12/11/2022 12/11/2022 Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Άγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυρας στο Βουκουρέστι. Με την άδεια και την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ ιερούργησε στο πανηγυρίζον πατριαρχικό παρεκκλήσι Αγίου Μηνά  – Βέργκου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Πολιούχου Αγίου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Παραμονή της εορτής έγινε η αποκομιδή...
12 Νοεμβρίου, 2022 - 10:25
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 - 10:36

Το Βουκουρέστι εόρτασε τον Άγιο Μηνά – Έκκληση να ανακτήσουμε την χαμένη πίστη μας

Διαδώστε:
Το Βουκουρέστι εόρτασε τον Άγιο Μηνά – Έκκληση να ανακτήσουμε την χαμένη πίστη μας

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Άγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυρας στο Βουκουρέστι. Με την άδεια και την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ ιερούργησε στο πανηγυρίζον πατριαρχικό παρεκκλήσι Αγίου Μηνά  – Βέργκου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Πολιούχου Αγίου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Παραμονή της εορτής έγινε η αποκομιδή της λειψανοθήκης με τεμάχιο λειψάνου του αγίου και εναπόθεσή του για προσκύνηση στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού. Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών οι οποίοι παρά την βροχή και το κρύο περίμεναν καρτερικά για να προσκυνήσουν, καθώς οι ώρες αναμονής ήταν μεγάλες. Ευτυχώς η κακοκαιρία σταμάτησε το μεσημέρι διευκολύνοντας μικρούς και μεγάλους.

Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος έκανε έκκληση να ζητήσουμε από τον Άγιο Μηνά να βρούμε τα πνευματικά μας πλούτη, και όχι μόνο τα χαμένα υλικά αγαθά: «Όταν ερχόμαστε στον Άγιο Μηνά τον Μεγαλομάρτυρα, ας του ζητήσουμε όχι μόνο την ανάκτηση των χαμένων πραγμάτων, αλλά και τα πνευματικά πλούτη που άθελά μας χάσαμε. Είναι σωστό να ζητάμε από τον Άγιο Μηνά να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τα χαμένα αγαθά που έχουμε αποκτήσει με την εργασία. Ωστόσο, είναι λάθος να μην ζητήσουμε να μας δώσει ο Άγιος τη δύναμη να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια που συχνά χάνουμε».

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος τόνισε: «Να ζητήσουμε από τον Άγιο να μας δώσει τη δύναμη να ξαναβρούμε την πίστη που μας έφερε στην εκκλησία όταν ήμασταν παιδιά, τις χαρές που αφήσαμε πίσω με τα χρόνια».

«Συχνά χάνουμε την αθωότητά μας, την ομορφιά μιας αληθινά χριστιανικής ζωής, και δεν ζητάμε από τον Άγιο να μας βοηθήσει να τα ξαναβρούμε όλα αυτά», πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

«Σπάνια, όταν μας κυριεύει η νοσταλγία, θυμόμαστε πόσο όμορφα ήταν στα παιδικά μας χρόνια, όταν πηγαίναμε με τους παππούδες μας, με τους γονείς μας στην Εκκλησία. Δεν συνειδητοποιούμε τα όσα χάνουμε εμείς οι Χριστιανοί όταν για μήνες ή χρόνια δεν πηγαίνουμε στην Εκκλησία. Έχουμε ψωμί στο τραπέζι, έχουμε σπίτι και ζεστασιά σε αυτό, έχουμε υγεία, αλλά, μια μέρα, μπορεί να ξυπνήσουμε χωρίς αυτά τα πράγματα», προειδοποίησε ο Θεοφιλέστατος.

Επίσης, ο Επίσκοπος Πλοεστίου συμβούλεψε τους πιστούς να μην περιμένουν να φθάσουν στην τρίτη ηλικία για να αναζητήσουν τον Θεό και να έρθουν πιο κοντά του.

«Είναι σημαντικό να υπηρετούμε τον Χριστό όταν είμαστε νέοι, όταν είμαστε υγιείς, και όχι όταν πια είμαστε σε μεγάλη ηλικία, όταν κατακλυζόμαστε από προβλήματα και η υγεία μας φθίνει», είπε και πρόσθεσε:

«Είναι για όλους μας μια προτροπή να αναζητούμε την αγιότητα από νεαρή ηλικία. Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο, και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους και να αγωνιζόμαστε σαν να μην πρόκειται να πεθάνουμε ποτέ».

Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του με συγχαρητήριο μήνυμα του Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ προς όλους όσους εορτάζουν την ημέρα της μνήμης των Αγίων Μηνά, Βικεντίου, και Βίκτωρος. «Είθε ο Θεός να σας βοηθήσει, να σας δώσει σοφία και δύναμη, για να είμαστε, όπως οι άγιοι του Θεού», είπε ο Θεοφιλέστατος.

 

Με πληροφορίες από basilica.ro (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες από Basilica.ro / Mircea Florescu και     ziarullumina, 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων