετά κτίστηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Μεταξύ 1999 και 2016 κατασκευάστηκε ο τόπος λατρείας και μέχρι το 2022 εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα για εξυπηρέτηση αντικείμενα, με στασίδια και εικόνες.

Με πληροφορίες από Basilica (Sorin Ionițe, Alexandru Boboc)

Φωτογραφίες: Facebook / Αρχιεπισκοπή Κάτω Δουνάβεως, ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων