18/02/2022 18/02/2022 Ενώ στη ρουμανική διασπορά ο αριθμός των βαπτισμένων παιδιών ήταν πολύ μεγαλύτερος πέρυσι σε σύγκριση με τους θανάτους – περίπου εννέα φορές, στη χώρα είχαμε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων από γεννήσεις. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση του Εθνικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, έγιναν κατά εννέα φορές περισσότερες βαπτίσεις από τους Ρουμάνους της διασποράς σε...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2022 - 9:30

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ρουμανίας και η Εκκλησία

Διαδώστε:
Το δημογραφικό πρόβλημα της Ρουμανίας και η Εκκλησία

Ενώ στη ρουμανική διασπορά ο αριθμός των βαπτισμένων παιδιών ήταν πολύ μεγαλύτερος πέρυσι σε σύγκριση με τους θανάτους – περίπου εννέα φορές, στη χώρα είχαμε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων από γεννήσεις.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση του Εθνικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, έγιναν κατά εννέα φορές περισσότερες βαπτίσεις από τους Ρουμάνους της διασποράς σε σχέση με τους θανάτους. Οι ορθόδοξοι κληρικοί της διασποράς τέλεσαν πέρυσι 24.643 βαπτίσεις και μόνο 2.734 κηδείες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξενιτεμένοι Ρουμάνοι παρουσιάζουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τους πολίτες της Ρουμανίας.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε πόσο επίκαιρα είναι τα στοιχεία, γιατί πολλοί Ρουμάνοι που πέθαναν στο εξωτερικό επιλέγουν να ταφούν στην πατρίδα τους.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής το 2021 δείχνουν ότι στη Ρουμανία υπήρχαν σχεδόν διπλάσιες γεννήσεις από τους θανάτους. Έτσι, ο αριθμός των νεογνών πέρυσι ήταν 179.854 και οι θάνατοι 334.832 .

Σχολιάζοντας τα στοιχεία στη χώρα, η ηλεκτρονική έκδοση Edupedu.ro , αναφέρει: «Σχεδόν 1.000 νηπιαγωγεία/σχολεία έχουν από 23 παιδιά το καθένα, το οποίο αποδεικνύει τη μείωση του αριθμού των νεογνών το 2021, σε σύγκριση με το 2019».

Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών στη Ρουμανία, η οποία διαρκεί έως τις 17 Ιουλίου 2022, θα δείξει ακριβώς την κατάσταση του πληθυσμού της χώρας.

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει την πρωτοβουλία και προτρέπει τους Ρουμάνους να συμμετάσχουν στην Απογραφή. Με βάση τα δεδομένα μέσα από την Απογραφή, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη κοινωνικών παρεμβάσεων και δημόσιων πολιτικών για τη στήριξη της δημογραφικής ανάκαμψης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων