27/10/2020 27/10/2020 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην σημερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή του Πολιούχου του Βουκουρεστίου, Αγίου Δημητρίου του Νέου κήρυξε τον Θείο Λόγο το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020. Ο Μακαριώτατος τόνισε κατά την ομιλία του ότι “το έργο της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ειδικά από τη ζωή των Αγίων,...
27 Οκτωβρίου, 2020 - 17:07
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2020 - 19:25

Το Βουκουρέστι εόρτασε τον Πολιούχο του (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το Βουκουρέστι εόρτασε τον Πολιούχο του (ΦΩΤΟ)

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην σημερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή του Πολιούχου του Βουκουρεστίου, Αγίου Δημητρίου του Νέου κήρυξε τον Θείο Λόγο το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020. Ο Μακαριώτατος τόνισε κατά την ομιλία του ότι “το έργο της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ειδικά από τη ζωή των Αγίων, από τη δίκαιη πίστη τους και την καθαρή ζωή τους που είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού”. 

“Αυτό που βλέπουμε στη ζωή του Αγίου Δημητρίου του Νέου είναι ακριβώς πώς λειτουργεί η Βασιλεία του Θεού σε αυτόν τον κόσμο. Το βασίλειο του Θεού δεν χτυπά, δεν κάνει θόρυβο, αλλά έρχεται κρυφά στην ψυχή του ανθρώπου» τόνισε ο Πατριάρχης και συνέχισε εξηγώντας ότι η πύλη της Βασιλείας του Θεού προς αυτόν τον κόσμο είναι η καρδιά κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό οι ευσεβείς Άγιοι ασκούσαν την προσευχή.

“Αυτό το Βασίλειο έρχεται κρυφά, δεν αναγκάζει την ανθρώπινη ελευθερία, δεν εκφοβίζει, δεν τρομάζει, αλλά είναι μια ήπια, ταπεινή παρουσία. Γι’ αυτό ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός λέει ότι «η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σου σημείωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Μιλώντας για τη ζωή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, ο οποίος ήταν βοσκός προβάτων και βοοειδών, ο Πατριάρχης έφερε στο προσκήνιο ένα περιστατικό που δείχνει την ευαισθησία.  “Λέγεται ότι ήταν τόσο ευαίσθητος και ελεήμων που κάποτε, όταν κατά λάθος πάτησε μια φωλιά πουλιού και έσπασε ένα αυγό αυτοτιμωρήθηκε: δεν φορούσε παπούτσια για τρία χρόνια. Περπατούσε χωρίς παπούτσια… Ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος ζούσε στη φύση πολύ και είχε αντιληφθεί ότι όλα τα πλάσματα είναι του Θεού και της Δημιουργίας Του».

Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου

Ο Μακαριώτατος τόνισε το γεγονός ότι παρόλο που κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν άγνωστος, μετά τον θάνατό του ο Άγιος Δημήτριος ήταν θαυματουργός επειδή βοήθησε πολλούς ανθρώπους. Τα λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, το 1774.

“Από τότε και μέχρι τώρα, τα Ιερά Λείψανά του ήταν ασπίδα, πηγή χαράς και ειρήνης, παρηγοριάς και ευλογίας για τους κατοίκους της πόλης και για όλους εκείνους που ήρθαν να τον τιμήσουν εδώ”, δήλωσε ο Πατριάρχης. «Τα θαύματά του προέρχονταν από αγάπη για τους ανθρώπους που υποφέρουν», είπε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ ανέπτυξε στους πιστούς μερικά θαύματα του Αγίου Δημητρίου όπως τη σωτηρία της πόλης του Βουκουρεστίου από μια ισχυρή επιδημία πανούκλας, μετά την περιφορά των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους της πόλης το 1814. Ακόμα την ευλογία που έδωσε κατά την διάρκεια της ξηρασίας και του λιμού του 1827 όπου μετά από περιφορά των Λειψάνων του Αγίου έβρεξε στο Βουκουρέστι. Και τέλος το 1831 όταν λόγω της χολέρας η Ρουμανική πρωτεύουσα κόντεψε να ερημώσει, οργανώθηκε μια μεγάλη λιτανεία στις 15 Σεπτεμβρίου κι από εκείνη την ημέρα ο ημερήσιος αριθμός θυμάτων άρχισε να μειώνεται μέχρι που η πόλη σώθηκε. 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης σημείωσε ότι: «O κόσμος τιμούσε τον Άγιο Δημήτριο ειδικά στα δύσκολα χρόνια του κομμουνισμού, όταν η Εκκλησία διώχθηκε.»

Η Θεία Λειτουργία της Τρίτης ήταν το επίκεντρο του προσκυνήματος του Αγίου Δημητρίου που πραγματοποιήθηκε φέτος σε ειδικές συνθήκες. Μόνο οι τρεις επίσκοποι του Βουκουρεστίου, μερικοί ιερείς και διάκονοι, συμπροσευχήθηκαν με τον Πατριάρχη.

Ακόμα οι πιστοί από το Βουκουρέστι μπορούσαν να συμμετάσχουν όμως περίπου 200 άτομα μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο σύμφωνα με τα μέτρα υγιεινής. Περίπου 30.000 άνθρωποι κατάφεραν να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου του Νέου που είναι ο προστάτης και ο Πολιούχος της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Οι πιστοί μάλιστα μπόρεσαν να προσκυνήσουν και απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στυλιανού ο οποίος είναι προστάτης των παιδιών. 

Δείτε φωτογραφίες από την ιστοσελίδα basilica.ro: 

Επιμέλεια: Πρακτορείο “Ορθοδοξία” Ρωμανός Αλβέρτης 

πηγή: basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων