09/03/2023 09/03/2023 Με λιτανεία ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αντίμ, στο Βουκουρέστι, η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Στη Μονή φυλάσσονται τεμάχια από τα ιερά λείψανα των Αγίων. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Η πομπή ξεκίνησε με κωδωνοκρουσίες και την απόδοση ύμνων με τους πατέρες να μεταφέρουν τα ιερά λείψανα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, καθώς και τη...
09 Μαρτίου, 2023 - 9:53
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2023 - 10:03

Βουκουρέστι: Με λιτανεία ξεκίνησε στη Μονή Αντίμ ο εορτασμός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (ΦΩΤΟ &ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Βουκουρέστι: Με λιτανεία ξεκίνησε στη Μονή Αντίμ ο εορτασμός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (ΦΩΤΟ &ΒΙΝΤΕΟ)

Με λιτανεία ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αντίμ, στο Βουκουρέστι, η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Στη Μονή φυλάσσονται τεμάχια από τα ιερά λείψανα των Αγίων.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η πομπή ξεκίνησε με κωδωνοκρουσίες και την απόδοση ύμνων με τους πατέρες να μεταφέρουν τα ιερά λείψανα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, καθώς και τη λειψανοθήκη με άμφιο της Αγίας Φιλοθέης, που μεταφέρθηκε πρόσφατα από την Ιερά Μονή Κούρτεα ντε Άρτζες.

«Η ίδια η πομπή είναι μια ομολογία πίστης, προτροπή για καλές πράξεις, προσευχή και νηστεία», είπε ο ηγούμενος της Μονής π. Vicentiu Oboroceanu.

Το μοναστήρι Αντίμ χτίστηκε μεταξύ 1713-1715, με τις προσπάθειες του Αγίου Αντίμ του Ιβήρου, τότε Μητροπολίτη Ουγροβλαχίας, σύμφωνα με τα σχέδια που είχε ο ίδιος. Από το 2005, στο Μοναστήρι ζουν 7 μοναχοί. Στο μοναστήρι φιλοξενείται επίσης ένα μουσείο με θρησκευτικά αντικείμενα και γεγονότα για τη ζωή του Αγίου.

Λίγα λόγια για τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες είναι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι μαρτύρησαν στη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας, και η μνήμη τους τιμάται στις 9 Μαρτίου. Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου.

Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ’ ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι’ αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;».

Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλα αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Ενώ προχωρούσε το μαρτύριο, ένας μόνο λιποψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ο φρουρός (Αγλάϊος), που είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια τους. Ομολόγησε το Χριστό, μπήκε στη λίμνη και μαζί με τους 39 παίρνει και αυτός το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού μισοπεθαμένους τους έβγαλαν το πρωί από τη λίμνη και τους συνέτριψαν τα σκέλη. Τα μαρτυρικά λείψανα ευρέθησαν από τους Χριστιανούς σε κάποιο γκρεμό, όπου είχαν συναχθεί κατά θεία οικονομία και ενταφιάσθηκαν με ευλάβεια.

Κατά τους Παρισινούς Κώδικες 1575 και 1476 τα ονόματα τους ήταν: Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Εκδίκιος, (ή Ευδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), δυο Γοργόνιοι, Ιουλιανός, (ή Ελιανός ή Ηλιανός), και Αγλάϊος ο καπικλάριος. (Ορισμένοι Κώδικες αναφέρουν και επιπλέον των σαράντα ονόματα, όπως αυτά των Αγίων Αειθάλα, άλλου Γοργονίου κ.λ.π.).

Φωτογραφία: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Πηγή: Basilica (Sorin Ionițe), Ορθόδοξος Συναξαριστής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων