01/03/2022 14/03/2022 Το Πατριαρχείο Ρουμανίας, δια του εκπροσώπου του κ. Vasile Bănescu, ανανεώνει την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ουκρανίας, καθώς και προς όλα τα θύματα αυτού του ρωσο-ουκρανικού μετώπου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Οι τελευταίες ημέρες της κλιμάκωσης του πολέμου της Ρωσίας και Ουκρανίας και, αναπόφευκτα, ενάντια στις αξίες της δημοκρατίας στα...
01 Μαρτίου, 2022 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2022 - 17:55

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Έκκληση για αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Ρουμανίας: Έκκληση για αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας, δια του εκπροσώπου του κ. Vasile Bănescu, ανανεώνει την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ουκρανίας, καθώς και προς όλα τα θύματα αυτού του ρωσο-ουκρανικού μετώπου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Οι τελευταίες ημέρες της κλιμάκωσης του πολέμου της Ρωσίας και Ουκρανίας και, αναπόφευκτα, ενάντια στις αξίες της δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά κράτη δημιούργησαν τις τραγικές συνθήκες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην οποία έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως μητέρες και παιδιά», σημείωσε ο κ. Vasile Bănescu.

«Σε αυτό το κορεσμένο από βάσανα πλαίσιο, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας ανανεώνει το πρόσφατο μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για αλληλεγγύη προς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ουκρανία, αλλά και με όλα τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου τόσο κοντά στη Ρουμανία, και προτρέπει όλους τους κληρικούς και οι λαϊκοί να κινητοποιηθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και να συμμετάσχουν σε φιλανθρωπικές πράξεις δωρεάς, που είχαν σκοπό να προσφέρουν πραγματική υποστήριξη και παρηγοριά σε αυτούς που τώρα συνθλίβονται από τον φόβο, την αδυναμία και τα βάσανα», είπε ο κ. Vasile Bănescu.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας τόνισε επίσης ότι «οι οριακές καταστάσεις που περνάμε είναι και αυτές που υποδηλώνουν τον πραγματικό βαθμό εκχριστιανισμού μας».

Μητρόπολη Βεσσαραβίας

Κατόπιν αιτήματος της Κοινωνικής Αποστολής Διακονίας της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας έστειλε φορτηγό στο Κισινάου το πρωί της Τρίτης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για Ουκρανούς πρόσφυγες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

«Είναι μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κοινωνική Αποστολή της Διακονίας που πραγματοποιείται από το Πατριαρχείο Ρουμανίας μαζί με τη Φιλανθρωπική Ομοσπονδία, μέσω της πλατφόρμας «Βοήθεια με χαρά»», είπε ο π. Ciprian Ioniță στο Radio Trinitas.

«Σε αυτή τη μεταφορά, οι άνθρωποι της Κοινωνικής Αποστολής της Διακονίας μας ζήτησαν επειγόντως ρούχα για τα παιδιά και φαγητό για τους μικρούς», σχολίασε ο π. Ciprian Ioniță.

Παράλληλα, στάλθηκαν διάφορα τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής και κουβέρτες.
Σε αυτή τη φιλανθρωπική δράση προσχώρησε και η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου, η οποία παρείχε, με τη βοήθεια αρκετών εμπόρων, τρόφιμα, καθώς και το φορτηγό που μετέφερε τα εμπορεύματα.

Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου

Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα υποστήριξης, με την πρωτοβουλία και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλίνικου. Υπό αυτή την έννοια, συστάθηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από κληρικούς του Επισκοπικού Κέντρου, τον Αρχιεπίσκοπο, συντονιστές εθελοντών, για να βρεθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα υποστήριξης αυτή τη στιγμή για Ουκρανούς πολίτες που διέρχονται ή σκοπεύουν να παραμείνουν στη Ρουμανία.

Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου

Η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου διοργανώνει έρανο 1-10 Μαρτίου για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων και την παροχή στέγης σε 300 άτομα. Η Αρχιεπισκοπή συμμετείχε επίσης στην αποστολή φορτηγού με τρόφιμα και βασικά προϊόντα για τους πρόσφυγες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

«Αυτά τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για ταχύτερη παρέμβαση. Όταν εντοπίζονται προβλήματα, οι αδελφοί μας από τη Σουτσεάβα, από τις Μαραμούρες, από το Ιάσιο μας ενημερώνουν για να αγοράσουμε διάφορα πράγματα που μπορούμε να τα προσφέρουμε στους πρόσφυγες», εξήγησε στο Radio Trinitas ο π. Ionuț Tutea, Σύμβουλος στο Κοινωνικό -Φιλανθρωπικό Τομέα της Αρχιεπισκοπής.

«Έχουμε ήδη εντοπίσει περισσότερους από 100 χώρους φιλοξενίας για πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε πάνω από 300 άτομα σε ενοριακά σπίτια ή άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους», είπε ο π. Ionuț Tutea.

Ενορία Αράντ

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, η Ενορία Αράντ έστειλε 3 τόνους βοήθειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισήλθαν από την Ρουμανία μέσω του τελωνείου από τις Μαραμούρες και το Σάτου Μάρε.

Η βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, προϊόντα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας, καινούργια παιδικά ρούχα, παιχνίδια και νερό, προσφέρθηκε στο μοναστήρι Μπαρσάνα, στην κομητεία Μαραμούρες, από όπου θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες.

Η κοινωνική-φιλανθρωπική δράση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της ενοριακής κοινότητας, του Κέντρου Εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας «Helen Doron» στο Αράντ, καθώς και άλλων τοπικών εταιρειών.

Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης

Τα Ιατρικά Κέντρα της Μητρόπολης Μολδαβίας και της Μπουκοβίνης (Πολυκλινική, Νοσοκομείο και Ιατρικό Ίδρυμα) προσφέρουν επί του παρόντος δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στο Ιάσιο και χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

«Προτεραιότητα έχουν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. Οι γιατροί θα βοηθήσουν εθελοντικά όσους βρίσκονται σε μια τέτοια δοκιμή παρέχοντάς τους συμβουλές και άλλες απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες», είπαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Κέντρων από το Ιάσιο.

Πηγή φωτογραφιών: ziarullumina, basilica

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων