25/04/2021 25/04/2021 Μια παράδοση που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του ρουμάνικου λαού ενάντια στον διχασμό και υπέρ της ενότητας συνεχίστηκε την Παρασκευή, με το άναμμα του 23ου «κεριού εθνικής ενότητας» στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Χλιντσέα κοντά στο Ιάσιο. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελκί, κ. Αντώνιος, που υπηρετεί στην Επισκοπή Βεσσαραβίας, άφησε για πρώτη φορά ένα τέτοιο κερί-σύμβολο...
25 Απριλίου, 2021 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 11:40

Το 23ο κερί για την ενότητα του ρουμανικού λαού καίγεται στη Μονή Hlincea

Διαδώστε:
Το 23ο κερί για την ενότητα του ρουμανικού λαού καίγεται στη Μονή Hlincea

Μια παράδοση που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του ρουμάνικου λαού ενάντια στον διχασμό και υπέρ της ενότητας συνεχίστηκε την Παρασκευή, με το άναμμα του 23ου «κεριού εθνικής ενότητας» στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Χλιντσέα κοντά στο Ιάσιο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελκί, κ. Αντώνιος, που υπηρετεί στην Επισκοπή Βεσσαραβίας, άφησε για πρώτη φορά ένα τέτοιο κερί-σύμβολο στην Ιερά Μονή, το οποίο θα καίει πάντα για την ενότητα των Ρουμάνων.

Η χειρονομία αυτή έχει επαναληφθεί 21 φορές μέχρι τώρα.

«Η ρουμάνικη ορθόδοξη εκκλησία επιθυμούσε να καλέσει όλους τους Ρουμάνους να προσευχηθούν, ώστε να τραβήξουν την προσοχή του Θεού στον πόνο μας, στη διαίρεση των Ρουμάνων», υπογράμμισε ο Επίσκοπος, εξηγώντας πως ξεκίνησε το έθιμο.

«Ο Θεός τοποθέτησε τα έθνη μας να ζουν μαζί σε μια περιοχή που όρισε ο ίδιος», είπε ο Επίσκοπος, «αλλά στην ιστορία χωρίστηκαν και χωρίζονται από τις δυνάμεις του κακού και από τους βλάσφημους γείτονες, που λαχταρούν εδάφη που δεν ανήκουν σε αυτούς. Ολόκληρο το έθνος μας καλείται να αγωνιστεί για την ενότητα του. Η επίτευξη ενότητας είναι έκκληση και ευλογία για κάθε Ρουμάνο».

Ο Επίσκοπος παραδέχθηκε ότι στη Βεσσαραβία «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη της ενότητας των Ρουμάνων».

«Οι συνέπειες της διαίρεσης είναι διαφορετικές, αλλά εμείς, κληρικοί και πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Βεσσαραβίας, καλούμαστε να εργαστούμε για την επίτευξη της ενότητας του ρουμανικού λαού. Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε. Και χρειαζόμαστε πολλή προσευχή. Ελπίζουμε ότι αν ο Θεός δει την επιθυμία και την επιμονή μας στην προσευχή, θα απαντήσει στο αίτημά μας.

Ο Θεός μας επέτρεψε να χωριστούμε, έτσι ώστε να μπορούμε να ανακαλύψουμε πόσα σημαίνει η ενότητα για ένα έθνος και ότι χωρίς τη βοήθειά Του δεν μπορούμε να επιτύχουμε την εδαφική ενότητα των ρουμανικών εδαφών. Και η ενότητα για ένα έθνος σημαίνει πρόοδο, ευημερία, φως. Μέσω της κοινής προσευχής μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ενότητα του ρουμανικού λαού», κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο ίδιος έδωσε στον ηγούμενο της Μονής, γέροντα Μεθόδιο, το κερί που θα κάψει για την ενότητα του ρουμανικού λαού στη Μονή Hlincea.

Κατόπιν, ο Ηγούμενος τον ευχαρίστησε και υποσχέθηκε ότι η κοινότητα του μοναστηριού θα φροντίσει το κερί-σύμβολο.

Το μοναστήρι Hlincea βρίσκεται στο χωριό Hlincea στην κοινότητα Ciurea, στο νομό Ιασίου. Χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα, ιδρύθηκε από την Μαρία, κόρη του Petru Şchiopul, ηγεμόνα της Μολδαβίας (1574-1579 και 1582-1591) και τον σύζυγό της, τον ελληνικής καταγωγής Zottu Tzigara.

Η Μονή Hlincea έκλεισε ως αποτέλεσμα του διατάγματος 410/1959. Το ερημητήριο άνοιξε ξανά το 1990, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, φέρνοντας μοναχούς από την Ιερά Μονή Χορίτα, με επικεφαλής τον πατέρα Μεθόδιο Οπρίκα, ο οποίος διορίστηκε ηγούμενος και ο Ιερός Ναός της πλέον αποτελεί την εκκλησία – ενορία του χωριού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο στη Ρουμανία εορτάστηκε η 103η επέτειος της Ενώσεως της Βεσσαραβίας με τη Ρουμανία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεσσαραβίας κ. Πέτρος τόνισε στο μήνυμά του «το παράδειγμα των προγόνων που πραγματοποίησαν την Ένωση το 1918 μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε σταθεροί και με αυτοπεποίθηση και να κρατήσουμε για πάντα την ρουμανική ανάσα παρά τα υπάρχοντα σύνορα».

Πηγή: basilica.ro

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων