18/01/2023 18/01/2023 Τον πνευματικό προστάτη του τίμησε χθες ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Αντωνίου – Παλαιάς Αυλής στο κέντρο του Βουκουρεστίου . Ο προαύλιος χώρος του Ναού γέμισε με πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Αντωνίου αλλά και να ζητήσουν την μεσιτεία του. Της Σβετλάνα Λεβιτσκι Πρόκειται για την...
18 Ιανουαρίου, 2023 - 9:23

Το Βουκουρέστι τίμησε τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα

Διαδώστε:
Το Βουκουρέστι τίμησε τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα

Τον πνευματικό προστάτη του τίμησε χθες ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Αντωνίου – Παλαιάς Αυλής στο κέντρο του Βουκουρεστίου . Ο προαύλιος χώρος του Ναού γέμισε με πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Αντωνίου αλλά και να ζητήσουν την μεσιτεία του.

  • Της Σβετλάνα Λεβιτσκι

Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία στο Βουκουρέστι, και την μόνη από τις τέσσερις εκκλησίες που διασώθηκαν στην Παλαιά Αυλή, την αυλή των ηγεμόνων της Βλαχίας. Σε αυτήν πολλοί πρίγκιπες του 16ου έως και του 18ου αιώνα προσεύχονταν ή χρίστηκαν στο αξίωμα του ηγεμόνα. Η Εκκλησία είναι αφιερωμένη χτίστηκε από το  Μιρτσέα τον Ποιμένα το 1559, ο οποίος υπήρξε ο Βοεβόδας της Βλαχίας τρεις φορές: Ιανουάριος 1545 – 16 Νοεμβρίου 1552. Μάιος 1553–28 Φεβρουαρίου 1554. και Ιανουαρίου 1558–21 Σεπτεμβρίου 1559.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος εν Δασία Φέλικι κ. Ιερώνυμος. Στο κήρυγμα που εκφώνησε, παρουσίασε τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα, τον προστάτη της εκκλησίας του Βουκουρεστίου, ως πρότυπο επιβίωσης μπροστά στους πειρασμούς του κόσμου.

«Σήμερα γιορτάζουμε έναν αθλητή του Χριστού. Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας είναι, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ένας δάσκαλος της αυτοσυγκράτησης, σε καιρούς που ο κόσμος δεν έχει πια όρια, ένας δάσκαλος ταπεινότητας όταν όλο και περισσότεροι γίνονται υπερόπτες, θεωρώντας τον εαυτό τους πιο σημαντικούς και πιο δυνατούς από τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν στιγμές που η πίστη πολλών έχει ψυχρανθεί, οι σκέψεις τους έχουν σκορπιστεί σε διάφορες κατευθύνσεις, και δεν μπορούν πια να αναγνωρίσουν το θαύμα της ύπαρξής μας και της ζωής μας. Δεν μπορούν πλέον να ανοίξουν τα μάτια της καρδιάς τους, για να δουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό», τόνισε.

«Δυστυχώς, καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις κάθε είδους φρικαλεότητες που συνταράσσουν τη ρουμανική κοινωνία μας.  Ωστόσο, ας μη χάνουμε την ελπίδα μας! Ο άγιος που εορτάζουμε σήμερα είναι πραγματικά παράδειγμα αρετών, ηρωισμού, πνευματικών προσπαθειών να επιβιώσουμε από όλους τους πειρασμούς που έρχονται από τον κόσμο», επεσήμανε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Θεοφιλέστατος προσευχήθηκε στον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα να φροντίζει όλους τους ανθρώπους: «Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας να μας προστατεύει όλους, να μας δίνει χαρά, δύναμη, και αυτήν την επιθυμία να ξεκολλήσουμε από τα εγκόσμια και φθαρτά, τα οποία μας απομακρύνουν από τον Θεό χάνοντας τον εαυτό μας. Ο Άγιος Αντώνιος να μας κρατήσει κοντά στην Εκκλησία του Χριστού και σε αυτόν τον δρόμο της σωτηρίας».

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος Ναός από τις 4 Ιουλίου 2017 φυλάσσει τεμάχιο των λειψάνων του πνευματικού προστάτη του, φερμένο από εκκλησία στη Γαλλία, κοντά στη Γκρενόμπλ.

 

     

Με πληροφορίες από Basilica (Iulian Dumitrascu)

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Mircea Florescu

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων